Is de bloemenbieb het duurzame alternatief voor verse bloemen?

Iedereen houdt van bloemen. Ze zijn mooi, kleurrijk, leuk om te krijgen en ze ruiken lekker. Helaas zijn de meeste bloemen niet echt duurzaam. Ze komen uit een kas, of met het vliegtuig van ver en helaas moet je ze na een week weer weggooien. En om bloemen te laten groeien, gebruiken telers veel water, mest en vaak ook bestrijdingsmiddelen. Ellyne Bierman bedacht een oplossing: Reflower, de duurzame bloemenbieb.

De bloemenbieb

Ellyne startte begin dit jaar met Reflower, de eerste bloemenbieb van Amsterdam. Reflower verhuurt – en bezorgt per bakfiets – boeketten met zijden bloemen in een bijpassende vaas bij je thuis, of op kantoor. Het principe is Reduce (het aantal verse bloemen), Reuse (de zijden boeketten) en Recycle (de vazen). Nu bezorgd ze alleen in Amsterdam, maar hopelijk snel ook in andere steden.
Ellyne wilde zelf graag bloemen in huis, maar had moeite met de milieu-impact van verse bloemen. Daarom koos ze voor zijden bloemen. Zijden bloemen zijn mooi, bijna niet van echt te onderscheiden, maar ook kostbaar. Als je een boeket aanschaft, zul je het niet snel vervangen en op termijn gaat het toch vervelen. Daarom bedacht ze deze service met een abonnementsvorm. Afhankelijk van het soort abonnement komt Ellyne minimaal vier keer per jaar langs met een bakfiets vol bossen zijden bloemen en vazen en mag je zelf kiezen wat je mooi vindt. Het oude boeket neemt ze dan weer mee en gaat weer naar iemand anders.

Milieu impact

Natuurlijk hebben de zijden bloemen ook impact op het klimaat, maar ze gaan heel lang mee en komen uit China of India met de boot naar Nederland. De vazen worden ingekocht bij Reliving: de marktplaats voor tweedehands interieur artikelen. Als het goed gaat, wil Ellyne graag een eigen productielijn opzetten en bloemen van gerecycled plastic maken.

Verse bloemen

Wil je toch liever een bos verse bloemen, dan kun je het beste kiezen voor vollegrondsbloemen uit het Nederlandse veld. Er is ook een speciale bloemenkalender waarop je ziet welke soort bloemen in welke periode een goede keuze is.
Keurmerken kunnen je helpen om een duurzaam alternatief te kiezen voor standaard bloemen. Bloemen met het EKO keurmerk zijn veilig voor de bijen, voor Fairtrade bloemen kregen de boeren een eerlijke prijs en wil je zeker weten dat het hele boeket klopt? Dan kun je naar een duurzame bloemist.
Wat vind jij van deze service? Zou je er gebruik van willen maken?

Over de schrijver

1 gedachte over “Is de bloemenbieb het duurzame alternatief voor verse bloemen?”

  1. Dès aujourd’ hui, les abonnés d’Orange Tunisie peuvent appeler au meilleur prix vers les numéros mobiles Orange en France, au Maroc, au Mali, au Sénégal et en Côte d’Ivoire.

Reacties zijn gesloten.