7 boekentips voor deze zomer (voor op vakantie of thuis)

De zomervakantie is voor een groot deel van Nederland begonnen. Voor veel mensen hét moment om eindelijk weer eens een boek te kunnen lezen. Als enorme boekenwurm heb ik de afgelopen maanden behoorlijk wat gelezen, waardoor ik jou nu precies kan tippen welke boeken je deze zomer in je koffer moet doen. Het is een mix van informatieve boeken en romans, zodat er sowieso iets voor jou bij zit. Heb je zelf boekentips? Deel die dan in de comments, zo kunnen we elkaar weer inspireren.

Anders Wonen – Wyke Potjer & Asceline Groot

Het nieuwste boek van Wyke & Asceline kan natuurlijk niet ontbreken op deze lijst met boekentips. Ik ben misschien een beetje bevoordeeld, maar geloof mij maar: dit boek wil je hebben! Om naar de prachtige foto’s van Marie van der Heijden te kijken en stiekem een beetje weg te dromen. Of om na te denken hoe jouw volgende huis eruit zou kunnen zien. De verhalen van de geïnterviewde woonpioniers zijn stuk voor stuk erg inspirerend. Wie weet, helpt het jou wel om na te denken over hoe jouw volgende huis eruit zal zien. Misschien is een tiny house, een wooncoöperatie of een ecodorp echt iets voor jou? Of word jij juist enorm enthousiast van het wonen in een yurt? Alles is mogelijk!

De Camino – Anya Niewierra

Deze bestseller heeft niet voor niets de NS Publieksprijs gewonnen. Wat een ijzersterk verhaal! Het boek draait om Lotte Bonnet, een chocolatier uit Zuid-Limburg. Ze is al jaren gelukkig met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Haar wereld staat op zijn kop als Emil, tijdens het lopen van de populaire wandeltocht Camino, onverwachts zelfmoord pleegt. Om dit verlies een plekje te geven, en de as van Emil uit te strooien, reist ze af naar Bosnië. Daar ontdekt ze dat Emil heeft gelogen over wie hij was. Vol verwarring start Lotte zelf met het lopen van de Camino. Ze wil exact dezelfde route volgen als de planning van Emil, zo hoopt ze te achterhalen waarom hij een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Maar Lotte wandelt niet alleen… Mocht je normaal gesproken niet zo van thrillers houden, dan kan ik je geruststellen: dit boek is ook goed te lezen als je niet van veel bloed en andere ellende houdt. En je krijgt na afloop meteen zin om ook de Camino te wandelen.

In onze tijd, Leven in het calamiteitentijdperk – Tim Fransen

In de afgelopen eeuwen hebben we, dankzij technologische vooruitgang, de menselijke grip op de natuur en de wereldwijde verbondenheid, een hoogtepunt bereikt in termen van comfort, levensverwachting en welvaart. Maar al deze ontwikkelingen hebben ook een schaduwzijde. Bijvoorbeeld destructieve wapens. Of ecologische ontwrichting. Onze wereld heeft niet alleen grote stappen vooruit gezet, maar is ook kwetsbaar en wankel geworden. Filosoof en cabaretier Tim Fransen onderzoekt wat er de afgelopen tijd is veranderd en hoe dat ons heeft beïnvloed. Is dat vooruitgangsgeloof wel zo positief? En wat betekent vrijheid eigenlijk? Een leerzaam en fijn geschreven boek. En wees niet bang: het is zeker niet pessimistisch, maar biedt juist veel hoop. Vandaar dat ie prima past in de boekentips van hetkanWEL.

De acht bergen – Paolo Cognetti

Al een wat ouder boek (2017), maar het blijft prachtig om te lezen en dus voegen we ‘m schaamteloos toe aan onze boekentips voor deze zomer. Het verhaal gaat over het leven van twee jongens in de Italiaanse Alpen. Bovendien is het redelijk recent verfilmd. Ik raad je zeker aan om éérst het boek te lezen en daarna pas de film te kijken. Het verhaal draait om Pietro, een stadsjongen uit Milaan, en zijn vriend Bruno, die in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta woont en daar voor de koeien zorgt. Elke zomer trekken de ouders van Pietro naar Val d’Aosta, dat is ook de plek waar de twee elkaar ontmoeten. Samen gaan ze op avontuur, maken ze eindeloze wandelingen door de bergen en worden ze dikke vrienden. Maar blijft deze vriendschap bestaan, ondanks dat ze toch wel verschillend zijn? En wat is vriendschap eigenlijk?

Rechten voor de natuur – Jessica den Outer

Zoals de titel al zegt, draait dit boek om rechten voor de natuur. Want kan de natuur eigenlijk wel rechten krijgen? Bijvoorbeeld een rivier, een bos, of als Nederlands voorbeeld: de Waddenzee? Jessica den Outer deelt in dit boek inspirerende verhalen uit zeven verschillende landen waar het gelukt is om rechten toe te kennen aan de natuur. Denk aan het Amazone-regenwoud in Colombia. Of de Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland. Wie zijn de mensen die opstaan voor de natuur? Hoe zorgen zij ervoor dat bergen, bossen en rivieren erkent worden als rechtspersonen, net als bedrijven? En welke tips kun je hieruit halen voor plaatsen in Nederland? Heel inspirerend! Wil je meer over Jessica’s motivatie voor deze strijd weten? Collega-schrijver Florine interviewde haar eerder dit jaar. Dat artikel lees je hier.

Kleerkastvasten, De textielketen ontrafeld – Sarah Vandoorne

Het is een dikke pil, meer dan 300 pagina’s, maar zeer de moeite waard en daarom in deze lijst van boekentips. De Vlaamse journaliste Sarah Vandoorne verdiept zich al jaren in eerlijke mode en duurzaamheid. In dit boek beschrijft ze haar onderzoek naar de vervuilende kledingindustrie. Wie maakt onze kleren? Waar komen ze vandaan? En wat gebeurt er met de kleding die wij afdanken? Sarah neemt je mee op reis naar bijvoorbeeld Marokko, Indonesië en Bangladesh. Geen luchtig boek, maar wel heel fijn en vlot geschreven. En de meer dan 100 pagina’s aan bronnen en voetnoten bewijzen wel dat Sarah zeer nauwkeurig onderzoek heeft gedaan.

Een vlecht van heilig gras – Robin Wall Kimmerer

Last but not least in onze lijst boekentips: van dit bijzondere boek waarin je leert hoe we ons, om ware duurzaamheid te bereiken, opnieuw moeten verbinden met de natuur. Het verhaal is een mix van poëtische woorden, wetenschappelijke kennis over planten en eeuwenoude legenden van de inheems-Amerikaanse voorouders van schrijver Robin Wall Kimmerer. Zij stamt af van de Potawatomi, een inheemse stam die in de Verenigde Staten leeft. Ze is niet alleen botanicus en professor in de bosecologie, maar ook zeer goed in het vertellen van verhalen. En dat merk je ook tijdens het lezen van dit magische boek. De boodschap? Als we liefdevoller met onze planeet om leren gaan, kunnen we pas écht bouwen aan een duurzame wereld.

Welk boek ga jij als eerste lezen? We zijn benieuwd! Deel hieronder ook vooral jouw boekentips met ons.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *