Op zaterdag 29 april wordt er een enorm tof festival georganiseerd in Rotterdam: het Blue Food Festival. Tijdens dit (gratis) festival kan je gezellig komen koken met voedsel dat anders in de afvalbak verdwijnt en bovendien leren hoe je eigenlijk kunt koken zonder dat je überhaupt iets hoeft weg te gooien. Op het programma staan allerlei workshops, ondernemers, DJ’s, een gezinstour en de meest smakelijke hapjes van gered voedsel. We zijn zo enthousiast over dit festival dat we je er graag iets meer over vertellen.
Een prachtlocatie
Het Blue Food Festival wordt georganiseerd in het oude Tropicana in Rotterdam. Tegenwoordig heet dat Blue City 010 en daar werken zo’n 50 enthousiaste ondernemers die hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar afstemmen en bouwen aan de stad van de toekomst. Daarnaast werken ze aan een programmering met filmavonden, meetups, netwerkbijeenkomsten en congressen. Vergaderen doen ze in een oud bubbelbad en op de plek waar je ooit door de wildwaterbaan kon zoeven zit nu Aloha bar & restaurant. Mocht je al een tijdje staan te trappelen om deze prachtlocatie met je eigen ogen te bekijken dan is dit je kans!
Het Blue Food Festival
Het Blue Food Festival wordt georganiseerd door YFM Rotterdam, Rotterdams Milieucentrum en BroodNodig en is deelnemer aan de World Disco Soup Day. Dit splinternieuwe festival staat volledig in het teken van het voorkomen van voedselverspilling. Wereldwijd wordt er namelijk ongeveer één derde van het geproduceerde voedsel verspild. Verspilling van voedsel vindt plaats bij de oogst, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca en bij consumenten thuis. De totale hoeveelheid voedselverspilling in Nederland ligt jaarlijks tussen 1,7 en 2,6 miljard kilo! Daar willen de organisatoren wat aan doen.
Daarom kan je tijdens dit festival kan je bijvoorbeeld niet alleen leren hoe je zelf minder afval creëert maar ook terecht bij allerlei smakelijke kookworkshops. Zo maak je samen onder andere soep van geredde groenten, tosti’s van gered brood en sambal van geredde pepers. Daarna ga je gezellig samen aan tafel om al die smakelijke creaties op te peuzelen. Verder kan je meewandelen door het oude zwembad met de gezinstour, een biertje drinken dat gebrouwen is van oud brood of rondstruinen over een ondernemersmarkt die vol staat met initiatieven zich inzetten tegen voedselverspilling.
Initiatieven tegen voedselverspilling
Er zijn een boel inspirerende ondernemers en initiatieven die een steentje bijdragen aan het Blue Food Festival. Zij zetten zich allemaal op hun eigen manier in tegen voedselverspilling. Zo kan je er onder andere de helden tegenkomen van Kromkommer, Stadsgas, Soephoofd, VET & LAZY, Fruitleather Rotterdam, Better Future Factory, Stichting Isaak & de Schittering, CityLab010, A Lucia Lucia en Zorgvrijstaat Rotterdam West.
Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl zal BroodNodig hun splinternieuwe en enorm gave Broodnodige Vergister onthullen. Deze vergister transformeert oud brood tot biogas!
Praktische info
Het Blue Food Festival vindt op zaterdag 29 april 2017 plaats in BlueCity van 13:00 – 18:00 uur. Het festival is gratis maar je moet je wel even aanmelden. Als je dat hier doet krijg je ook meteen alle updates van het programma.
Wil jij meer weten over dit gave festival? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Klik hier voor een interview met Siemen Cox van Blue City 010.
De prachtige afbeeldingen van voedsel bij dit stuk zijn van Soephoofd.nl, de foto van Blue City 010 van Rutger Geerling en de illustratie van de Broodnodige Vergister is van BroodNodig.
Smullen van gered voedsel op het Blue Food Festival
Over de schrijver

De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur