3 redenen om voor biologische babykleding te kiezen

Niets is te veel als het gaat om de zorg voor je baby of dreumes. Dat kleine mensje is volledig van je afhankelijk. Gevoelsmatig kies je daarom waarschijnlijk voor biologische en Fair Trade babykleding, maar waarom eigenlijk?

Biologische babykleding

Het zorgen voor een klein kindje is best een uitdaging. Vooral in het eerste jaar ben je als ouder moe, soms wanhopig, onzeker of bezorgd. Je hebt helaas weinig of geen invloed op krampjes, rode vlekjes, verstoorde slaapritmes, of tanden, maar wel op wat je kindje eet en draagt. Het aanbod biologische hapjes is in de afgelopen jaren heel groot geworden en nu zien we ook dat biologische kleding dezelfde trend volgt. We geven je drie redenen waarom.

1. Je huid is je grootste orgaan

Biologische kleding lijkt misschien iets minder belangrijk dan biologisch eten, vooral als de derde romper van de dag van bil tot nek onder de poep zit, maar het heeft wel degelijk invloed. Je huid is je grootste orgaan en wat je draagt heeft invloed op je gezondheid. En dat geldt natuurlijk helemaal voor de gevoelige babyhuid.

2. Kleding zonder gif

Om 1 kilogram katoen te verbouwen, gebruikt een gewone boer 1 liter gif. Dat is echt heel erg veel. Dit gif komt op de planten terecht, maar ook in het water en in de lucht. Na het plukken is de plant het gif niet kwijt en vind je het terug in de kleding.

3. Bio-katoen is zachter

100% biologisch katoen wordt op een milieuvriendelijke manier verbouwd, zonder chemische middelen en pesticiden. De kleding van biologisch katoen bevat daardoor geen resten van de chemicaliën. De huid van je baby komt dus niet in aanraking met de schadelijke stoffen. Daarnaast is biologisch katoen ook een stuk zachter en beter te verdragen door kindjes met een gevoelige huid, een allergie of eczeem.

Zo herken je biologische kleding

Het belangrijkste keurmerk voor biologisch katoen is GOTS. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. GOTS katoen is 100% biologisch geteeld volgens strenge standaarden. Tijdens de teelt en het gehele verwerkingsproces worden alleen natuurlijke materialen gebruikt en dat wordt ook echt gecontroleerd. Bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze.

Het mooie aan kleding met een GOTS certificering is dat de boer ook beter betaald krijgt, kinderarbeid is uitgesloten en de werkomstandigheden veilig zijn. Het is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de boer.

Hoe belangrijk is biologisch katoen voor jouw kind? Laat het ons weten in een reactie.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Olifant en Muis. Olifant en Muis verkoopt kleurrijke duurzame en fairtrade babykleding en kleding voor dreumesen.

Over de schrijver