Een handig overzicht: hier koop je biologische planten voor tuin, balkon of dakterras

Het was een lange, natte winter. Daar kunnen we het over eens zijn. Maar nu de dagen onmiskenbaar langer worden, de zwaluwen terug zijn en het vogelconcert ’s ochtends aanzwelt, begint het toch te kriebelen. Ik wil de tuin in om op te ruimen, aan te harken, te zaaien en te planten. Liefst met inheemse en biologische planten natuurlijk, want daar hebben de insecten het meest aan.  

Snoeien

De uit zijn voegen gegroeide struik in mijn kleine stadstuin was al meer dan een jaar een doorn in mijn oog. Van snoeien was het vorig jaar niet gekomen, omdat de struik eerst bloemen kreeg en daarna bessen waar menig koolmees zich kwetterend aan tegoed deed. Daarna was het te laat: de zomer was al in volle gang en snoeien in deze tijd -zo legde het internet me uit- was geen goed idee. Maar dit jaar ging ik het anders aanpakken.

Op een zonnige zaterdag stond ik gewapend met een totaal ongeschikte zaag voor de struik. Even twijfelde ik, want de bloemen hadden plaats gemaakt voor bessen en de koolmezen hadden juist dit moment uitgekozen om polshoogte te komen nemen en de stuik te inspecteren. De bessen waren nog niet rijp, maar was het echt nodig om het voer voor deze beestjes op te offeren voor meer licht? Ja, besloot ik uiteindelijk. Of eigenlijk kwam ik tot een compromis, want hier en daar liet ik een uit z’n voegen gegroeide tak vol bessen zitten, waardoor de struik nu merkwaardige uitstulpsels heeft.

Nieuwe biologische planten

Na het snoeien werden een aantal planten zichtbaar, die het gebrek aan licht niet hadden overleefd. Enthousiast ging ik op zoek naar nieuwe exemplaren die ik hier kon plaatsen: inheemse en biologische planten die niet per se heel veel zon nodig hadden én waar slakken niet al te dol op zijn. Want dankzij de aanhoudende regen wemelde het weer van die beesten in mijn tuin. Eén ding was dus zeker: hosta’s (waar slakken dol op zijn) gingen het dus zeker niet worden. Lees hier hoe je op een vriendelijke manier van die beestjes afkomt.

Maar goed, nieuwe planten dus. Biologische wel te verstaan, want die groeien langzamer (en zijn daardoor sterker) en bevatten geen sporen van pesticiden, wat de overlevingskans van insecten aanzienlijk verhoogt. Want niet-biologische ‘bij-vriendelijke planten’ zijn allesbehalve bij-vriendelijk, zo is te zien in een uitzending van Keuringsdienst van Waarde. Zo bevatte 11 van de 14 geteste planten chemische bestrijdingsmiddelen, die dodelijk zijn voor insecten. Maar liefst 6 planten (dus iets minder dan de helft van de bij-vriendelijke planten) bevatte zelfs sporen van neo-nicotinoïden, die dodelijk zijn voor bijen.  

Biologische planten zijn vaak wel wat kleiner, groeien minder hard en kunnen hier en daar bruine plekjes of zelfs beestjes hebben. Maar dat is dus juist de bedoeling. Dat betekent dat ze zonder bestrijdingsmiddelen zijn verbouwd en dus goed zijn voor bijen en andere beestjes en daarmee de biodiversiteit in je tuin vergroten. Maar waar koop je die dingen? We zetten wat opties voor je op een rij:

Hier koop je biologische planten:

1.Sprinklr

Bij Sprinklr bestel je de planten online en worden ze in een grote doos bij jou thuis bezorgd. Wel handig als je dan dus niet net een weekje weg bent, want je wilt ze natuurlijk zo snel mogelijk uit die doos en in de aarde zetten. Op de site vind je allerlei handige informatie over het verzorgen van de planten en of ze in de zon of schaduw moeten staan.

2. Cruydt Hoeck

Deze biologische kwekerij, eerder bekend onder de naam De Heliant, is gespecialiseerd in inheemse en wilde planten voor in je tuin. Verder vind je op de site informatie over biodiversiteit en inspiratie over waar je welke planten kunt plaatsen. Het idee is dat meer wilde tuinen en planten in parken voor meer bijen en vlinders en dus een verhoogde biodiversiteit zorgen. Je kan de planten online bestellen en die worden dan keurig bij je thuis afgeleverd.

