Biozonnepaneel haalt inspiratie uit de natuur

Wat de natuur kan, kunnen wij ook. Foto: underclassrising, Flickr

De natuur is een goede raadgever, vinden ook steeds meer technische jongens en meisjes. In de ontwikkeling van zonnepanelen houden ontwerpers steeds meer rekening met manieren waarop de natuur zelf energie uit zonlicht haalt. Het biologische zonnepaneel zou wel eens de nieuwste technologische ontwikkeling in zonne-energie kunnen worden.

Biologen van de Amerikaanse Washington University keken goed naar chlorosomen, een groep moleculen die licht omzetten in andere vormen van energie. Cholorosomen worden onder andere gevonden bij bacterieën die op de oceaanbodem leven en en hun energie halen uit de gloed van een onderwatervulkaan. De onderzoekers slaagden erin om wat cholorosomen doen na te bootsen, en zijn nu bezig om een praktische toepassing voor het produceren van zonne-energie te maken. Volgens onderzoeker Dewy Holten moeten we er niet op rekenen dat er binnen een paar maanden een werkende zonnecel uit het onderzoek vandaan komt: “Ons doel is om een fundamenteel inzicht te ontwikkelen zodat we de volgende generatie van efficiëntere, door de zon aangedreven apparaten kunnen ondersteunen.”

Verderop in de VS, bij het MIT, zijn onderzoekers bezig om een zelfgroeiende en weer afbreekbare zonnecel te maken. Ook hier maken ze gebruik van principes uit de natuur. Want wat blaadjes kunnen — groeien, zonlicht vangen en weer afbreken — dat moeten de techneuten van het MIT toch ook wel lukken?

Bron: Earthtechling

Lees ook

3 doorbraken maken zonne-energie nog goedkoper

Waarheid over zonne-energie verborgen gehouden voor grote publiek

Nepgoud brengt nieuwe generatie zonnepanelen dichtbij

Over de schrijver