Blijf jong met zuurkool

Bathing Suit 1
Deze Dame Is Een Stuk Ouder Dan Ze Eruit Ziet. Foto: Chefteton.com
hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Het wordt kouder en ja hoor: dampende pap, allerlei soorten knollen uit de oven, pompoensoep, warme cakes… Voor je het weet eet je alleen nog maar koolhydraten. Ik tenminste. Als je verder niks rauws bij je maaltijd eet, kan het geen kwaad om wat extra enzymen binnen te krijgen. Dat helpt de vertering. En laat zuurkool daar nou ideaal voor zijn. Zo ideaal dat je nooit raadt hoe oud de dame (chef Teton) hiernaast is.
Waterfles Superklein(Advertentie)
De waterfles die bij jou past. Keuze uit 70 verschillende reisbekers, thermoflessen en waterflessen op bottelicious.nl

Lees ook
Walnoot/chocolade brownie met… zwarte bonen
Granen, toch nog even in de week leggen 
Instant bevrediging: zelf chocolade maken
Met goede bacteriën geen gesnotter
Zuurkool zit door de fermentatie vol met goede enzymen en melkzuurbacteriën (lactobacilli). Gefermenteerde groenten zijn veel makkelijker verteerbaar voor ons lichaam en bevatten meer vitaminen (zie blog over superfood zuurkool). De natuurlijke antibiotische stoffen zijn een boost voor je darmmilieu dat daardoor veel beter in staat is om slechte bacteriën aan te pakken. Dat kunnen we wel gebruiken in dit kwakkelseizoen met overal snotterende mensen. Maar dan moet je de zuurkool niet weer gaan verhitten in een ouderwetse zuurkool stampot. Dan gaan die enzymen alsnog de pijp uit.
Niet getreurd, zuurkool is ook heerlijk fris in een salade te verwerken. Volgens chef Teton (die in haar recepten het beste van rauw, gekookt en gefermenteerd voedsel combineert) zou je eigenlijk bij elke maaltijd iets van gefermenteerde groenten moeten eten om je spijsvertering te helpen. En zij kan het weten met haar 67 jaar jong (zie foto hierboven). Geef maar toe dat je haar minimaal 20 jaar jonger had geschat!
Dit is één van mijn favoriete zuurkoolslaatjes, supersimpel!
Ingrediënten zuurkoolsalade:
Zuurkoolsalade

  • Zuurkool (te koop bij de natuurvoedingswinkels, met kruiden extra lekker)
  • Geraspte wortel
  • Als je ‘t in huis hebt: geraspte meiraap of rammenas (ook heel gezond, de meest basische groente die er is)
  • Pecan- of walnoten
  • Als je wil: sesamzaad (op de foto zwarte sesamzadjes, smaakt niet heel anders maar ziet er wel leuk uit!)

Dressing (voor 1p):

  • 2 el (geroosterde) sesamolie (of andere olie zoals olijf- of hennep-)
  • 1 el mayonaise
  • 1 el appelciderazijn (of citroensap of 1 tl mosterd)
  • scheutje tamari en als je hebt een 1/2 tl kelp

Over de schrijver

1 gedachte over “Blijf jong met zuurkool”

Reacties zijn gesloten.