Biomassa verhoogt niveau schadelijke ozongassen

Een bosje populieren. Foto: Wikimedia commons

Het groeien van biomassa voor de bijstook in kolencentrales heeft onverwachte negatieve bijeffecten op de luchtkwaliteit. Dit blijkt uit een nieuwe studie die gisteren werd gepubliceerd in het blad Nature Climate Change. Biomassa van wilgen, populieren en eucalyptusbomen worden als bijstook in kolencentrales gebruikt, ondermeer om de CO2 uitstoot te beperken. Maar deze boomsoorten produceren de stof isopreen, die in combinatie met andere luchtvervuiling ozon vormt. In de EU zou volgens de studie het groeien van biomassa voor 1400 extra ozondoden per jaar zorgen, met een prijskaartje van 5,4 miljard euro.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Volgens Nick Hewitt, leider van het onderzoek, zouden biomassaplantages op grote afstand van stedelijke gebieden moeten staan, zodat er minder ozon gevormd wordt. Ook zouden genetisch gemodificeerde bomen ontwikkeld kunnen worden.
De studie vergelijkt overigens niet hoe groot de schadelijke uitstoot van andere energiebronnen zoals gas en steenkolen is. “Wij zijn niet in de positie om deze vergelijking te maken,” aldus Hewitt.
Bronnen: Reuters, The Register

Over de schrijver

1 reactie op “Biomassa verhoogt niveau schadelijke ozongassen”

Reacties zijn uitgeschakeld.