Bodemprijzen zonnepanelen zorgen in Nederland voor snelle groeispurt

3049873452 B7B81001C6 3
Foto: Oregondot, Flickr

Maandag werd bekend dat Siemens stopt met de zonne-energiedivisie. Er zijn meer geruchten dat zonnepanelenfabrikanten het moeilijk hebben. Ook is er de laatste tijd veel aandacht voor windenergie. Wat betekenen deze nieuwe ontwikkeling voor de zonne-energiemarkt?
We vroegen Hans Schoenmakers, eigenaar van bespaarbazaar.nl en expert op het gebied van zonne-energie, naar zijn mening. Volgens hem loopt in Nederland met de zonne-energiemarkt als een zonnetje.
Lees ook
Zo krijg je de juiste zonnepanelen voor een goede prijs
9 mythes over zonne-energie
Siemens stopt met zonne-energie
Hans, wat vind jij van het feit dat Siemens stopt met zijn zonne-divisie?
“Wat er met Siemens aan de hand is, weet ik niet precies. Maar ik weet dat heel veel fabrikanten zitten met teveel productiecapaciteit. Het aanbod van zonnepanelen is vele malen groter dan de vraag. Alleen al in Europa liggen enkele honderdduizenden zonnepanelen op voorraad. Fabrikanten, ook in China, draaien veel verlies.”
“Er is ook een teruglopende vraag naar zonnepanelen in België en Duitsland. In België zijn nog maar enkele tientallen installaties in de afgelopen maanden bijgeplaatst. Terwijl er eerst duizenden installaties per maand bij kwamen.  Tot voor kort kregen mensen in België en Duitsland veel subsidie op zonnepanelen. Die regelingen zijn u vrij snel afgebouwd. En mogelijk komt er een extra energiebelasting in België bij. Nederland is nu nog een van de weinige markten die heel snel aan het groeien is.”
Hoe komt het dat zonnestroom in Nederland blijft groeien?
“De prijzen van de systemen zijn zo laag geworden dat de terugverdientijd zonder subsidie tussen de 7 en 10 jaar zit. En dat is zonder subsidie. Er is overigens dit jaar ook nog een subsidieregeling bij gekomen, maar ook het begin van het jaar, zonder subsidie liep goed.”
“Eén ding staat wel vast: wij hebben hier niet die torenhoge subsidie die ze daar hebben in België en Duitsland hadden. Dat was daar de drijfveer achter de groei, en dat is hier niet zo.”
Juist het gebrek aan subsidie is goed voor de markt voor zonnestroom?
“Ja, het gebrek aan subsidies zorgt voor een stabiele markt, waarbij je niet afhankelijk bent van veranderende regelingen.”
Wat verwacht u van de markt in Nederland voor de komende jaren?
“Ik denk dat die de komende jaren elk jaar gaat verdubbelen. Ik denk dat we een enorme groeispurt gaan zien. Nu is het een goed moment om zonnepanelen te kopen. De prijs is nu op een dieptepunt. De meeste leveranciers verwachten dat de prijzen weer gaan stijgen volgend jaar. En je hebt nu de subsidie van Agentschap van €650. Die pot is er nu nog, we gaan het eind van dit jaar wel halen. We weten niet zeker of de pot volgend jaar aangevuld zal worden.”
Hoe groot is Siemens eigenlijk op het gebied van zonne-energie?
“Ik ben de panelen van Siemens nog nooit tegengekomen in de markt. Waarschijnlijk heeft Siemens geen zin om te concurreren met Chinese bedrijven die zonnepanelen voor spotgoedkope prijzen in Europa dumpen.”
Siemens gaat zich vooral richten op wind en waterkracht. Beschouw je initiatieven als de Windcentrale en Windunie als concurrenten voor zonne-energie?
“Ik ben niet heel erg thuis in wind energie, maar weet wel dat er altijd veel gedoe is met vergunningen. Uiteindelijk denk ik dat voorlopig genoeg ruimte is om meerdere vormen van duurzame energie groot te maken naast zonne energie. Het zou mooi zijn als wind energie ook op grote schaal toegepast gaat worden. Hoe meer energie we duurzaam opwekken, hoe beter.”
Op de site van Hans Schoenmakers, bespaarbazaar.nl, vind je meer informatie over hoeveel en welke zonnepanelen jij op je dak kunt leggen en kun je kwaliteitsmerken kopen voor een goede prijs.

Over de schrijver

2 gedachten over “Bodemprijzen zonnepanelen zorgen in Nederland voor snelle groeispurt”

  1. Het is erg jammer dat het "dumpen" wordt genoemd wat China doet.
    China investeert in zonne-energie markt dat kan je hier niet zeggen.
    Zo kun je ook stellen dat fossiele energie op de markt wordt gedumpt hier, want daar wordt nog altijd veel subsidie aan besteedt.
    Daarbij zijn er geen Europese makers van zonnepanelen, die bedrijven zetten ze alleen maar hier in elkaar en noemen het dan Europees. (met de onderdelen uit China)

Reacties zijn gesloten.