Bitter fruit in de Albert Heijn

foto: Sean Winters op Flickr

Het tropische fruit van supermarkten wordt onder slechte arbeidsomstandigheden geproduceerd. Boeren en werknemers krijgen weinig loon, mogen zich niet aansluiten bij vakbonden, hebben extreem lange werkdagen en kunnen nauwelijks in hun eigen levensonderhoud voorzien. “Druk op de supermarkten kan dit veranderen”, zegt Sanne van der Wal van SOMO.

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) heeft onderzoek gedaan naar de omstandigheden bij toeleveranciers van supermarkt Albert Heijn. Mango’s uit Peru, druiven uit Egypte, ananassen uit Costa Rica, bananen uit Ecuador, druiven uit Zuid-Afrika en mandarijntjes uit de Israëlische nederzettingen. Ze zijn heerlijk maar niet altijd eerlijk geproduceerd.

Volgens SOMO moeten supermarkten ambitieuzere standaarden gaan hanteren. Het verbeteren van arbeidsomstandigheden staat wel in het beleid van supermarkten maar dit levert tot nog toe te weinig resultaat op.

Gehele aanbod biologisch én fairtrade

Onderzoeker Sanne van der Wal: “Het moet beter en het kan beter. Bananen en ananassen zijn al niet meer gangbaar te koop, alleen nog maar fairtrade. Dat zouden ze voor het hele aanbod aan groente en fruit moeten doen. Bij het huismerk ‘Puur en Eerlijk’ zou alles dubbel gecertificeerd moeten zijn: dus biologisch én fairtrade.”

In het rapport van SOMO staan voornamelijk gegevens over het groente en fruit in de Albert Heijn maar voor andere supermarkten geldt waarschijnlijk hetzelfde. “Het is heel lastig om informatie te achterhalen. Daarom hebben we niet al de groente- en fruitproducten van alle supermarkten tegen het licht kunnen houden.” Albert Heijn heeft aangegeven zich niet te herkennen in het rapport van SOMO en geeft verder geen reactie.

Afschuiven verantwoordelijkheid

Wie er verantwoordelijk is voor de beperkte aandacht voor de arbeidsomstandigheden, is een kip-en-het-ei-verhaal. Bedrijven wijzen naar consumenten die voor goedkoop en niet voor duurzaam kiezen. Consumenten zeggen dat de bedrijven verantwoordelijk zijn dat alles dat de supermarkt aanbiedt eerlijk geproduceerd is.

“Het aantal gecertificeerde producten in de schappen groeit wel maar niet heel hard”, zegt Van der Wal. “Een deel van de mensen interesseert het niet, en groot deel interesseert het wel maar is niet bereid er voor te betalen. Hierdoor hanteren de supermarkten een verwaterde norm, een slappe standaard waardoor de prijs niet omhoog gaat.”

Consumenten kunnen aansporen tot verandering

“Wij hopen dat het rapport ‘Bitter Fruit’ dat gaat veranderen. In praktijk blijkt dat bedrijven pas in beweging komen als er voldoende druk uitgeoefend wordt.” Het rapport van SOMO levert de feiten die organisaties als Treemagotchi kunnen gebruiken om consumenten aan te sporen om winkels aan te spreken. Consumenten kunnen zo duidelijk te maken dat ze graag verantwoorde producten kopen. Supermarkten zijn de belangrijkste afnemers van groente- en fruit uit ontwikkelingslanden. Als zij strengere eisen stellen aan hun inkoopbeleid heeft dit veel effect op de arbeidsomstandigheden wereldwijd.

Bron: SOMO

Lees ook:
Plastic tasjes verdwijnen uit de supermarkt

Tweede Kamer zet Kabinet aan het werk met Eerlijke Supermarkten

Geen voldoendes in top 21 duurzame supermarkten

Over de schrijver

1 reactie op “Bitter fruit in de Albert Heijn”

  1. bij osn hier in weesp albert heijn staat de banaan al jaren lang op de zelfde prijs van 1,69 waarom bij andere wel goedkoper dus ik koop daar dus echt niet mijn bananen

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020