Biologisch boeren levert beter voedsel op

Biologische Kip
Foto: Jumpv, Flickr

De Consumentenbond heeft in een onderzoek naar probleembacteriën in kipfilet een direct verband gelegd tussen de manier van dieren houden en de kwaliteit van het geproduceerde voedsel. Biologische kipfilet komt als beste uit de test.
De Consumentenbond onderzocht twintig monsters van kipfilet op de aanwezigheid van onder meer ESBL-producerende bacteriën, die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Hierbij ging het zowel om onschuldige als om ziekmakende bacteriën. Bij deze laatste groep is antibioticaresistentie een groot probleem, omdat een patiënt erdoor onbehandelbaar wordt. Het ESBL-probleem is door de intensieve kippenhouderij zelf in de wereld geholpen, concludeert de Consumentenbond. Veel te veel kippen op een veel te kleine ruimte. Om verspreiding van ziekten te voorkomen worden grote hoeveelheden antibiotica gebruikt, waartegen bacteriën snel resistent worden.
Biologische kippen hebben daglicht en een vrije uitloop naar buiten. Ook in de stal hebben ze meer leefruimte. Dat leidt tot een natuurlijker gedrag en minder stress. Antibiotica mogen niet preventief toegediend worden, alleen ter behandeling van een individueel ziek dier en onder controle van een veearts. Herman Kemper van KemperKip, die de filet levert voor testwinnaar Bio+: “Bij ons komen ziektes bijna niet voor. Dat heeft te maken met de weerstand van de kip. Wij werken met een langzaam groeiend ras. Een vleeskip moet een bepaalde leeftijd krijgen. Sneller is niet beter. Onze kippen zijn geen topsporters die op de grens van hun kunnen presteren, ze zijn niet zo ‘blessuregevoelig’. De bewegingsvrijheid en het buiten lopen bevorderen de gezondheid van onze kippen. Licht en lucht zijn geneeskrachtig voor een dier.”
Biologische kip wordt in culinaire kringen gewaardeerd vanwege de kwaliteit en de smaak. De kipfilet is aanmerkelijk duurder, maar uit het onderzoek blijkt dat biologische kip zijn prijs waard is. Het houderijsysteem zit gezond in elkaar, voor mens en dier, en dat levert gezonde kwaliteitsproducten op. Bionext, ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, beschouwt de beste score voor de twee biologische filets als een bevestiging voor het biologische landbouwsysteem. Het toont aan dat de uitgangspunten van de biologische landbouw hout snijden.
Bron: bionext.nl

Over de schrijver

4 gedachten over “Biologisch boeren levert beter voedsel op”

  1. "De bewegingsvrijheid en het buiten lopen bevorderen de gezondheid van onze kippen. Licht en lucht zijn geneeskrachtig voor een dier.”
    En dan wordt het koppie er afgehakt.
    Het blijft toch een beetje dubbel, je bekommeren om dierenwelzijn om het beest vervolgens te slachten.

Reacties zijn gesloten.