Bizarre trend: boeren geven hun voedsel gratis wegIn vroeger tijden was het crisis als er geen voedsel meer was. In de huidige crisis is dit de trend: het gratis weggeven van voedsel. In België deelde gisteren een boer gratis rode en witte kolen uit in het dorpje Middelkerke. De kolen kosten meer dan ze opbrengen, en weggeven is beter dan ze vernietigen, aldus de boer. En hij is niet de enige. Ook in Nederland geven boeren in arren moede hun mooie producten gratis weg.
In het weekend van 1 april werden gratis Texelse uien in Amsterdam uitgedeeld. De kwart miljoen uien zouden anders weggegooid worden, omdat voor de boeren de prijs van uien te laag is om nog aan te kunnen verdienen. Op zondag in hetzelfde weekend deelde boer Krispijn gratis aardappelen uit op de Dam in Amsterdam. Zijn aardappelen kon hij niet meer kwijt, omdat de nieuwe aardappelen uit het buitenland al in de schappen liggen.

Joris Lohman, voorzitter van de Youth Food Movement, zei het volgende over de gratis aardappelen: “Eten in de supermarkt is goedkoop, maar heeft ook zijn waarde verloren. Hoe kan het dat 1500 ton aardappelen geen cent waard is? En dat er nu al piepers uit Israel en Cyprus in de winkel liggen? Ik kan het snappen, maar wil het niet begrijpen. Het is een verspillend systeem, en de boer is de dupe. Laten we nadenken over waar ons voedsel vandaan komt!”
Bron: VDWVM (en ook nog deze), De Standaard

Over de schrijver

1 gedachte over “Bizarre trend: boeren geven hun voedsel gratis weg”

Reacties zijn gesloten.