Bioloog vindt oorzaak massale bijensterfte

Veel bijenpopulaties sterven de laatste jaren. Op mysterieuze wijze is er een “Colony Collapse Disorder”: hele kolonies beginnen raar gedrag te vertonen en sterven. In Nederland verdwijnt jaarlijks 20 tot 30% van de bijen. Dit is een groot probleem voor de landbouw en natuurlijk voor de bijen. Veel landbouwgewassen zijn afhankelijk van bijen voor bevruchting. Nieuw onderzoek van Chensheng Lu, een bioloog van de Amerikaanse Harvard universiteit, wijst pesticides aan als oorzaak.

Pesticides veroorzaken bijensterfte

Milieugroepen en bijenhouders suggereren al langer, dat pesticides in de landbouw bijensterfte veroorzaken. Bedrijven die de pesticides leveren, ontkennen dit. Het onderzoek van Lu biedt nieuwe munitie voor de tegenstanders van pesticides.
Lu en zijn collega’s zetten in het voorjaar van 2010 vier groepen met bijenkolonies op, elk met vijf bijenkorven. Gedurende de zomer kregen de bijen voedsel, in dit geval siroop van maïs. Dit bijvoeden is standaardpraktijk in commerciële bedrijven. Bij een aantal korven bevatte de maïssiroop verschillende hoeveelheden van een bekende pesticide, imidacloprid. Het chemieconcern Bayer maakt dit. Deze pesticide wordt al langer verdacht als mogelijke veroorzaker van bijensterfte. Andere korven waren volstrekt vrij van het middel. In de winter stierven 15 van de 16 kolonies die imidacloprid kregen. Bijna alle kolonies zonder de pesticide overleefden.

Verband met bijensterfte

Lu ziet een verband tussen imidacloprid en de bijensterfte. De bijen zouden het gif niet alleen oppikken door nectar te verzamelen van bespoten planten, maar het ook direct binnen krijgen door het bijvoeden. De maïssiroop zou besmet kunnen zijn met minimale, maar schadelijke hoeveelheden van het gif. Bijenhouders vergiftigen dus onbewust hun eigen kolonies. Bayer echter wees erop dat imidaclropid niet veel meer gebruikt wordt in de landbouw. Daar valt weer tegen in te brengen dat andere pesticides die familie zijn van dit middel wel veel gebruikt worden. Het laatste woord over deze kwestie is vast nog niet gezegd.
Bron: Times

Over de schrijver

8 reacties op “Bioloog vindt oorzaak massale bijensterfte”

 1. Pingback: 23.000+ mensen tekenen petitie tegen Intratuin » hetkanWel.nl

 2. Bedenkingen over het onderzoek naar imidacloprid. ( deel 2 )
  De eerste CCD slachtoffers vielen in America bij de abricozen teelt ( tussen haakjes hier werd geen imidacloprid ingezet ) en omdat men steeds op dezelfde nagel bleef slaan, werd toch imidacloprid als "de" oorzaak, zij het dan zijdelings, aangewezen.
  Toch werd hier en daar, mondjesmaat, naar andere oorzaken gezocht omdat een direct verband met imidacloprid niet aanwezig is. Maar deze onderzoeken missen een duivelse veroorzaker ( vb Monsanto ) en krijgen dus niet de nodige aandacht.
  Ondertussen sterven, jaar na jaar, duizende bijenvolken zonder dat er iets kan tegen gedaan worden omdat de oorzaak nog steeds onbekend is en wordt het elke lente weer een lottospel of de imker geluk of tegenslag heeft. Spijtig voor de imker maar nog erger voor de bijen.
  Om je de wind uit de zeilen te nemen;
  1. Imidacloprid is een enorm probleem voor bijen.
  2. Monsanto is een satanistisch bedrijf ( niet omwille van imidacloprid maar om hun beleid aangaande de patentrechten op biomateriaal)

 3. Bedenking over het onderzoek naar imidacloprid. (deel 1)
  Spijtig genoeg wordt imidacloprid steeds maar weer een item, dat door alle onderzoek- teams in verband wordt gebracht met de CCD, alsof dit een bijna een noodzaak is om de nodige werkingsfondsen te krijgen. Iedereen weet het ondertussen wel dat het een zeer giftige stof is voor bijen en hommels ( en heel waarschijnlijk ook voor andere insecten, die minder aandacht krijgen omdat ze commersieel minder aantrekkelijker zijn. ) De oorzaak van deze hetze is het protectionisme van Frankrijk ( Blé de France ) ten opzichten van de grote concurrent "Monsanto" en de allereerste negatieve studies over bijensterfte zijn dan ook van de franse labo's verbonden aan de zaadleveranciers, die door de concurrentie een groot deel van hun winsten zagen verdwijnen.Het welzijn van de bijen was ineens "het" thema van de graanboeren( graan wordt niet door bijen bestoven maar door de wind ) en mobiliseerde de "Groene jongens". In Frankrijk werden dan ook massa onderzoeken gestart naar het negatieve effect van imidacloprid op de bijen en meestal door dezelfde onderzoekers die werken of werkten voor de zaadproducenten.

 4. Dit is geen sterk artikel. Er wordt wel met cijfers gestrooid op de negatieve kant, maar niet het exacte aantal aan de korven die wel bleven leven. Hiermee breng je je eigen artikel om zeep. Kom gewoon met harde feiten, vertel zoals het is, wat is de stof nu precies? Het lijkt nu op een gerucht. Begrijp me goed ik ben lid van de bijenstichting, dus ik ben voor de bij!! Wie geloofd er nu nog in regeringen en het beste voor jou?? Think for yourself and choose wisely. Fijne dag!

  1. Iedereen roept maar wat inclusief Midas Dekkers , er wordt gezegd dat Ijzer(chelaat) werkt tegen bijensterfte , dit is best mogelijk ook al is de oorzaak geen ijzer tekort , ijzer of een andere stof kan namelijk als een antagonist werken tegen schadelijke stoffen van chemische of natuurlijke oorsprong.
   Van Regeringen moet je niet te veel verwachten grote commercieele bedrijven maken de dienst uit.
   M vr Gr

 5. "De bijen zouden het gif krijgen door de gevoerde maïssiroop, besmet met schadelijke hoeveelheden van het gif. Bijenhouders vergiftigen dus onbewust hun eigen kolonies"
  Een forse bewering, waarom wordt die niet onderzocht, zodat de kop van dit artikel echt waar gemaakt wordt?

   1. "Onderzoek eens eerst voordat je begint te blaten"
    Vaststelling:
    1. Beleefdheid is niet je sterkste kant.
    2. Met Selectief lezen over dingen waar je niets vanaf weet, heb je steeds gelijk.
    Wereldwijd wordt er gezocht naar de oorzaak van de massale bijensterfte en tot op heden is er geen enkele onderzoek dat "DE" universele oorzaak heeft kunnen vaststellen. Wel zijn er lokale oorzaken bewezen en daar is de studie van UV Utrecht een voorbeeld van en ik betwijfel ze dan ook in geen geval. Maar evengoed zijn er studies die Nosema Ceranae, het Israelisch virus, pesticiden die de orientatie van de bijen verstoren……enz als oorzaak bewijzen.
    Dus informeer je eerst voor je een stelling inneemt.

Reacties zijn uitgeschakeld.