Biologische eieren óók als beste getest

Compassion In World Farming Nederland Flickr
Foto: Compassion In World Farming Nederland, Flickr

Na de biologische kipfilet en de biologische schouderham zijn nu ook de biologische eieren als beste getest door de Consumentenbond (Gezondgids april/mei 2012). Het onderzoek naar 17 veelverkochte soorten eieren had betrekking op vetzuursamenstelling, cholesterolgehalte en dierenwelzijn. Het eindoordeel: biologische eieren scoren goed op dierenwelzijn en de samenstelling van het ei. Mocht je willen weten hoe diervriendelijk jouw paasei is, check dan ook deze hetkanWel-post.
In de testuitslag gooien rondeeleieren, biologische eieren en vrije uitloopeieren hoge ogen. Hoe zit het ook alweer? Rondeeleieren zijn afkomstig van kippen in een halfopen stal, met een bodem van o.a. kunstgras. Aangezien ze veel ruimte hebben, is het dierenwelzijn in orde. Biologische kippen en vrije uitloopkippen zijn de enige kippen die écht naar buiten kunnen. Biologische kippen hebben de meeste ruimte, kunnen een stofbad nemen en krijgen biologisch voer. Dat leidt tot een natuurlijker gedrag en minder stress. Genetisch gemodificeerd voer is uit den boze in de biologische dierhouderij.
Op elk ei staat een code. Het eerste cijfer vertelt hoe de kip wordt gehouden. Wie eieren wil van biologische kippen die écht buiten lopen, moet letten op code 0 (biologisch). De 0 betekent kort gezegd: 0 kippenleed. Vrije uitloopeieren hebben code 1, scharreleieren (zoals Rondeel) hebben code 2. Steeds meer mensen weten het biologisch ei te vinden: inmiddels is het marktaandeel van biologische eieren de 10% gepasseerd.
De kleur van de dooier zegt iets over wat de kip te eten krijgt. Oranje dooiers zien er leuk uit, maar zijn niet natuurlijk. Biologische eieren hebben vaak gele dooiers, want biologische boeren gebruiken natuurlijk geen kunstmatige kleurstoffen.
Bionext, ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, beschouwt de beste score voor de biologische eieren als een nieuwe bevestiging voor het biologische landbouwsysteem.
Lees ook:
Hoe diervriendelijk is jouw paasei?
Hersenen belonen het kopen van biologische boodschappen
Dinsdagavond wordt de funshop-avond voor bewuste consumenten

Over de schrijver

5 gedachten over “Biologische eieren óók als beste getest”

  1. Hallo Sam,
   Ik weet het niet beter, zie alleen veel met eigen ogen en zie heel veel onderzoeken die niet compleet zijn en gekleurd.

 1. Hallo,
  Wanneer wordt eens echt gekeken naar echte leefomstandigheden van de kippen, dus ook hoeveel kippen gaan er in biologische stallen meer door dan in gewone scharrelstallen. Mensen zien welzijn van dieren alleen maar door hun eigen ogen en vergeten vaak dat een dier heel andere dingen belangrijk vind en ander gedrag vertoond dan mensen. Ook hoor ik nog steeds niks over het feit dat het Rondeelei schijnbaar meer dioxine bevat dan scharreleieren (bio en vrije uitloopeieren ook, maar dat wisten jullie al!) door hun gescharrel en gepluk op het kunstgras waar ze op lopen.
  Als iemand die geregeld puimveestallen van binnen ziet koop lekker veilig een scharreleitje, minste risico op vervuiling in het ei door het buitenmilieu en gezondere kippen!

 2. Hallo,
  Sorry voor het foutje, ik bedoel dat er meer kippen dood gaan in Bio of vrije uitloop stallen.
  Verder ben ik eigenlijk wel benieuwd of ze ook onderzoek hebben durven doen naar residuen in deze eieren, omdat iedereen in de sector weet dat deze hoger zijn en voor sommige stoffen zelfs hogere grens waardes gelden voor deze eieren omdat ze anders problemen hiermee hebben.
  Over het genetisch gemanipuleerd voer nog even dit, 90% van alle scharrelkippen in Nederland voldoet ook aan de Duitse K.A.T. norm, een extra norm voor het houden van kippen die op een aantal punten een stuk verder gaat dan de Nederlandse normen. Een onderdeel hierin is dat de dieren verplicht non G.M.O. voer krijgen, dus niet genetisch gemanipuleerd.
  Als je wilt weten waar je eieren vandaan komen, kijk eens op de volgende site waar alle K.A.T. bedrijven op staan, nummer op het ei invoeren en je weet van welke boer dat ze komen. http://www.was-steht-auf-dem-ei.de/nc/nl/home/wat
  Iedereen moet zelf de vrije keuze maken wat je koopt maar kijk en luister vooral naar meerdere kanten aub.
  Ik blijf netjes Nl eitjes kopen met nummer 3 erop.

Reacties zijn gesloten.