10 verrassende dingen die je met bloemkool kan doen

Ome Willem zong er al over: bloemkool met een papje. Dat was dan ook lange tijd de manier waarop we bloemkool serveerden in Nederland. Zonde, als je erover nadenkt. Want de bloemkool leent zich door de neutrale en toegankelijke smaak bij uitstek voor heel veel verschillende gerechten. Het is dan ook niet voor niets dat de bloemkool in rap tempo één van de meest populaire groenten lijkt te worden. We zetten tien verrassende mogelijkheden voor je op een rij, die heel goed passen in een vegan dieet.

1.Bloemkool smoothie

Ik ben groot fan van smoothies of smoothiebowls als ontbijt, omdat je er zoveel kanten mee op kan qua smaak en je bovendien op een makkelijke, snelle en lekkere manier allerlei vitamines naar binnen werkt. Bloemkool, zo ontdekte ik laatst, is een prima toevoeging om de smoothie een wat dikkere structuur te geven en omdat de smaak zo neutraal is, kan dat bij nagenoeg alles. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie met aardbeien (2 kopjes), 2 bananen, bloemkool (1 kopje) en een ½ kopje plantaardige melk. Of aan een smoothie met 2 uitgeperste sinaasappels, 1/2 uitgeperste grapefruit, ½ uitgeperste citroen, 1 rode paprika, 2 medjoul dadels, lijnzaad, kopje bloemkool en een ½ kopje plantaardige melk. En blenden maar. Zo kan je nog veel meer variëren. Ik denk bijvoorbeeld aan kersen, bloemkool, banaan, hennepzaad en cacao.

2.Bloemkool rijst

Bloemkoolrijst is inmiddels zo ingeburgerd, dat de supermarkt het zelfs in kant-en-klaar zakjes verkoopt. Superhandig, maar minder goed voor het milieu (want plastic verpakking) en minder lang houdbaar (want al bewerkt). Het is ook niet nodig, want bloemkoolrijst heb je echt in een vloek en een zucht zelf gemaakt. Door de hele bloemkool te raspen of door de stronken in de blender of keukenmachine te gooien en het kort te vermalen (zodat het geen prut wordt, maar ‘rijst’). Vervolgens kan je de bloemkoolrijst met allerlei kruiden kort roerbakken en het met andere groente serveren als wok schotel of er een salade van te maken. Of je maakt er een ontbijtje van (zie tip 5).

3.Romige pastasaus

Een romige pastasaus is zeker voor vegans nog wel eens een uitdaging, maar ook hier is bloemkool je redding. De groente zorgt er namelijk voor dat je saus lekker dik wordt en je stiekem ook nog eens meer groente op tafel zet. Bak een uitje en wat knoflook in olie. Voeg de bloemkoolroosjes toe en wat groentebouillon, zodat de groente lekker gaar kan stomen. Giet alles van de pan in de blender als de bloemkool zacht is. Voeg Edelgistvlokken en eventueel wat misopasta, citroensap, mosterd, rozemarijn of oregano toe voor de smaak en maak af met zout en peper. Is de saus te dik? Voeg dan nog wat (plantaardige) melk toe. Et voilà: de bloemkool is zelf een papje geworden, die je overigens heel makkelijk kan invriezen voor later gebruik.

4.Bloemkool steak uit de oven

Als je de bloemkool in de oven roostert, heeft deze meer smaak dan als je ‘m kookt. Als je er een steak mee wil maken (ik ga meteen even aan verwachtingsmanagement doen: het smaakt nog steeds naar bloemkool, niet naar vlees), dan is het handig om een niet al te kleine bloemkool te hebben met een goede stronk in het midden zodat je er makkelijk twee tot drie dikke plakken van een paar centimeter uit kan snijden. De bloemkoolroosjes die je overhoudt, gebruik je dan weer voor een ander gerecht (door de curry bijvoorbeeld, ik noem maar wat).

Leg de plakken bloemkool op een bakplaat en strooi er wat amandelmeel of gebroken lijnzaad overheen voor een mooie, iets krokante korst. Strooi er vervolgens specerijen overheen, zoals gemalen venkelzaad en za’tar. Of paprikapoeder, cayennepeper en komijnzaad. Of gemberpoeder, komijnzaad, kaneelpoeder en chilivlokken (wat je lekker lijkt). Breng op smaak met zout, giet er wat olijfolie over, schuif de ‘steaks’ nog een keer door de olie/kruiden op je bakplaat en schuif het ongeveer 20 tot 30 minuten de oven in, op 200 tot 220 graden in grillstand (dus even omdraaien halverwege). Heerlijk met een tahinsausje (tahin verdund met water en eventueel wat sojasaus, citroensap of knoflook voor de smaak) erover en wat salade erbij. 

5.Ontbijtpap

Net zoals er N’icecream bestaat (vegan icecream van bevroren banaan, check onze Insta hiervoor), bestaat er ook zoiets als N’oatmeal. Oftewel: geen havermout (oatmeal), maar wel iets wat er op lijkt. Of eigenlijk: iets wat op rijstepap lijkt, want hiervoor heb je bloemkoolrijst nodig (zie tip twee).  

Wat je doet: voeg bloemkoolrijst en amandelmelk (of andere plantaardige melk) samen in een steelpannetje. Breng het, net als havermout, op smaak met kaneel of vanille. Kook het geheel tot de bloemkoolrijst gaar is (ongeveer 10 minuten). En voeg er tot slot (ook net als bij havermout) je eigen toppings aan toe. Denk aan fruit, zaden, pitten en noten. Bestrooi eventueel met wat extra kaneel. Gebruik hiervoor wel echte Ceylon kaneel: hier lees je waarom.

