Boer worden met één klik van je muis

6967095362 86C75409Aa
Foto: Dimitris Koutsolioutsos, Flickr

In Griekenland kan iedereen boer worden. De website www.gineagrotis.gr, letterlijk: “boer worden”, biedt Grieken de mogelijkheid om een eigen stukje land van een boer te huren en eigen groenten te laten verbouwen. De huurders kunnen de boer precies vertellen hoeveel en welke groente ze graag verbouwd zien. Twee keer per week krijgen ze een vers pakket thuis afgeleverd dat 30% goedkoper is dan ze elders kunnen kopen.
Lees ook
Grieken stappen over op alternatieve munt
Trend: goedkoop boodschappen doen bij de boer
KFC maakt afval van het regenwoud
De man achter de website is Dimitris Koutsolioutsos. In het dagelijks leven is hij bezig met cijfers in het bedrijf van zijn oom, ‘s ochtends en ‘s avonds werkt hij voor de site.
“Het gaat over het verstoren van de markt, je maakt een directe verbinding tussen de consument en de producent,” aldus Koutsolioutsos. “Je hebt een echte boer, een echte man en een echt, fysiek stuk land dat je kan — zelfs moet, we staan erop — bezoeken. Het is een alternatieve manier om de voedselproductie en distributie te organiseren.”
De wannabe-boeren die lid zijn van de site kunnen een maand van te voren kiezen uit tien verschillende groentes die ze verbouwd willen zien. Ook kunnen ze ervoor kiezen om 10% extra te laten verbouwen. Deze extra opbrengst gaat dan naar een organisatie die hongerige en dakloze mensen helpt.
Koutsolioutsos is nog maar net begonnen, maar de belangstelling is overweldigend. 5.000 klanten hebben zich aangemeld, en al 900 boeren hebben gezegd mee te willen doen. Hij overweegt om het aanbod ook uit te breiden met olijfolie, eieren en zelfs schapen en geiten. Koutsolioutsos: “Je kan dan jouw dier huren voor een jaarlijks bedrag en je kunt zelf kiezen wanneer het geslacht moet worden en het vlees wordt dan aan de deur bezorgd. Je hebt alleen een fikse vriezer nodig. Of veel familie en vrienden.”
Bron: The Guardian

Over de schrijver