Blikvoedsel verhoogt aandeel giftig BPA flink

Blik
Bron: Avital Pinnick (Flickr.com)

Tegenwoordig kiezen we vaak voor soep uit blik. Met onze huidige levensstijl gemakkelijk, want het is snel klaar en lang houdbaar. Maar het zorgt ook voor een stijging van de hoeveelheid BPA in ons lichaam.

BPA is een chemische stof die gebruikt wordt in plastic. Het kan borstkanker, hormonale problemen (zoals bv. vruchtbaarheidsproblemen en vervroegde puberteit) en gedragsstoornissen (zoals hyperactiviteit) veroorzaken. Sinds juni 2011 is BPA in Europa verboden in babyflessen, maar het komt nog veel voor in andere verpakkingen, waaronder in de voeringen van blikken soep.

Onderzoekers van de Harvard Universiteit ontdekten dat die voeringen BPA lekken in het voedsel in het blik. Mensen die vijf dagen soep uit blik aten, bleken 1200% meer BPA in hun bloed te hebben dan anders. Jenny Carwile, doctoraal student aan Harvard: “We wisten al dat frisdrank uit blik het BPA -gehalte verhoogt. Maar uit deze studie blijkt dat voedsel uit blik nog een veel grotere reden tot bezorgdheid geeft.”

Het beste is om BPA zoveel mogelijk te vermijden. Wij geven vijf tips.

Eet vers
Eet verse groenten en fruit en kies voor biologisch. Lukt dit niet altijd, vermijd dan de niet-biologisch geteelde producten van de ‘dirty dozen’-lijst. Deze producten nemen namelijk makkelijker gif op: perziken, appels, zoete paprika, selderij, nectarines, aardbeien, kersen, boerenkool, sla, geïmporteerde druiven, wortelen, peren. En ga naar de groenteboer. Deze geeft je producten mee in papieren zakken.

Drink niet uit plastic flessen
Drink zo min mogelijk water uit plastic flessen. Kraanwater is een goede keuze. Wil je drinken mee voor onderweg, neem dan water in roestvrijstalen drinkflessen mee.

Kliekjes bewaren
Bewaar je kliekjes zoveel mogelijk in glazen schalen in plaats van plastic bakken.

Restjes opwarmen
Gebruik geen huishoudfolie bij het opwarmen van eten. Als je het wil afdekken, zet er dan een omgekeerd diep bord op.

Eigen beker
Neem een mok mee naar je werk voor al je drinken.

Bron: MedicalXpress.com, MNN.com

Lees ook

Zara plukt Nutella rijk, maar blijft zelf arm

Gezond en lekker eten

Kosten luchtvervuiling: €300 per burger

3 gedachten over “Blikvoedsel verhoogt aandeel giftig BPA flink”

  1. vroeger aten we allemaal biologisch. Gezond voedsel heeft nu een stempel gekregen maar eigenlijk zou dat andere voedsel een stempel verdienen namelijk; vol van antibiotica, nu met extra hormonen, verpakking veroorzaakt kanker.

  2. juist
    wat is tegenwoordig niet ongezond,overal is wel wat mee.vroeger aten de mensen vanalles en werd er nie zo overal op gelet.Je weet opgegeven moment niet meer wat je moet eten of drinken .

  3. In dit soort dreigende berichten lees je vaker: "stof X kan kanker, … veroorzaken".
    Altijd goed want er staat immers KAN, noch met welke kans, noch bij welke dosis.
    Vrijwel elke stof is giftig als de dosis maar hoog genoeg is, zelfs water!

Reacties zijn gesloten.