Biologische bezorgingsdienst maakt Amsterdam weer beetje duurzamer

BeterbioDoor een overeenkomst met OrangeGas zal BeterBio.nl vanaf februari 2015 ook in Amsterdam leveren met Groengasbussen. Hiermee geven beide partijen concreet invulling aan de ambities van de Amsterdamse wethouder Choho.

Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) over zijn ambities: “Amsterdam groeit, en dus moeten we ervoor zorgen dat de stad sterker, leefbaarder en gezonder wordt. We nemen daarbij een voorbeeld aan de Amsterdammers en hun organisaties of bedrijven die al laten zien dat duurzaamheid zowel financieel als maatschappelijk loont. Verdere stimulering van duurzaam vervoer, slimme distributie en de uitbreiding van de milieuzone naar bestelwagens moet de lucht in de stad gezonder maken.”

Het initiatief van het Groningse bedrijf BeterBio.nl en OrangeGas om de distributie in Amsterdam vanaf februari verder te vergroenen is hier een goed voorbeeld van. Nederlands’ grootste biologische bezorgdienst BeterBio.nl gaat producten bij haar klanten brengen met 7 Groengasbussen. De Groengasbussen gaan tanken bij de Groengas-tanklocaties van OrangeGas in en rondom Amsterdam.

“In grote delen van Noord en Midden Nederland leveren we al op Groengas. Om ook Amsterdam zo duurzaam mogelijk te kunnen beleveren en bij te dragen aan de Duurzaamheidsagenda van de hoofdstad hebben we een overeenkomst gesloten met OrangeGas”, aldus GeertJan Kemme, eigenaar BeterBio.nl.

Op dit moment exploiteert OrangeGas 4 Groengas-tanklocaties in Groot Amsterdam. “Mede door een financiële impuls van het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF) kunnen wij het bouwen van nieuwe Groengas-tankstations in en rondom Amsterdam flink versnellen naar totaal 11 Groengas-tankstations. Deze extra vulpunten maken het ook voor alle andere vervoerders, taxibedrijven en zakelijke veelrijders mogelijk om nu al over te schakelen op Groengas en direct een concrete bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de stad”, aldus Dagmar Schenkel, Key Accountmanager OrangeGas in Amsterdam.

Alle bezorgbussen van BeterBio.nl rijden op Groengas. Groengas is ‘well to wheel’ de schoonste en goedkoopste brandstof van dit moment. Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. De bron van het Groengas van OrangeGas in Amsterdam is de rioolzuivering van Waternet. Het slib van de rioolwaterzuivering zet Waternet om in biogas en het Afval Energie Bedrijf (AEB) waardeert het biogas op tot Groengas.

Met Groengas rijd je nagenoeg CO2-neutraal en omdat het rijden op Groengas ook nog een stuk goedkoper is, verwachten BeterBio.nl en OrangeGas dat er snel veel bedrijven hun voorbeeld zullen volgen.

Over de schrijver