Bloemen in plaats van geweren

De afgelopen week werd de wereld opgeschrikt door een reeks verschrikkelijke aanslagen in Beirut, Bagdad en Parijs. Tientallen mensen werden gedood, verwond en getraumatiseerd. Er heerst verdriet, angst en woede. Op social media kon je er niet om heen: mensen veranderden massaal hun profielfoto om de Fransen steun te betuigen, anderen riepen juist op om verder te kijken dan Parijs en voor de wereld te bidden. Er werden talloze opiniestukken gedeeld, frustraties geuit en hoop voor de toekomst uitgesproken. Over één ding is gelukkig bijna iedereen het eens: we willen de angst niet laten winnen en bovenal in harmonie leven met elkaar.

Op de redactie van HetkanWel pretenderen we niet de oplossing voor dit complexe probleem te hebben. Wél zijn we er van overtuigd dat het begint met kleine gebaren, positieve geluiden en samenwerken. We delen dan ook graag een aantal voorbeelden van inspirerende acties, ontwapenende uitspraken en bijzondere projecten die volgens ons een steentje bijdragen aan een betere wereld.

“Let us remember: One book, one pen, one child, and one teacher can change the world.”

-Malala Yousafzai-

Bloemen in plaats van geweren

Vandaag dook er een prachtig filmpje op van een vader en een zoon die worden geïnterviewd in Parijs. Het kleine jongetje is bang en wil graag verhuizen naar een andere plek. Zijn vader stelt hem gerust op een ontroerende manier.

Ik vertrouw jou, maar vertrouw jij mij?

In het centrum van Parijs stond een jonge moslim man met een wel erg krachtige boodschap. Geblinddoekt stond hij op straat. Aan zijn voeten twee bordjes met de tekst: ‘Je suis musulman et on dit de moi que je suis terroriste’ (Ik ben een moslim, maar aan mij wordt verteld dat ik een terrorist ben) en ’Je vous fais confiance, et vos? Alors faites moi un calin.’ (Ik vertrouw jou, maar vertrouw jij mij? zo ja: omarm mij) Na een boel mensen te hebben omarmd en ontroerd spreekt hij nog een paar waardevolle woorden.

Imagine

Een Duitse pianist rolde zijn piano door de straten van Parijs naar het Bataclan theater. Onder het toeziend oog van rouwende mensen en journalisten speelde hij het wereldberoemde nummer ‘imagine’ van John Lennon. Ondanks dat hij zelf stil blijft klinkt zijn boodschap hard en krachtig door op deze beladen plek.

‘Imagine all the people sharing all the world

– John Lennon –

Positieve acties die je zelf kunt ondernemen

Op dit moment zijn er veel mensen in Nederland die hun huis hebben moeten achter laten om te vluchten voor gruwelijk geweld. Mensen die bang zijn en niet weten wat de toekomst hen zal brengen. Wij geloven dat een deel van de oplossing zit in kleine gebaren die ons samen brengen in plaats van verdelen. Hier een paar voorbeelden van positieve acties die bij kunnen dragen aan wederzijds begrip.

Stuur een kaartje

Op de website van Stichting Vluchteling kun je gratis een kaartensetje bestellen. Deze kun je thuis invullen met een mooie welkomstboodschap of een lief briefje. Vervolgens stuur je de kaarten terug, en zorgt Vluchtelingenwerk dat de kaartjes terechtkomen in azielzoekerscentra door het hele land. Zo kun je kenbaar maken aan mensen die hier aankomen dat ze welkom zijn, als een klein gebaar van troost. Klik hier voor de site.

Zet je in als coach

New Dutch Connections start op diverse plekken in Nederland een ToekomstAcademie voor ontmoeting, inspiratie en ontwikkeling. Hier kunnen jonge vluchtelingen zich richten om hun toekomst met als doel sociale en economische zelfredzaamheid. Hierbij krijgen ze hulp van vrijwillige coaches en maatjes, zodat ze kunnen deelnemen aan relevante sociale en professionele netwerken en nieuwe contacten op kunnen bouwen. Meer weten? Klik dan hier.

Doneer een muziekinstrument

In Ede worden instrumenten ingezameld voor vluchtelingen. Veel van hen hebben hun instrument moeten achter laten toen zij vluchtten. Door instrumenten in te zamelen helpen zij om een stukje sfeer en thuisgevoel terug te geven. Heb jij dus ergens nog een instrument liggen die je niet meer gebruikt? Daar kan je een boel mensen erg blij mee maken. De link naar de Facebook pagina van dit project vind je hier. Een mooi voorbeeld van wat muziek doet vind je hier onder. Dit filmpje is opgenomen tijdens een benefietconcert in Arnhem met en voor vluchtelingen van de Koepel.

Ben je benieuwd naar meer initiatieven? Klik dan hier

Over de schrijver

2 reacties op “Bloemen in plaats van geweren”

  1. Fantastische initiatieven … vriendschap en liefde geven is vriendschap en liefde ontvangen en dat is wat we allen over de hele wereld nodig hebben !!!

Reacties zijn uitgeschakeld.