3.Natural Bulbs

Bij deze shop vind je naast biologische bloembollen ook vaste planten en biologische planten en zaden voor in je moestuin. Het gaat hier om een familiebedrijf dat zes jaar geleden het roer volledig omgooide en overging op biologische planten, bollen en zaden. Want, zo schrijven ze op hun site, ‘een weg zonder toekomst spreekt ons niet aan’. Je kan je 100% bio bestelling online plaatsen en je krijgt de producten dan keurig thuis bezorgd.

 4. Odin en Ekoplaza

Deze biologische coöperatie verkoopt over het algemeen vooral eten, maar als het seizoen zich aandient vind je er ook bloembollen, zaden (voor je moestuin) en biologische planten (voor in de tuin, op balkon of dakterras). Het voordeel van deze winkel is dat je niet online hoeft te bestellen, dus ter plekke inspiratie op kan doen. Je vindt de winkels in verschillende steden en als je lid bent van de coöperatie krijg je korting (ben je geen lid, dan kan je er nog steeds kopen). Ze verkopen er trouwens ook Bokashi-starters (voor als je zelf wilt composteren). Ook bij biologische winkels De Aanzet en Ekodis in Amsterdam kan je biologische planten kopen. Ook Ekoplaza heeft verkoopt op sommige vestigingen mooie biologische planten. Waarschijnlijk ook wel bij andere biologische winkels in het land.

5. Steck

Dit tuincentrum aan de rand van Overvecht in Utrecht timmert hard aan de weg om een groene stadsoase te creëren. Ze willen stadsbewoners weer in contact brengen met planten en ze leren om die zo klimaatvriendelijk mogelijk te verzorgen. Niet alle planten zijn duurzaam, dus daar moet je wel even alert op zijn. Er is een pluktuin waar je je onbespoten boeket zelf bij elkaar plukt, een gezamenlijke voedseltuin en een vegetarisch tuincafé.

6. Bij de biologische kweker

Je hoeft je biologische planten natuurlijk niet per se (online) bij een winkel te kopen. Je kan ook langs bij een biologische kweker bij jou in de buurt om je biologische plantencollectie bij elkaar te shoppen. Bovendien kan je dan meteen ook even wat tips verzamelen over hoe je die planten het beste tot wasdom kan laten komen in jouw tuin, balkon of dakterras. Anne Wieggers heeft een handig overzicht van kwekers op haar site staan. Een nog uitgebreider overzicht vind je hier. Mocht je in Amsterdam wonen, dan hebben we hier een paar voor je op een rij gezet:

Bonus: de plantenbieb

Natuurlijk weet je nooit helemaal zeker of deze planten een biologische oorsprong hebben, maar hier vind je door mensen zelf opgekweekte stekjes uit hun huis of tuin. Het is de bedoeling dat je jouw eigen stekjes (of planten waar je geen plek meer voor hebt) inruilt voor nieuwe. Het is een goedkope en sympathieke manier om aan nieuw groen voor in je tuin te komen. Hier vind je een overzicht van de plantenbiebs bij jou in de buurt.  

Ook bij de plantenwinkel Wildernis in Amsterdam-West vind je biologische buitenplanten (de binnenplanten zijn niet biologisch). Ook in steeds meer tuincentra vind je tegenwoordig biologische planten, maar vaak gaat het hier om exoten waar de bijen en vlinders dus niet zoveel aan hebben. Kies altijd voor inheems planten.

Heb jij nog een tip van waar je biologische planten kan kopen voor tuin, balkon en dakterras? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Veel plezier in de tuin alvast!

Over de schrijver

19 gedachten over “Een handig overzicht: hier koop je biologische planten voor tuin, balkon of dakterras”

  1. Weet jij het zeker dat niets biologisch is van Cruydt-Hoeck? Ik denk dat dat niet terecht is. Maar ook ecologisch geteelde planten zijn beter dan wat bij de meeste grote tuincentra verkocht wordt.

  2. Dependens in Bennekom. niet alleen biologisch, ook werken ze met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hebben ze de grootste verzameling vlinderstruiken van heel Nederland. een genot om er in de zomer over het terrein te lopen. veel planten die je niet standaard in een tuincentrum zult vinden.

  3. Hoi Wyke Potjer,

    Mooi artikel! Wel jammer dat de Cruydt-Hoeck als biologisch wordt genoemd op de tweede plaats. Ze zijn niet biologisch en ook hun planten zijn dat zeker niet. Ik heb eens planten bij ze besteld en die zaten vol met kunstmest korreltjes. Volgende keer eerst eens goed onderzoek doen, dat voorkomt dit soort verwarring. Misschien eens bij ze informeren hoe het zit met kunstmest en bestrijdingsmiddelen bij ze?!

Reacties zijn gesloten.