Biologische zaden bedreigd door Syngenta patent op resistente paprika’s

Syngenta kreeg in mei van dit jaar het patent op paprika’s en pepers die resistent zijn tegen insecten. En dat is niet het enige bedrijf dat eigenaar is geworden van natuurlijke eigenschappen van planten. Een ander bedrijf heeft bijvoorbeeld octrooi verkregen op de kleur paars bij radijsjes, een kleur die natuurlijk in de plant voor komt. Bionext, de belangenorganisatie voor biologische landbouw, vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. Het veredelen van biologische zaden komt mogelijk in het gedrag. Bionext startte daarom een bezwaarprocedure bij het Europese Octrooibureau tegen het patent van Syngenta en daarmee ook tegen andere soortgelijke patenten.
De huidige toepassing van het patentrecht is volgens Bionext een groot probleem. Grote bedrijven krijgen zo teveel macht over zaden, en dus ook over de voedselvoorziening. Het is voor kleinere bedrijven moeilijker om biologische zaden te veredelen. Ook kunnen grote bedrijven zoals Monsanto en Syngenta kleinere bedrijven de markt uit drukken. Vooral de biologische landbouw kan hier door bedreigd worden. Bovendien is het een bedreiging van de biodiversiteit en wordt het lastiger om biologische zaden te ontwikkelen die opgewassen zijn tegen klimaatverandering en andere moderne bedreigingen van de landbouw.
Volgens Bionext is het patentrecht op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren volgens de Europese wet verboden, maar wordt dit omzeild via het Europese Octrooibureau, die wel octrooien hierop verleent.
De actie van Bionext kan flink in de papieren gaan lopen. Hier kun je de actie steunen met een donatie.
Meer weten over de zaak? Bionext heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven.
Bron: Bionext
Lees ook
[adrotate group=”1″]
EU richtlijn zaaigoed bedreigt mogelijk duurzame landbouw, bevoordeelt grote bedrijven
Industrie strijdt tegen verbod op bijendodende insecticide

Over de schrijver

1 gedachte over “Biologische zaden bedreigd door Syngenta patent op resistente paprika’s”

Reacties zijn gesloten.