Mechanisch koeienmaag kan 2,5 miljoen Amerikaanse huizen van stroom voorzien

Voedselafval Kan Beter Gebruikt Worden. Foto: Gavin Schaefer, Flickr
Voedselafval Kan Beter Gebruikt Worden. Foto: Gavin Schaefer, Flickr
Een recylingprocedure die al jaren wordt gebruikt in de agrarische sector kan het mogelijk maken om 2,5 miljoen huizen in de Verenigde Staten van groene stroom te voorzien.
Op dit moment wordt maar een klein deel van het voedselafval in de Verenigde staten gerecycleerd. Het grootste deel belandt op de vuilnisbelt, waar het rot en schadelijke gassen in de atmosfeer loslaat. Door een soort mechanische koeienmaag te gebruiken zou met slechts 50% van het weggegooide voedsel genoeg energie kunnen worden opgewekt om 2.5 miljoen mensen van stroom te voorzien, aldus een berekening van de Amerikaanse milieudienst EPA.
[adrotate banner=”11″]De methode maakt gebruik van een afgesloten tank met een mix van speciale bacteriën, die samenwerken op de zelfde manier als dat in een koeienmaag gebeurd. De mechanische ‘maag’ wordt al langer gebruikt om koeienmest te verwerken, maar met eenvoudige aanpassingen kan ook voedselafval gebruikt worden. De bacteriën verteren het voedsel, met als eindresultaat biogas en een vaste laag restafval. Het biogas kan worden gebruikt om energie op te wekken, of na enige aanpassing zelfs om op te koken. Je kunt dus je nieuwe voedselresten bereiden op de oude! De vaste laag kan weer worden gebruikt in de agrarische sector om het land vruchtbaarder te maken.
Naast dat er op deze manier biogas gewonnen wordt, zorgt het proces er ook voor dat de schadelijke stoffen niet in de atmosfeer terecht komen. Als organisch materiaal verrot komt veel methaangas vrij. Dit gas is 34 keer zo schadelijk voor de atmosfeer dan CO2.
In Nederland zijn we al een stuk verder op het gebied van inzameling en hergebruik van onze voedselresten, maar ook hier kan nog veel vooruitgang geboekt worden. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de Bio Product Processor, een container die boeren tot lokale energieproducenten kan maken.
Bron: Newsmax
Lees ook
De voordelen van rijden op aardgas of biogas
De toiletpot die Russisch gas overbodig maakt
Plankgas (afl 12): Op vakantie in een groengas auto, kan dat?

1 gedachte over “Mechanisch koeienmaag kan 2,5 miljoen Amerikaanse huizen van stroom voorzien”

  1. Pingback: Mechanisch koeienmaag kan 2,5 miljoen Amerikaanse huizen van stroom voorzien | No waste network

Reacties zijn gesloten.