Charlot at een maand volgens de blue zone keuken: dit zijn haar ervaringen

“Als je gezond honderd wilt worden, eet dan als gezonde mensen die honderd zijn geworden.” Dat is de kern van het Blue zones kookboek van Dan Buettner. Het lezen van Ikigai wekte mijn interesse in de blue zones. En als een echte foodie denk ik dat eten zeker wel deel uitmaakt van mijn ikigai. Toen ik het Blue zones kookboek zag, kreeg ik meteen een idee. Om een maand lang te eten volgens de principes van de blue zones. Ik kan vast verklappen: het is meer dan een maand geleden dat ik ben begonnen en ik eet nog steeds grotendeels volgens de blue zone kitchen.

De blue zones

De blue zones zijn plekken op de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. Deze vijf zones zijn meegenomen in het kookboek en je zult recepten vinden uit Sardinië, Okinawa, Nicoya, Ikaria en Loma Linda. Voor elke zone neemt Dan Buettner een kijkje in de keuken van de oudste bewoners. Die delen hun lekkerste recepten met Dan en hij neemt plaats aan tafel bij veel families. Zo komt hij achter de geheimen die helpen om honderd te worden. Wat kenmerkend is voor de recepten is dat er gebruik wordt gemaakt van ongeveer twintig ingrediënten per keuken, dit zorgt voor een sterk immuunsysteem.

Er zijn elf richtlijnen, gebaseerd op de geheimen van de voedingspatronen van de oudste mensen op aarde. De eerste is dat je 90 tot 100 procent plantaardig eet. Ik heb zelf een 100 procent plantaardig dieet gevolgd. Andere richtlijnen gaan bijvoorbeeld over suiker (max. 7 theelepels per dag), twee handjes noten per dag en zuurdesembrood. Ook het gebruik van verse, onverwerkte producten staat centraal.

Blue Zone

Wat neem ik mee?

Door dit kookboek heb ik kunnen proeven van de verschillende eetgewoontes en culturen van de blue zones. Van veggie champuru uit Okinawa (Japan) tot Ikariaanse eeuwigheidsstoof (zie bovenstaande foto) uit Ikaria (Griekenland). Bij elk hoofdstuk en recept wordt wat verteld over de desbetreffende blue zone, dus zo leer je ook nog wat over de personen achter de recepten en de gedachte achter hun voedingspatronen.

Een van de richtlijnen is een dagelijkse portie bonen, aangezien ze enorm veel voedingsstoffen bevatten. Ik eet al een aantal jaar vegetarisch, maar ik vond het lastig hoe je bijvoorbeeld bonen, linzen en kikkererwten op dagelijkse basis kunt gebruiken. Dat is een van de belangrijkste punten die ik meeneem uit het boek, het geeft je veel handvatten om te leren hoe je dit op een lekkere manier kunt verwerken. Bijvoorbeeld in een heerlijke zwartebonen-zoeteaardappel-burger. Omdat het niet meer op één hand te tellen is hoe vaak ik dit gerecht heb gemaakt, wil ik dat graag met je delen onderaan deze blog.

Het effect

De eerste week voelde echt als een reset, maar daarna ging het eigenlijk erg goed. De recepten zijn makkelijk op tafel te zetten en ik vind alle gerechten stuk voor stuk heerlijk. Vanaf ongeveer halverwege de maand begon ik echt te merken dat ik meer energie had, betere focus en ik ’s ochtends makkelijker en eerder wakker werd. Ik kan echt zeggen dat ik mij erg goed voelde tijdens deze maand eten volgens de blue zone kitchen.

Dit effect werd nog duidelijker toen ik na een maand weer langzaam terugging naar mijn oude manier van eten. Naast dat ik ook geen behoefte meer had aan producten met veel suiker, merkte ik dat ik minder energie had, vaker hoofdpijn en minder lekker in mijn vel zat. Daarom houd ik de blue zone principes erin en zeg ik: Akentannos! In Sardinië zegt men dit om elkaar te begroeten en het betekent ‘dat je maar honderd mag worden!’

Blue Zone

Recept: zwartebonen-zoeteaardappel-burger

Bereidingstijd: 35 minuten | 4 burgers / 4 personen (zie de foto bovenaan de blog)

Maak ongeveer 200 gram zoete aardappelpuree door stukjes zoete aardappel in 20 min. gaar te koken. Dit kan je vervolgens met een staafmixer tot puree maken. Om de zwarte bonenpuree te maken pureer je 200 gram zwarte bonen met een staafmixer. Wil je een wat grovere structuur? Dan kun je ervoor kiezen het te prakken in plaats van pureren.

Vervolgens meng je de zwarte bonenpuree en zoete aardappelpuree met ½ tl zout en de volgende kruiden: 2 tl uienpoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl gerookte paprikapoeder, ½ tl zwarte peper, evt. ½ tl chipotle-poeder. Roer 130 gram havermoutmeel (130 gram havermout in de keukenmachine vermalen tot een grof meel) door de puree en laat het mengsel 5 minuten staan om de smaken goed te laten intrekken.

Maak vier burgers van het mengsel. Verhit een dun laagje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de burgers in de pan en bak ze circa 4 min. aan beide zijden tot ze een krokant korstje hebben.

Meng voor de saus 30 gram geroosterde zonnebloempitten en 60 gram salsa verde in een blender tot een gladde saus. Kun je niet makkelijk aan salsa verde komen? Dan kun je het eventueel zelf maken of een andere saus gebruiken zoals vegan mayo.

Stel de hamburger samen door de burger op een volkoren hamburgerbroodje te leggen en te beleggen met de volgende toppings: saus, 1 avocado in plakjes, 30 gram boerenkool, rode ui in ringen (ingemaakt of rauw). Durf hier zeker in te variëren. Eetsmakelijk!

Ben jij benieuwd geworden naar het kookboek en wil je zelf ook graag eten uit de blue zone kitchen? Koop het boek Blue zones kookboek dan via deze affiliate link.

Over de schrijver

1 reactie op “Charlot at een maand volgens de blue zone keuken: dit zijn haar ervaringen”

  1. In het kader van goed doen voor jezelf en de wereld, zou ik de link naar het Blue Zones boek aanpassen naar Youbedo. Een deel van de opbrengst gaat daar naar een goed doel.

Reacties zijn uitgeschakeld.