Francis maakt haar eigen, biologische theeblends met ingrediënten uit eigen tuin

Toen Francis Kestens na de geboorte van haar zoontje op zoek ging naar pure kruiden- en fruitthee, kon ze die niet vinden. Ze besloot zelf aan de slag te gaan, maar wat in eerste instantie een theelijn voor kinderen had moeten worden, werden uiteindelijke unieke theeblends voor de horeca: FRENZIE. “Met een kratje thee reed ik dan op mijn fiets langs klanten in Amsterdam.”

Na de horeca, winkels en catering kwamen de events en foodmarkten.Daar hebben we jarenlang enorm van genoten,” vertelt Francis met een grote lacht op haar gezicht. Maar ze wilde meer, want de ingrediënten voor haar theeblends wilde ze het liefst zelf kweken. Biologisch, lokaal en duurzaam. En dus ging ze op zoek naar een moestuin. Die vond ze, samen met een huis, in de zelfbouwwijk Oosterwold in Almere.

Thee uit eigen moestuin

“Ik zocht naar meer diepgang bij het maken van mijn eigen theeblends en wilde mijn creaties maken met producten uit eigen tuin. Zo heb je meer controle op de kwaliteit en kan je gezonde en eerlijke producten leveren die duurzaam zijn. Ik wilde niet alleen maar mooie theeblends samenstellen, maar ik wilde de kruiden, bloemen, fruit en groente voor in mijn blends ook zelf biologisch kweken en drogen,” zegt Francis.

In Amsterdam was daar weinig ruimte voor, maar toen ze de kans kreeg om met haar gezin naar Almere Oosterwold te verhuizen, was voor haar de cirkel helemaal rond. Hier had ze de ruimte om haar wens in vervulling te laten gaan door bij haar huis een eigen moestuin op te zetten voor de ingrediënten in haar theeblends. “Samen zijn we naar de plek gereden waar ons toekomstige huis met moestuin zou komen te staan. Er was niets anders dan een open veld waar de spruitjes nog op stonden. Maar we werden verliefd op de bomen achter het huis en hebben op dat moment besloten om het te doen. Amsterdam hebben we achter ons gelaten en we hebben een stadslandbouwkavel in Oosterwold Almere gekocht. Hier kunnen we terug naar de natuur, zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en onze kinderen de ruimte bieden om op te groeien in het groen”

Theeblending voor kinderen

Vanaf de allereerste theeblends in Amsterdam, na de geboorte van mijn oudste zoon Travis, zijn we inmiddels al weer 10 jaar verder. Het kost tijd om een eerste idee te laten groeien. Inmiddels is onze tuin aangelegd en maak ik mijn blends met onder andere kruiden en bloemen zoals, lavendel, marigold, kamille, vlierbessen, rozenbloesem, appels en verbena. Verbouwd en gedroogd uit mijn eigen groene oase. Daarnaast is het fantastisch om te kunnen bijdragen aan de biodiversiteit met een verscheidenheid aan bloemen, inheemse planten en bomen en zoveel mogelijk proberen zelfvoorzienend te zijn vanuit ons eigen voedselbosje. Het lukt nu al om het gehele jaar door uit de tuin te eten”.

Ook Travis, die opgroeide met de thee van zijn moeder, maakt inmiddels zijn eigen blends met kruiden en planten uit de tuin. Hij neemt een thermoskan mee naar school en grappig genoeg drinken nu veel kinderen op school thee. “Het is prachtig om te zien hoe mijn kinderen nu met de natuur omgaan. Travis pakt zo een krop sla uit de tuin en eet het op uit het vuistje. Onze kinderen maken veel bewustere keuzes nu ze in de natuur opgroeien. Ik merk dat iedereen veel beter in zijn vel zit omdat we meer ruimte hebben. Aan Amsterdam zullen we altijd met heimwee terugdenken, maar terug gaan we nooit meer. We hebben echt onze plek hier gevonden,” mijmert Francis.

