Boeren vluchten weg van biologische producten

Suzettesuzette Flicr
Foto: Suzettesuzette, Flicr

In Engeland stappen grote boeren niet langer over op biologische landbouw- en veeteelt. Grote supermarkten zijn volgens hen minder geïnteresseerd in biologische producten, omdat consumenten er niet naar vragen. De verkoop van biologische producten daalde vorig jaar met 5,9%, nadat de verkoop in 2009 ook al gedaald was. En dat terwijl 2008 nog een recordjaar was voor de verkoop van biologische producten.

Veel biologische boeren in Engeland claimen juist dat ze door de overstap naar ecologische productiemethoden veel minder kosten maken, bijvoorbeeld omdat ze geen pesticiden en meststoffen hoeven te betalen. Bovendien merken zij dat er nog steeds veel vraag is van klanten, vooral via andere kanalen dan de grote supermarkten.

In een reportage van The Guardian beweert biologische boer Tom Rigby zelfs: “Als we niet waren overgestapt op biologische melproductie, dan waren we failliet gegaan. Kleine zuivelbedrijven gaan elke dag failliet. Ik besloot toen dat als ik dan toch failliet moest gaan, dan wel op mijn manier.”

Het verhaal van de Engelse boeren lijkt niet overeen te komen met het beeld in Nederland. Daar steeg de omzet van duurzaam voedel met 30%. Zo is in 2010 krapte op de zuivelmarkt ontstaan door een toenemende vraag. Er wordt daarom biologische melk geïmporteerd uit Duitsland en Denemarken.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Zo eet je groen, gezond en lekker

Consument blijft gewoontedier, maar omzet duurzaam voedsel stijgt fors

Over de schrijver