Biodiversiteit en het belang van de regenworm

Foto: Jchapiewsky, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Foto: Jchapiewsky, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Met al die regenbuien van de afgelopen tijd, worden we weer eens met de neus op de feiten gedrukt: we zijn een laag waterland. En er hoeft maar iets teveel water op ons af te komen en we zitten meteen in de problemen. Er is gelukkig één onooglijk diertje dat het verschil tussen ondergelopen parkeergarages of droge voeten kan maken: de regenworm. Het toont volgens dr.ir. Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut aan hoe belangrijk biodiversiteit is. Hij is een expert op het gebied van landgebruik en biodiversiteit. “De zogenaamde pendelende regenwormen hebben deze unieke functie en kunnen dit verschil maken.”

Wat is biodiversiteit?

Veel mensen hebben wel een idee wat biodiversiteit is. Dan denken ze toch snel aan, zeg, dat er nog korenwolven in het graan van Limburg leven, of aan de terugkeer van de wolf in Nederland, of dat panda’s en olifanten niet uitsterven.

Maar biodiversiteit is veel breder dan dat. Volgens wikipedia is biodiversiteit de “verscheidenheid aan levensvormen (soorten, genen etc.) binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.” Bij die levensvormen gaat het om veel meer dan alleen dieren. Ook schimmels, bacteriën, planten en natuurlijk mensen vallen onder het begrip.

Biodiversiteit is belangrijk omdat een mooie en diverse natuur van zichzelf een groot goed is, maar ook omdat we al die levensvormen hard nodig hebben voor een gezonde aarde, ons leefklimaat maar ook onze voedselvoorziening. En dan zijn de levensvormen in de bodem net zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, dan die boven de grond. “Onder de grond leven meer soorten dan boven de grond,” aldus dr. Van Eekeren. En al die levensvormen spelen een belangrijke rol in het leefbaar houden van Nederland. Waar zouden we zijn zonder al die nuttige bacteriën en schimmels die alle blaadjes die op de grond vallen verteren en weer omzetten in voedingsstoffen voor plantengroei? En vergeet dus de regenworm niet.

Een voorbeeld van het belang van biodiversiteit: de regenworm

De regenworm is maar een van de ontelbare nuttige diertjes en levensvormen, maar het wel en wee van het diertje geeft goed aan hoe belangrijk biodiversiteit is.

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen…

Over de schrijver