Een volledige theetuin

De tuin in Oosterwold is volgens een strak plan aangelegd, maar zal altijd een ‘work in progress’ blijven. Zo is er een stukje achterin de tuin gereserveerd voor theeplanten. Die komen nu nog van de theeboer, maar sommige soorten kan je ook in Nederland kweken. Dat is de volgende stap voor Francis: het aanleggen van een volledige theetuin waar ook de theeplanten zelf gekweekt worden. Haar man Jon wil in de toekomst imker worden, dus is er ook een plek vrijgehouden voor de imkerkasten.

“We houden van een nette tuin, dus daar zit veel werk in. En als een echte Engelsman houdt Jon ervan zijn ‘English lawn’ tot in de puntjes te onderhouden. Gelukkig is er nu een robotmaaier die sinds kort heel wat uurtjes grasmaaien uit handen neemt”, lacht Francis.

Kombucha en een pop-up restaurant in de moestuin

“Qua productontwikkeling zitten we ook niet bepaald stil”, blikt Francis vooruit. “Jon heeft ervaring met fermentatie. Grappig genoeg is zijn achternaam ‘Scoby” wat de Engelse naam is voor de substantie bacteriën  en gist waaruit de kombucha ontstaat. We zijn aan het onderzoeken of we samen iets kunnen maken, zoals een kombuchalijn met speciale kruiden uit de tuin. Hierbij willen we alles zo puur mogelijk. In de tuin gebruiken we alleen natuurlijke middelen, zoals de loopeenden die slakken eten. Door bepaalde planten bij elkaar te zetten kun je al heel veel oplossen. Ongeveer 90% van de tuin is eetbaar waarbij we tegelijkertijd natuurlijke meststoffen gebruiken zoals banaan en koffiedik.”

Aan ideeën sowieso geen gebrek bij Francis en Jon. In de komende jaren hopen ze een pop-up restaurant in hun tuin in Oosterwold te openen. Vijf tafeltjes met ‘fine dining’ waar de ingrediënten van de gerechten zo uit de moestuin op je bord terecht komen.

De krachtige werking van theeblends

Francis start binnenkort met het volgen van een opleiding tot herborist waarin ze meer leert over de genezende kracht van de natuur en de heilzame werking van kruiden. Op deze manier stelt ze ook haar theeblends samen. Zo zijn de blends ‘Energy-of-Life’ en ‘Knowledge-of-Life’ gebaseerd op voedingsprincipes uit de yoga. De blend ‘Nirvana’ werkt ontspannend door de toevoeging  van kamille en verbena. Sowieso bevatten de herbal theeblends geen cafeïne zodat je ze ook in de avond kunt drinken.

In de moestuin groeien ook prachtige medicinale bloemen; marigold, echinacea en valeriaan. En heeft Francis ook borstvoedingsthee gemaakt om krampjes bij pasgeborenen te verminderen. Uiteindelijk is het haar droom om na de opleiding tot herborist door te groeien tot orthomoleculair voedingsdeskundige. haar theeblends kunnen in de toekomst dan ook een mooie ondersteuning zijn bij een voedingsadvies.

Verkrijgbaar in Almere en omstreken

Francis’ thee is nu op verschillende plekken in Almere verkrijgbaar. Zo wordt FRENZIE thee geschonken bij Boon Specialty Coffee in Nobelhorst en binnenkort in het nog te openen Heilige Boon in Oosterwold.  Bij stadswijngaard  Life Contains Beautiful Things in Oosterwold is niet alleen prachtige lokale wijn te koop, maar ook de thee van FRENZIE. En je kan de thee krijgen bij cadeauwinkels Jack & Jills en bij de VVV in Almere Centrum.

Buiten Almere is FRENZIE thee in het restaurant van het Atrium in Amsterdam te vinden. Evenals in de bedrijfsrestaurants en coffeebars van ING, Microsoft en Famous Flavours. Op haar verlangllijstje staat nog de boerderijwinkel van De Lindenhof in Giethoorn. De filosofie van De Lindenhof past zo goed in de trend van ‘terug naar de locals’ waar FRENZIE thee ook zo goed in past.

Lees ook:

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *