Zo Versla je Blue Monday: 5 groene reisbestemmingen om bij weg te dromen

De derde maandag van het nieuwe jaar – ofwel Blue Monday – is volgens velen de meest depressieve dag van het jaar. De dagen zijn kort en donker (en vaak ook nog nat), de gezellige feestdagen liggen alweer mijlenver achter je en de lente en zomer vol licht en zon laten nog wel even op zich wachten. Hoe versla je Blue Monday en de komende donkere dagen? Wij slepen je er met deze 5 groene reisbestemmingen doorheen.  

Op zo’n dag als vandaag kun je twee dingen doen. Óf je blijft in bed liggen met een deken over je hoofd. Óf – en dat vind ik persoonlijk een veel betere optie – je zet een kop thee, pakt wat lekkers en reist vanuit je luie stoel naar een paar van de mooiste, groene, plekken van Europa. Zoals je misschien weet, maakt het kijken naar foto’s met veel groen je al wat gelukkiger. Het is dus het perfecte ‘medicijn’ tegen Blue Monday.

1. De Hoge Kust – Zweden

We beginnen met Zweden, het walhalla voor natuurliefhebbers en het land dat op menig bucketlist staat. Het is – ondanks het gebrek aan licht in de winter, dé oorzaak van Blue Monday – een van de meest gelukkige landen ter wereld. Dat komt door de aanwezigheid van de overweldigende mooie natuur, zoals de Archipel met haar tienduizenden eilandjes, de Höga Kusten (286 meter boven zeeniveau, dus geen echte berg), een goede work-life balance en veel aandacht voor duurzaamheid.

Unesco werelderfgoed

Voordat we te veel afdwalen bij de lifestyle in Scandinavië kom ik terug bij de Hoge Kust. Dit natuurgebied ligt 450 kilometer ten noorden van Stockholm en is geweldig om te wandelen. De Hoge Kust bestaat uit ruim 300 kilometer aan wandelpaden rijk, waarover je uren door het landschap kan slingeren. Via bossen en langs de zee, zonder een mens tegen te komen.

Adembenemend is het uitzicht op de Oostzee, maar je kunt je in dit gebied ook vergapen aan rivieren en watervallen. Er zijn ook nog twee nationale parken, die in 2000 door Unesco gekozen zijn als werelderfgoedlocatie.

Als je naar Zweden gaat, kun je kiezen om met de auto of de trein te reizen. Ga je met de trein, dan zijn er dag- en nachtverbindingen, maar je kunt ook ‘slow’ op reis en een tussenstop maken in Hamburg of Kopenhagen.

Foto credits: Betters Places

2. San Vito – Sardinië – Italië  

Bij Italië denk je al snel aan Toscane of de Almafikust, maar wij houden van het eiland Sardinië. Hier vind je namelijk nog echt het ongerepte Italië. Sardinië heeft langgerekte zandstranden, ruige baaien en azuurblauw water waar je heerlijk in kunt snorkelen. Ook zijn er prachtige plekken om te wandelen, grotten, canyons waaronder de Gorropu Canyon – de ‘Grand Canyon van Europa’ – ruige bergpieken en eeuwenoude natuurstenen hutten. Daarnaast is Sardinië een van de Blue Zones, dit zijn gebieden waar mensen dankzij hun dieet heel gezond oud worden, en dat proef je!

Een vallei vol citrusgaarden

In het zuidoosten van Sardinië ligt het dorpje San Vito, verborgen in een vallei vol citrusgaarden en vlakbij de stranden van Muravera en Villaputzu. Het is een streek met wilde dieren, zoals herten, valken en patrijzen, en kristalheldere meertjes. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen. Wil je ook nog wat gezelligheid van de stad? Sla dan Cagliari, de hoofdstad van de regio, zeker niet over.

Hoe kom je er?

Sardinië is een eiland, dus je moet erheen met de boot. Die reis is eigenlijk al een avontuur op zich. Vooral als je de nachtboot neemt. Je kunt met de auto op de boot, of gaat met de trein naar Genua, pakt de boot en huurt dan een auto op het eiland.

De Anders Reizen Maand

Schrijf je in voor de Anders Reizen Maand 
Van 9 januari tot 13 februari 2023 organiseert hetkanWEL samen met Better Places en Avontuur Dichtbij de Anders Reizen Maand. In deze maand komen er extra veel blogs online over andere, meer duurzame manieren van reizen. Wil jij niks missen van deze heerlijke wegdroommaand? Schrijf je dan in en ontvang een maand lang wekelijks de Anders Reizen Nieuwsbrief en maak ook nog kans op een citytrip naar Nijmegen. 

3. La Focella – Spanje

Verstopt in de bergen van Asturië (het noorden van Spanje) ligt het lieflijke en eeuwenoude bergdorpje La Focella. Het is zo klein en afgelegen, dat zelfs de Spanjaarden er nog nooit van hebben gehoord. In het dorp stonden al tientallen jaren klassieke boerenhuisjes leeg, totdat Lola en Jason besloten om de plek in ere te herstellen. Samen met de lokale bewoners knapten ze de ruïnes op en maakten er comfortabele vakantiehuisjes van. Altijd met respect voor de originele elementen. Als je de pure berglucht inademt, de vergezichten bewondert en luister naar de stilte wil je er nooit meer weg.

Foto credits: Betters Places

4. Skadarmeer – Montenegro

Zo klein als Montenegro is, zo groot zijn de culturele en natuurlijke schatten. Niet gek dat het steeds vaker op lijstje van favoriete bestemmingen staat. In Montenegro zijn vijf natuurparken met hoge bergtoppen, canyons, kristalheldere bergmeren en watervallen. Het is ideaal voor wandelaars, maar ook voor mensen die van klimmen, canyoning en watersporten houden.

Zwemmen tussen de waterlelies

Heel bijzonder is het Skadarmeer. Op dit meer kun je tussen de waterlelies een boottocht maken en zwem je in het kraakheldere, frisse meer. In de buurt van het meer kun je overnachten bij wijnboeren, waar je niet alleen heerlijk slaapt, maar ook kan genieten van de lokale oogst.

Hoe kom je er?

Montenegro is een klein land, dus als je met de auto gaat, kun je in twee weken ontzettend veel doen en zien; van bergen tot kust en van cultuur tot natuur.

5. Saas Fee – Zwitserland

Meren, bergen en steden; Zwitserland is een droombestemming voor iedereen die rust, natuur en schoonheid zoekt. Misschien denk je bij Zwitserland vooral aan wintersport, maar natuurliefhebber komen het hele jaar door in Zwitserland aan hun trekken.

Autovrij dorp

Als je je echt wil onderdompelen in de Zwitserse natuur, bezoek dan het bergdorp Saas-Fee. Hier kun je én actief zijn én tot rust komen. Dit autovrije dorp heeft namelijk veel zonnige dagen (goed voor je humeur en dus een geweldige remedie tegen Blue Monday), 13 toppen hoger dan 4000 meter, een indrukwekkende gletsjer en een sfeervol centrum.

Hoe kom je er?

Je kunt natuurlijk het beste met de trein naar Saas Fee, maar kom je met de auto, dan parkeer je die iets buiten het centrum en ben je ook van harte welkom.

Wat is jouw favoriete groene bestemming?

Wat is jouw favoriete bestemming in Europa? Laat het ons weten!
Denk je erover om toch te gaan vliegen, lees dan dit blog over de echte prijs van een vliegticket.

Over de schrijver