9 juni World Ocean Day in Museon met mooi programma voor kinderen

Foto: Dos Winkel
Foto: Dos Winkel

Enorme hoeveelheden plastic afval zijn terug te vinden op zelfs de meest afgelegen eilandjes in de oceaan. Vogels stikken in de troep, en gifstoffen komen in de voedselketen terecht. Een klein beetje afval vindt echter zondag 9 juni een goede bestemming. Samen met kunstenares Ciska de Hartogh gaan kinderen in het Museon de mooiste kunstzinnige creaties maken van plastic afval uit zee. En dat allemaal ter ere van World Ocean Day.
Wil je meedoen aan World Ocean Day? Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar welkom@seafirst.eu
World Ocean Day wordt in de hele wereld gevierd. In Nederland vinden de festiviteiten plaats in het Haagse Museon op zondag 9 juni.
Wat gaat er zoal gebeuren?

  • Samen met kunstenares Ciska de Hartogh gaan kinderen aan de slag om bijzondere creaties te maken van plastic afval dat afgelopen lente verzameld is op het strand in Noordwijk. De mooiste creaties winnen een prijs.
  • In het waterlab kunnen kinderen zelf draaikolken te maken en ervaren hoe water werkt.
  • In het museum is de tentoonstelling “Nature Goodie Bags” te zien.
  • Creatievelingen kunnen meedoen aan de “Schilder een vis”-workshop. Samen met anderen maak je een collage van kleine schilderijen. Het resultaat wordt in Den Haag aangeboden.

Foto: Dos Winkel
Foto: Dos Winkel

World Ocean Day is nodig omdat onze oceanen bedreigd worden – en dan is plastic nog niet eens het grootste probleem. In 30 jaar tijd zijn onze oceanen hard achteruit gegaan. En dat is niet alleen slecht nieuws voor de vissen en ander zeedieren, maar ook voor ons. Want zonder blauw geen groen.
Anders dan veel mensen denken zijn niet regenwouden, maar de oceanen de belangrijkste longen van de aarde. Ongeveer 70% van alle zuurstof wordt in de oceaan gemaakt, vooral door het plantaardige fytoplankton. Door de enorme hoeveelheid CO2 die wij uitstoten verzuren de zeeën, sterft het fytoplankton en komt er minder zuurstof in de lucht. Ook komen via de zee giftige stoffen zoals brandvertragers, pcb’s en dioxines in onze voedselketen terecht.
Al deze problemen zijn op te lossen – maar dan moet iedereen zich daar wel van bewust zijn. World Ocean Day helpt daarbij.
Foto: Sea First Foundation
Foto: Sea First Foundation

De World Ocean Day wordt in Nederland georganiseerd door Sea First Foundation, in samenwerking met het Museon. De dag vindt officieel plaats op 8 juni, in Nederland vinden de speciale activiteiten echter plaats op 9 juni in het Museon.
Alle gegevens op een rijtje:
Datum: zondag 9 juni, vanaf 11:00 uur.
Locatie: Museon, Stadhouderslaan 37, Den Haag
Organisatie: Sea First Foundation i.s.m. Museon
Wil je meedoen aan World Ocean Day? Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar welkom@seafirst.eu

Over de schrijver