Bizarre vervuiling door Amerikaanse ‘megastallen’ in sattelietfoto’s getoond

Feedlot In Texas. Foto: Misha Kenner
Feedlot In Texas. Foto: Misha Kenner

In de VS bestaat het fenomeen feedlots. Op gigantische terreinen worden duizenden koeien bij elkaar gezet. In feite zijn feedlots de Amerikaanse variant van megastallen. Alleen dan, heel Amerikaans, nog een stuk meer mega dan we in Nederland kennen.
De feedlots zijn ook vanuit de ruimte te zien. De Britse fotograaf Mishka Henner kwam de feedlots op het spoor toen hij sattelietbeelden van de VS bekeek. Hij raakte gefascineerd door de onaardse, SF-achtige beelden.
Volgens Henner lijken feedlots van boven gezien op wonden: vervuilde stukken land in giftige kleuren dankzij de gigantische vervuiling van tonnen urine, mest en ander afval.
Feedlots zijn echt uitwassen van onze industriële vleesproductie. Koeien worden in korte tijd vetgemest, waarna ze in de nabijgelegen slachterij tot worstjes, biefstukken en andere vleesproducten worden verwekt. Omdat er zoveel koeien op één plek zijn, waden de dieren in hun eigen stront. Een sprietje gras is nergens te bekennen. Daarom worden de dieren gevoerd met maïs.
De koeien zijn erg vatbaar voor ziektes. Daarom krijgen ze bovenmatig veel anti-biotica. Ook zorgt het maïsdieet ervoor dat hun maag van streek is. Bacteriën zoals E.coli hebben vrij spel. Geen wonder dat er in de VS de laatste tijd verschillende uitbraken van ziektes door E.coli besmetting hebben plaatsgevonden.
Bekijk hier meer foto’s uit het werk van Henner.
Lees ook
Vertel Sharon Dijksma dat je niet nog meer dieren in een megastal wilt. Stuur haar hier een actiekaart (advertentie).
De controverse over dierenrechten: opstap naar meer megastallen?
Aantal koeien in de wei daalt fors

Over de schrijver

2 gedachten over “Bizarre vervuiling door Amerikaanse ‘megastallen’ in sattelietfoto’s getoond”

  1. Henk - icf207 - international communication friends.

    TTip afblazen. je krijgt er gedonder mee van ongekende aard. Nederland en de VS hebben een totaal verschil van denken over milieu gezondheidzorg en of je zwart ben of blank. De goedkope arbeidsplaatsen die zullen ontstaan door extreem te gaan produceren zullen deze factoren alleen maar goed praten.

  2. Schrijf nu Sharon Dijksma dat onze koeien het slecht hebben . Dan kopen we onze melk veeeel goedkoper in Amerika en in China kan het nog goedkoper.

Reacties zijn gesloten.