Boekreview – Ontspullen van James Wallman

Boekreview - Ontspullen
Boekreview – Ontspullen

Geven jouw bezittingen je plezier of eerder stress? Heb je veel rommelhoekjes in je huis of is alles netjes opgeruimd? Is het achter de deurtjes van jouw keukenkastje overzichtelijk of heerst er een zekere chaos? Dit zijn een paar van de vragen die James Wallman de lezer stelt in zijn populaire boek ‘Ontspullen.’ Als je op één of meer van de 15 vragen ‘ja’ antwoordt heb je volgens Wallman een zekere behoefte om te ontspullen. Dat gaat wel erg vlot! Toch zegt het denk ik al genoeg als je je aangetrokken voelt tot deze titel.
Zelf kom ik aardig goed uit de spreekwoordelijke verf. Ik ben daarom niet zozeer geïnteresseerd in een ‘remedie’ voor onze verzameldrang maar in de oorzaak en de gevolgen. Hoe komt het dat zoveel mensen het gevoel hebben dat ze stikken in de spullen? En hoe ziet de toekomst er volgens Wallman uit? Ik las het boek en schreef een review waarin ik niet teveel probeer te verklappen.
Een moderne Diogenes
De Griekse filosoof Diogenes was ooit bankier maar sliep sinds een schandaal in een ton. Zijn enige bezittingen waren zijn mantel, zijn eetkommetje en een kruik om wat uit te drinken. Volgens de prachtige legende was Alexander de Grote nieuwsgierig naar deze eigenaardige vent. Na een lange reis ontmoette hij de man en vroeg hij hem of er iets was wat hij graag wilde. Diogenes dacht na en sprak:“ Wil je een stap opzij doen? Je staat voor de zon.” Waarop Alexander zei: “ Als ik Alexander niet was zou ik Diogenes willen zijn.” Diogenes zei daarop: “ Als ik Diogenes niet was zou ik ook Diogenes willen zijn.”
Het boek van James Wallman opent met een moderne versie van dit verhaal. Op een ochtend in 2010 werd Ryan Nicodemus wakker in een lege kamer. Hij was opgegroeid in armoede en had zichzelf getransformeerd tot een succesvolle zakenman. Hij had bakken vol met geld en alles wat zijn hart begeerde, maar was niet gelukkig. Hij besloot om een groot deel van zijn bezittingen te verkopen en weg te geven. Een ander deel stopte hij in dozen om te kijken hoeveel hij écht nodig had. De eerste dagen haalde hij nog wel eens iets uit de dozen, maar hij kwam er al snel achter dat hij niet veel nodig had. Bovendien was hij gelukkiger met minder spullen. Hij ging minder werken en investeerde zijn tijd en energie in gezondheid en goede relaties.
Het verhaal verschilt natuurlijk met dat van de Griekse filosoof, maar ze hebben wel een belangrijk ding gemeen: beide heren hechten aan het eind van de dag meer waarde aan ervaringen dan aan spullen.
Een kleine boektour
James Wallman’s schrijfstijl doet vermoeden dat hij zelf een meester is in het ontspullen. Zijn manier van schrijven is namelijk lichtvoetig en de hoofdstukken zijn opgebouwd uit kleine sub-hoofdstukken waardoor alles erg overzichtelijk en behapbaar wordt.
Het boek begint met de inmiddels bekende diagnose dat veel mensen genoeg hebben van (te veel) spullen. Wallman bespreekt het probleem aan de hand van de rommelcrisis en de schaduwzijde van het materialisme. Vervolgens onderzoekt hij hoe het zo ver gekomen is. Waar ligt eigenlijk de oorsprong van onze wegwerpcultuur? (In de tijd van Darwin!)
Vanaf het derde hoofdstuk komt Wallman met oplossingen, tegenbewegingen en een fris toekomstperspectief. Zo neemt hij ons mee in de wereld van minimalisten die dol zijn op het tellen van spullen. Ze pochen enthousiast over hun minimale bezit en tikken elkaar op de vingers als er verkeerd geteld wordt. Zo zou je een paar sokken maar zo als 1 item kunnen tellen terwijl het er overduidelijk twee zijn!
Naast minimalisten belicht hij de wereld van expiriëntalisten, waar de ervaring in de schijnwerpers staat. Op social media pronken we massaal met onze belevenissen: een vakantie hier, een food truck festival daar. De belevingseconomie draait op volle toeren. Wallman zet de kenmerken en lagen van deze economie uiteen en eindigt zijn boek met een mooi manifest: waarom we meer dan ooit behoefte hebben aan beleving.
Tot slot is er een bijlage met tips en een stappenplan om een echte experiëntalist te worden. Want volgens Wallman is de kans groot dat je dat wilt worden na het lezen van zijn boek. En ik moet toegeven dat ik dat wel met hem eens ben.
Een bescheiden conclusie
Het boek van James Wallman is een aanrader voor alle mensen die minder spullen willen bezitten en meer willen inzetten op het ongrijpbare. Op mooie avonturen en goede gesprekken, op frisse inzichten en gedeelde ervaringen. Op een overzichtelijk huis met genoeg ruimte voor nieuwe ideeën en gezellige mensen. Je snapt natuurlijk wel dat ik het na dit verhaal haast niet kan maken om dit boek in mijn (al volle) boekenkast te zetten. Ik geef het dus met alle liefde door aan iemand die er mee aan de slag kan.
Wil jij dit boek graag winnen? Geef dan in een reactie hier onder aan waarom jij behoefte hebt aan ‘ Onspullen ‘ en wie weet ligt dit boek binnenkort bij jou op de mat!
Meer weten over James Wallman? Klik dan hier voor zijn website en of Facebookpagina. Wil je alvast beginnen met ontspullen? Klik dan hier voor een eerder artikel over Ontspullen.
Benieuwd naar het boek? Je kunt het hier bestellen.

