Welke boeken kunnen mee op vakantie? We geven 5 tips

Wie regelmatig leest, ervaart minder stress, slaapt beter en heeft meer eigenwaarde. Daarnaast heeft het een positieve invloed op je woordenschat en taalvaardigheid, vergroot het je kennis en verbreedt het je horizon. Kortom: lezen is goed voor je, maar het is vooral ook heerlijk ontspannen om je mee te laten voeren in een verhaal van al dan niet verzonnen personages of ideeën. Bij hetkanWEL zijn we echte boeken wurmen. We verslijten die dingen, van fictie tot non-fictie en van Nederlands tot anderstalig. We zetten onze favoriete boeken voor je op een rij. Lekker voor tijdens de vakantie (of je nou weggaat of thuis blijft). 

Boeken

Koen Arts – Wild jaar

Vroeger was Koen Arts het liefste buiten in de natuur en wilde hij boswachter worden, maar hij ging studeren om daarna zelf les te geven aan de universiteit in Wageningen en is dus veel binnen. Samen met zijn vrouw Gina heeft hij het gevoel dat hij langzaam de verbinding met de natuur aan het verliezen is. Daarom besluiten ze 365 dagen minimaal 50% van hun tijd buiten door te brengen. Omdat ze dit combineren met een werkend leven, wordt het vooral buiten slapen. Eerst in een tarp, dan in een binnentent onder de tarp (vanwege de muggen, de natte dauw en de kou) en tenslotte in een comfortabele Zweedse tipi. In Wild Jaar schrijft Arts over hun ervaringen en avonturen.

Wyke heeft het boek gelezen: “Bij het lezen van dit boek dacht ik eigenlijk maar één ding: ik wil naar buiten! Wildplukken, vuurtjes maken, naar de vogels luisteren, wakker worden bij het ochtendgloren. Arts neemt je met zijn verhaal mee naar buiten, maar hij steekt niet alleen de loftrompet, want het is af en toe ook afzien. Er zijn muggen, het is koud en Gina heeft diabetes type 1. Al met al een heel inspirerend verhaal over het vinden van meer verbondenheid met de natuur. Ik ben dol op dit soort boeken.”

Boeken

Marije van der Made – Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Vlieg je dan nooit meer? Mis je het vlees echt niet? Voor sojaproducten wordt het regenwoud toch gekapt? Is het niet vies om tweedehands kleding te dragen? Herkenbare vragen waar iedereen mee te maken krijgt die bewuster en duurzamer gaat leven. In haar boek Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven geeft YouTuber Marije van der Made je handvatten om hier op humoristische wijze vlammende antwoorden op te geven.

Lauri heeft het boek gelezen: “Ik heb me rot gelachen om sommige voorbeelden en je kunt de oneliners die Marije deelt echt perfect gebruiken in je volgende discussie met een kritische gesprekspartner. Ik heb het boek al aan meerdere mensen uitgeleend en zij waren ook altijd enthousiast. Aanrader!” Lees hier trouwens ons interview met Marije van der Made.

Boeken

Raynor Winn – Het zoutpad

Het Zoutpad vertelt het waargebeurde verhaal van de Britse vijftigers Raynor en Moth, die in een week alles kwijt raken. De door hunzelf gerenoveerde boerderij waar hun kinderen opgroeiden. De bijbehorende dieren en B&B. Hun bron van inkomsten. En de zekerheid van een toekomst samen, want Moth blijkt ongeneeslijk ziek te zijn. Tegen beter weten in besluiten ze met de moed der wanhoop dan maar te gaan wandelen. Met alleen nog een rugzak, tent, slaapzak, heel veel thee (het blijft Brits) en 115 pond op de bank lopen ze het South West Coast Path. Het pad is 1014 kilometer en loopt van Minehead in Wales langs de kust van Cornwall en Devon naar Poole in Dorset.

Wyke heeft het gelezen: “Dit is één van die boeken die je niet aan de kant kan leggen. Het verhaal neemt je mee door de ruige natuur in nietsontziende weersomstandigheden en maakt de wanhoop, het afzien, maar ook het doorzettingsvermogen tot op het bot voelbaar in ieder woord. De kadans van van walk, eat, sleep, repeat heeft iets geruststellends. Het is alsof je met ze meeloopt op deze Odyssee . Ik ben verkocht.” Er is inmiddels een vervolg verschenen, De wilde stilte, en er is een derde boek in aantocht (2022).

Vroeg Op

Robin Sharma – De 5 am club

De 5am club is geschreven in de vorm van een roman, maar zit boordevol praktische tips. Het gaat over een kunstenaar, ondernemer en miljardair die allemaal het meeste uit hun dag halen door vroeg op te staan. Het idee erachter is: own your morning, elevate your life. De eerste uren van de dag zijn het perfecte moment om in alle rust te sporten, te mediteren, te lezen, te schrijven en te bepalen wat je met je dag gaat doen. Sharma noemt het tijd voor je mindset, je heartset, je healthset en je soulset. Je dag in alle rust beginnen, leidt tot betere dagen.

Asceline heeft het boek gelezen: “Jaren lang dacht ik dat ik een nachtbraker was. Lekker laat naar bed en lang uitslapen. Tot ik las dat Oprah, Tim Cook, Michelle en Barack Obama vroeg opstonden. En steeds meer mensen in mijn omgeving deden het ook. Met frisse tegenzin zette ik de wekker steeds een beetje vroeger en dat beviel goed. Ik had tijd om yoga te doen en te ontbijten, maar toen ik dit boek van leiderschapsgoeroe Robin Sharma las, ging ik helemaal om.”

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga – Plastic soup surfer

In het jaar dat mede dankzij de door hem geschreven motie eindelijk statiegeld op kleine plastic flesjes wordt ingevoerd, komt Merijn Tinga met zijn boek Plastic soup surfer – hoe één persoon verschil kan maken. In dit boek schrijft de bioloog, kunstenaar en surfer op een hele toegankelijke en verhalende manier over de vele bijzondere expedities die hij sinds 2014 heeft ondernomen om aandacht te vragen voor het wereldwijde plasticprobleem. Zo surfte hij langs de Nederlandse Noordzeekust en peddelde hij de Rijn af op een zelfgemaakt board van plastic zwerfafval. Lees ook ons interview met Merijn over dit boek.

Wyke heeft het boek gelezen: “Dit boek geeft je naast een heleboel nuttige (feiten)kennis over plastic ook -en vooral- het persoonlijke verhaal van Merijn Tinga, dat op een hele beeldende en toegankelijke manier is opgeschreven en leest als avonturenboek. Zeker een aanrader voor iedereen die geïnspireerd wil worden over hoe één man het verschil kan maken.”

Heb jij nog titels van boeken die absoluut mee moeten op vakantie? Laat het ons vooral weten door je boeken tips hieronder te delen. Je kan nooit genoeg lezen 🙂

Over de schrijver