Jaap loopt al tien jaar op blote voeten: “Je balans verbetert enorm”

Thuis, in het bos, over een kiezelpad of in de supermarkt, het deert Jaap (37) letterlijk niks. Al tien jaar loopt hij overal zonder schoenen, op blote voeten. Het is volgens hem een stuk gezonder voor je lichaam en door de opgebouwde eeltlaag voelt hij er niet zoveel van. “Door je voet continue te ondersteunen met een schoen, verlies je aan spierkracht in de voet en enkel. Op deze manier gebruik je al die spieren wel.”

Allemaal cold turkey onze schoenen uittrekken dus? Dat zou Jaap van der Zand uit Oldenzaal nou ook weer niet aanraden. “Nee, dat ga je niet redden. Dat doet echt pijn. Je voeten zijn dat niet gewend. Je kan het beter geleidelijk aan opbouwen.” Dat heeft hij ook gedaan, zo’n tien jaar geleden. “Ik loop van kleins af aan al veel op blote voeten. Dat begon eigenlijk door een hele simpele reden. Ik heb het namelijk altijd heel warm. En dan scheelt het ontzettend als je je schoenen uittrekt. Dus in de zomer trok ik ze vaak uit, om ze in de herfst weer aan te doen. Maar op een gegeven moment begonnen de schoenen te knellen.”

Afgebroken spieren

En dus zocht hij naar een alternatief. “Ik heb toen lange tijd op barefoot schoenen gelopen. Die hebben een dunne zool en bewegen mee met je voet.” Jaap heeft een sportschool in Twente en denkt veel na over beweging en het lichaam. “Ik ben wat onderzoek gaan doen en ben inmiddels van mening dat een gewone schoen eigenlijk helemaal niet goed is. Je lichaam is heel efficiënt en past zich aan aan wat je veel doet. Dus zit je veel? Dan wordt je lichaam daar heel goed in. Bepaalde spieren worden korter, andere langer, weer andere afgebroken”, legt hij uit. “Datzelfde gebeurt met je voet als je een schoen draagt. Sommige spieren in de voet worden afgebroken, omdat ze nooit worden gebruikt. Je lichaam constateert dat en denkt: kennelijk heb je die spieren niet nodig.”

Balans

Dus op een gegeven moment trok Jaap de schoenen niet meer aan, ook niet in de herfst. “Onderzoeken wijzen uit dat bij mensen die op blote voeten lopen, de balans, de sprintsnelheid en de sprongkracht enorm verbetert. Je voeten worden breder en passen dan ook niet zo makkelijk meer in een normale schoen.” Heel vroeger droeg men ook geen schoenen, zegt Jaap. “Maar we zijn een stuk minder gaan bewegen door de jaren heen. Dus als je plotseling iets doet waarbij je meer beweegt, bijvoorbeeld een wandelvakantie in de Alpen terwijl je normaal acht uur op een dag zit, krijg je last van je spieren. En moet je die spieren gaan ondersteunen. Dat is heel logisch.”

De eerste stap op blote voeten

Hoe moet je dan beginnen? “Trek thuis de schoenen uit en loop daar op blote voeten. En van daaruit kun je dat opbouwen. En goede barefoot schoenen kopen. Het merk Wildling uit Duitsland vind ik bijvoorbeeld goed.” Bij zijn sportschool ziet hij inmiddels steeds meer mensen op blote voeten sporten. “Ik denk dat ik ze onbewust aansteek, als een soort wandelende campagne”, lacht hij. “Ze zien mij en stellen vragen. Trainen op blote voeten is nu bijna de standaard.” En ook zijn vrouw en kinderen dragen barefoot schoenen.

Reacties

Eventuele negatieve reacties van anderen deren Jaap niet. “Eerlijk gezegd hoor ik het niet eens. Dat gebeurt allemaal achter mijn rug”, grinnikt hij. “En vreemde blikken doen me niet zoveel. Maar ik trek me sowieso niet zoveel aan van wat mensen denken.” Gelukkig krijgt hij ook veel positieve opmerkingen. Soms doet Jaap de schoenen wel weer even aan. “Als ik lang buiten ben met nat weer of als de temperatuur onder het vriespunt is, dan is het wel fris aan de voet. En soms als mensen er aanstoot aan nemen, in een restaurant of bij een begrafenis bijvoorbeeld. Daar ga ik niet moeilijk over doen, want ik weet toch wel dat ik ze niet op andere gedachten ga brengen.” Dat het niet hygiënisch zou zijn, vindt hij een kulargument. “Ik denk dat ik beter weet wat er onder mijn voet plakt, dan menigeen met een schoen aan.”

We vroegen ons al eerder af of lopen op blote voeten gezond was. Sjoske zocht het uit en schreef erover.

Over de schrijver