6.Pizzabodem

Veel mensen willen minder koolhydraten en meer groenten binnenkrijgen. Hoe doe je dat? Door bijvoorbeeld een pizzabodem te maken met bloemkool. Ook deze pizzabodems zijn kant en klaar in de supermarkt te krijgen, maar je kan het ook makkelijk klaar maken. Gebruik hiervoor bloemkoolrijst dat je in 5 – 8 minuten gaar stoomt of 5 minuten droog bakt (zonder boter of olie). Laat het daarna volledig afkoelen en gooi het dan in een schone theedoek en wring het uit, zodat al het vocht eruit verdwijnt. Wat je overhoudt is een dikke deegachtige substantie, die je kan mengen met (vegan) kaas, Edelgistvlokken, (vegan) ei (wat ook lijnzaad kan zijn: 2 el op ongeveer 6 el water 10 minuten laten weken) en kruiden naar smaak.

7.Bloemkoolbladeren uit de wok

Ja, je leest het goed. De bladeren van de bloemkool, die de meesten van ons achteloos in de gft bak gooien, kan je prima eten. Snijd de bladeren in kleine stukjes en gooi ze met wat ui, knoflook en geraspte gember in de wok. Voeg eventueel wat tofu toe en nog wat andere groente, zoals wortels of bleekselderij, en roerbak het geheel gaar. Voeg als laatste nog wat sojasaus en citroensap toe en noedels en je hebt een heerlijke maaltijd die deels bestaat uit ‘afval’.

8.Bitterballen of kroketten

Waar zouden we zijn zonder de bitterbal of de kroket? Juist, nergens. Dat daar vlees in moeten zitten, is allang een achterhaald idee, want een beetje creatieve keuken gaat helemaal los op die dingen. Je vindt ze tegenwoordig in allerlei variaties op het menu, van zoete aardappel tot biet of pompoen. Met bloemkool kan je dus ook prima kroketten of bitterballen maken.

9. Muffins

Ik ben gek op muffins en experimenteer dan ook regelmatig met verschillende groenten als ingrediënt om ze net wat gezonder te maken en wat extra vitamines te pompen. Courgette, wortel en rode biet zijn daarin oude bekenden, maar de bloemkool heb ik pas recentelijk toegevoegd aan dit rijtje favorieten. Zo kan je prima hartige, vegan muffins maken met kikkererwtenmeel (100 gr), 2 el chiazaad (even goed laten weken in water), bloemkoolrijst, 3 el tahin, kruiden (kerrie, gerookte paprikapoeder, kardemom, peper, zout), water, 1,5 tl bakpoeder en eventueel nog wat bloem om het geheel wat dikker te maken. Bak de muffins ongeveer 20 min op 180 graden in de heteluchtoven.

Een andere optie is de zoete chocolademuffin met bloemkoolrijst. In plaats van eieren gebruik ik lijnzaad of chiazaad aangelengd met water (2 el zaad met 6 el water, ongeveer 10 minuten laten weken). En in plaats van suiker prak ik er graag een banaan doorheen voor de zoete smaak: 1,5 cup bloemkoolrijst, 3/4 cup kokosmeel, 1 geprakte banaan, 2el chiazaad of lijnzaad met water als ‘ei’, 2 el cacaopoeder, 3 el gemengde notenboter, 1 cup plantaardige melk, 2tl bakpoeder. Ongeveer 20 – 25 minuten bakken op 180 – 200 graden (afhankelijk van je oven). Even met een satéprikkertje checken of ze gaar zijn voordat je uit de oven trekt.

10.Met een papje

Okay, omdat het een klassieker is. Maar probeer het ouderwetse papje is in een nieuwerwets jasje te gieten, bijvoorbeeld door een tahinsausje over de bloemkool te gieten (zie bloemkoolsteak) met wat granaatappelpitjes erbij. Superlekker en net even anders. En ook hierbij geldt: geroosterde bloemkool uit de oven (of het nou steak is, de hele bloemkool of de roosjes) heeft net wat meer smaak dan gekookte bloemkool.   

Witte, groene of paarse bloemkool

Wist je trouwens dat de bloemkool zo mooi wit is, omdat de boeren de bloem afdekken met z’n eigen bladeren? Er zijn tegenwoordig ook soorten ontwikkeld, die tijdens de groei de bladeren zelf al om de bloem heen vouwen. Als dat niet gebeurt, is de bloemkool trouwens nog steeds heel goed te eten, maar dan krijg je bijvoorbeeld een groene of paarse bloemkool (je hebt ze vast wel eens zien liggen in de winkel). De Nederlandse bloemkool (beter voor het milieu en beter voor de boeren) is van juni tot uiterlijk november te koop. In de overige maanden komt deze ‘it groente’ van verder weg.

Hoe maak jij je bloemkool het liefste klaar? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

4 gedachten over “10 verrassende dingen die je met bloemkool kan doen”

  1. met kort gestoofde tomaat en rauwe hesp is bloemkool ook erg lekker, of er een Oosterse soep van maken met gember, knoflook etc, waarvan ik het recept online vond, dan nog wat erwtjes toevoegen na het mixen! smakelijk!

    1. Ja, ik gebruik rauwe bloemkool. Maar iemand zei laatst dat rauwe bloemkool voor een opgeblazen buik en winderigheid kan zorgen, dus je kan de roosjes ook even blancheren en ze dan laten afkoelen (bijv in koud water) en ze dan in de smoothie doen (bijvoorbeeld met wat overgebleven bloemkool). Het maakt de smoothie heerlijk romig.

Reacties zijn gesloten.