Het boek Zero Waste laat zien hoe je creatief kan koken zonder verspilling

Koken zonder verspilling gaat verder dan restjes opmaken en ervoor zorgen, dat je paprika en tomaten opgegeten worden voordat ze weg schimmelen.  Het gaat erom, dat we tijdens het koken kostbare producten weggooien, zonder te beseffen dat ze boordevol smaak en voedingsstoffen zitten. Denk aan pesto van radijsloof, gepekelde venkelstelen of met koffiedik gestoofde groenten.  

Dat is geen radijs waard

Deze 19e eeuwse uitspraak slaat op het feit dat radijzen altijd in een bos verkocht worden. Daardoor was het schier onmogelijk om de prijs van één radijs te bepalen en dus, was de conclusie, zal die wel heel weinig waard zijn. Het Vlaamse boek Zero Waste van Pepeat Studio staat vol met dit soort feitjes. Ik houd ervan. Wist je bijvoorbeeld dat de radijs meer dan 4.000 jaar geleden al werd verbouwd in het oude Mesopotamië? En dat de Egyptenaren olie persten uit sommige radijssoorten? Of dat er tegenwoordig net zoveel soorten radijsjes bestaan als er dagen in het jaar zijn? Jammer, dat wij in onze supermarkt dan alleen die ene ronde, roze radijs kunnen kopen.

Radijs pesto

Door de combinatie van grappige feitjes en de zero waste recepten leer je op een andere manier naar voedsel kijken. Want is het eigenlijk niet krankzinnig, dat we van een bos radijs meer dan de helft (namelijk het groen) zonder blikken of blozen in de prullenbak gooien? Terwijl je er heel makkelijk een prima pesto van kan maken.

Hiervoor heb je twee bosjes radijs nodig, 12 cl olijfolie, 100 gram ricotta, 80 gram pistachenoten, 1 teen knoflook en het sap van een halve citroen. Gooi alle ingrediënten samen in een blender en mix enkele seconden, maar zorg ervoor dat de pesto nog wel wat textuur behoudt. Serveer als dip bij de radijzen als aperitief.

Gepekelde venkelstelen

Of denk aan venkel. Wij eten met name de knol en gooien de rest weg, maar in landen als Italië en Griekenland wordt van het groene loof fijngesneden en door de salade gemengd, in plaats van peterselie. En van de venkelstelen kan je dus prima pekelen.

Doe hiervoor 40 cl water, 5 cl witte azijn, 25 gram suiker, 1 steranijs, 3 jeneverbessen en 1 el zout in een pan. Breng dit aan de kook en laat het koken tot het zout en de suiker opgelost zijn. Snijd de stelen van drie venkels in stukjes en de voet van de venkel in blokjes. Schep dit in een hittebestendige kom en giet hier de hete pekel over. Als het is afgekoeld kan je het in een afgesloten (weck)pot meerdere maanden bewaren in je koelkast. Je kan ze door je salade scheppen of in plaats van augurken bij een (vega) hamburger serveren.

Koken Zonder Verspilling

Biologische producten

Omdat je bij zero waste koken bijna elk onderdeel van een product verwerkt, is het extra belangrijk dat je biologische producten gebruikt. Op die manier krijg je geen pesticiden binnen. Goede tip van de makers van het boek Zero Waste. Een extra gebbetje: het boek maakt gebruik van augmented reality. Door het downloaden van een app, kan je een foto uit het boek scannen en krijg je op je telefoon een filmpje te zien van de bereidingswijze van het gerecht.

Koken zonder verspilling

Het boek is overigens niet vegetarische of vegan, ook goed om te weten. Naast de vlees-, vis- en zuivelgerechten staan er slechts enkele plantaardige recepten in. Zoals carpaccio van raap en peer (als je honing in de dressing vervangt door een andere zoetmaker). Of gestoofde wintergroenten met koffiedik. Of een salade van geroosterde bloemkool. Omdat er wel hele creatieve oplossingen in staan voor wat wij doorgaans als ‘afval’ beschouwen, hoop ik dat Studio Pepeat de volgende keer met een plantaardig zero waste kookboek komt.

Op wat voor manier ben jij bezig met koken zonder verspilling? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Over de schrijver