Maakt deze actie biologische voeding betaalbaar voor iedereen?

Biologische voeding is beter voor het milieu, voor onze gezondheid én het bespaart op termijn ook geld. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Toch is een boodschappentas met biologisch voeding duurder dan een tas met dezelfde ‘gewone’ producten. Hoe kan dat anders?
Ondernemers van biologische speciaalzaken denken dat ze een antwoord hebben op die vraag. Zij namen het initiatief voor de petitie ‘geen btw op bio’.

Waarom biologische producten?

De initiatiefnemers van de petitie leggen op hun website kort en bondig uit welke invloed biologische voeding heeft op ons water, het klimaat, de biodiversiteit en onze gezondheid. We geven je een samenvatting.

Schoon drinkwater

In Nederland voldoet 50% van het oppervlaktewater en 20% van het grondwater niet aan de EU-richtlijnen voor waterkwaliteit. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals meststoffen vanuit de intensieve veehouderij, of chemische bestrijdingsmiddelen uit de landbouw. Veel belastinggeld gaat naar het verduurzamen van de landbouw, maar een betere oplossing zou zijn om helemaal geen schadelijke middelen meer te gebruiken, zoals biologische boeren dat doen. Zij vervuilen ons water helemaal niet.
Kraan Met Schoon Drinkwater

Klimaat

Als je producten koopt van biologische boeren uit de buurt, beperk je de CO2 uitstoot voor het verbouwen van voedsel. Het vervoer wordt minder en je weet zeker dat de boeren geen kunstmest gebruiken. Dat is beter voor ons klimaat. Ook als je minder vlees eet, maar meer plantaardige producten, draag je bij aan het klimaat. De intensieve veeteelt in Nederland zorgt namelijk voor een hoge uitstoot van methaan en fijnstof.
Melkkoeien

Biodiversiteit

Biologische, lokale en seizoensgebonden producten zijn goed voor de biodiversiteit. En dat is hard nodig, want van het insectenleven in Nederland is 75% al verdwenen. Insecten zijn heel belangrijk om onze gewassen te bestuiven en om onze planten en bomen gezond te houden. Om de biodiversiteit te herstellen, is het belangrijk om geen schadelijke stoffen te gebruiken en de bodem te stimuleren. En dat doen biologische boeren.
Bijenkorf

Gezondheid

Een transitie naar duurzame landbouw is de oplossing om hoge concentraties pesticiden op groente en fruit tegen te gaan. Pesticiden zijn een bedreiging voor onze gezondheid. Het wassen of schillen van groente en fruit helpt niet, want planten en bomen krijgen de pesticiden binnen via hun wortels. Biologische landbouw gebruikt geen pesticiden.
Biologische Voeding

De echte prijs van voedsel

In de winkel voor biologische voeding zijn de prijzen hoger. Maar dat is krom, tenminste, als we de kosten voor het milieu en onze gezondheid zouden meenemen in de prijs van eten. Biologische voeding heeft een positief effect op ons milieu en onze gezondheid, en zou daarom goedkoper moeten zijn.

Geen BTW op biologische voeding?

Ondernemers van biologische speciaalzaken komen in actie met een petitie. Zij vragen de regering om geen BTW meer te heffen op biologische voeding. Dan wordt biologische voeding beschikbaar voor veel meer mensen en daar plukt de hele samenleving de vruchten van. Wil je je stem laten horen dan kan dat door de ‘geen BTW op bio’ petitie te tekenen. De petitie is inmiddels al door meer dan 22 duizend mensen getekend.

Over de schrijver

10 gedachten over “Maakt deze actie biologische voeding betaalbaar voor iedereen?”

  1. Waarom wordt er niet bij verteldt dat er voor biologische teeld meer dan 3 maal zoveel landbouwgrond nodig is ? Waarom wordt er niet bij verteld dat als er geen bemesting plaats vindt men roofbouw pleegt en zich dat wreekt door steeds mindere produktie? Waarom wordt er niet bij verteldt dat de Nederlandse boeren het efficients produceren van de wereld? Waarom wordt er niet bij verteld dat 1 boer zorgt dat 1000 mensen wat anders kunnen doen omdat ze alle dagen geen zorgen om hun eten hebben(dankzij die ene boer) ? Waarom wordt er niet bij verteld hoe we straks 10 miljard mensen gaan voeden? Waarom wordt er niet bij verteldt dat er eigenlijk maar 1 probleem is? VEEL TE VEEL MENSEN !!!!

  2. Zou mooi zijn als biologisch voedsel voor iedereen betaalbaar is. Dus ka….weg met de BTW en graag ook subsidie voor deze manier van produceren.

  3. Mooi plan, en ik ben voorstander van biologisch eten. Het zou een goede stap zijn als het prijsverschil tussen bio en regulier kleiner zou zijn. Echter zet ik wel mijn vraagtekens bij geen BTW heffen. Is dat de beste oplossing? Hoe wordt deze actie betaald? Het verlies aan inkomsten (BTW) zou dan elders gecompenseerd moeten worden.

  4. Biologisch beter voor het milieu? Voor onze gezondheid? Op den duur geld besparend? Er zijn ook wetenschappenlijke onderzoeken die het tegenovergestelde aantonen. Helaas, was alles maar zwart of wit, maar de werkelijkheid is anders.

Reacties zijn gesloten.