Over de schrijver

95 reacties op “Boekreview – Ontspullen van James Wallman”

 1. Het kost mij veel moeite dingen weg te doen, maar ik word een dagje ouder en wil mijn kinderen straks niet opzadelen met mijn meuk. Een beetje hulp en een handleiding zouden bijzonder welkom zijn.
  Dat zal mij ook meer gemoedsrust geven.

 2. Wat lijkt het mij fijn m dit boek aan mijn man cadeau te doen. Zodat we samen beter spullen los kunnen laten en we weer meer ruimte hebben voor andere zaken die er meer toe doen. Reizen, leuke uitstapjes en trips maken. meer tijd voor familie, vrienden en tijd om onze bedrijfjes op te bouwen.

 3. Dat lijkt me wel mooi om op te ruimen zonder schuld gevoel. Dit komt misschien nog eens van pas of kan ik nog gebruiken. Wij kunnen niet opruimen wil graag leren hoe dit kan zonder schuld gevoel

 4. Afgelopen jaar twee ouderlijke huizen leeggehaald. Het is moeilijk om de spullen waar je vanuit je jonge jaren mee verbonden bent weg te doen. Maar het is ook niet mogelijk om al die spullen mee te nemen en neer te zetten. Als compromis: de spullen zijn mee en staan in dozen op zolder. Alleen dit al ervaar ik als ballast. Ik zou zo graag willen leren emotioneel los te komen van de spullen zodat ik ook de spullen kan loslaten en daarmee ruimte creëer in huis, hoofd en hart.

 5. “Bezit betekend extra afstofwerk”, een citaat uit het boek van Dimitri Verhulst dat al jaren in mijn hoofd ronddoolt.
  Toch ben ook ik een ferme verzamelaar van rommel en nutteloosheid. De laatste maanden ben ik bewust bezig om dit te doen slinken en voor mijn spullen een nieuwe peetvader/moeder te zoeken. Het boek zou daarbij een handvat kunnen zijn van mijn nieuwe filosofie. Ik ben benieuwd hoe de schrijver omgaat met het krijgen van cadeautjes…
  Natuurlijk wordt het een doorgeefboek!
  Groeten
  Jasmien

 6. Ondanks dat ik probeer sober te leven met niet teveel spullen om me heen ben ik er laats achter gekomen dat ik hoe dan ook teveel heb. Ik vind het moeilijk om van sommige spullen afstand te doen ook al gebruik ik het nooit meer. Dus ik kan wel wat hulp gebruiken bij wat essentieel is.
  En ik wil graag voor anderen kunnen motiveren waarom je met minder spullen een opgeruimder huis hebt maar ook een opgeruimder bestaan. Dit vooral voor wat vrienden van me die omkomen in de spullen maar er niet toe komen het uit te zoeken en weg te doen. Ze hebben er geen last van maar ik voel en zie wel dat dat niet klopt. Het hangt als een zware energie om hun heen.

 7. Hebben is een welvaartsziekte. Het altijd maar willen hebben van spullen en nooit genoeg hebben. Altijd maar meer en meer en meer. De overtreffende trap van meer is meest en wat komt er na meest en daar weer na. We moeten terug naar hoe het was. Niet meer alleen maar meer willen maar genoegen nemen met minder. Daarom moeten we ontspullen maar hoe doen we dat? Ik hoop tips te krijgen via dit boek.

 8. Hallo, wat een goede en fijn boek en een mooi initiatief.
  Zou zelf graag het E-book willen lezen, want ja anders ligt het boek weer in de boekenkast. Vaak met boeken en andere producten probeer ik door te geven of andere blij mee te maken maar tips zijn altijd welkom.

 9. De drang die ik van mijn vader geërfd heb om alles te bewaren werd 2 jaar terug zeer duidelijk. Vanwege een herseninfarct moest er verhuisd worden en dus alle spullen werden uitgezocht en een deel kon ik ook niet weggooien. Dus dat staat nu bij ons in de garage of op zolder. Er moet een reden zijn waarom mijn vader en ik hier zo’n problemen mee hebben. Is het zuinigheid? Zijn het herinneringen? Ik zou daar graag meer over te weten komen en ook hoe ik dit kan veranderen omdat het me, denk ik, weerhoudt om verder te gaan. Mijn vriend heeft dit probleem niet, dus nog iemand die ik daar blij mee kan maken!

 10. Na een heftige burn-out van mijn man zijn we stilgezet en proberen we te focussen op waar het echt om gaat. Ruimte (letterlijk en figuurlijk) voor ons gezin en ons huis gebruiken als huis van gastvrijheid voor mensen die op ons pad komen. Inspiratie en aanmoediging in ontspullen – en leven vanuit de kracht van de eenvoud is zeer welkom!

Reacties zijn uitgeschakeld.