Het Britse blad The Guardian signaleert een opmerkelijke trend: veel boeren worden energieproducenten door het installeren van zonnepanelen en windmolens. Een vijfde van de Britse boeren zal halverwege dit jaar duurzame energie produceren, met name door zonnepanelen en windpanelen. Als de trend doorzet zal 15% van alle duurzame energie in Groot Britannië door boeren opgewekt worden. Ook zal energieopwekking over enige tijd de belangrijkste secundaire bron van inkomsten zijn voor boeren. Nu is dat nog toerisme. De krant spreekt al over boeren als “solar entrepeneurs”, oftewel zonne-ondernemers.
De krant baseert zich op onderzoek van de Nationale Unie van Boeren (NFU). De unie is zelf verrast dat duurzame energieopwekking zo belangrijk is voor boeren “Wij zijn verbaasd hoezeer boeren dit oppakken,” aldus een woordvoerder. “De mogelijkheden van duurzame energie op land om het boeren te ondersteunen is overduidelijk veel groter dan we hadden gedacht.”
Ook in Nederland zien boeren mogelijkheden voor de opwekking van duurzame energie, blijkt uit een onderzoek gedaan door studenten. Dagblad Trouw meldde eerder al dat windmolens voor Drenthse boeren “een goudmijn zijn”.
Bron: The Guardian
Lees ook
Elektrisch leasen: wel de voordelen, niet de nadelen van elektrisch rijden
Pecha Kucha toont de weg naar groene oplossingen
Zo denkt de SP over energie uit zon en wind
Boeren worden zonne-ondernemers
- Geplaatst door St. Maarten
- 6 juni 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
3 gedachten over “Boeren worden zonne-ondernemers”
Duitsland kent een zeer aantrekkelijke regeling: het zogenaamde feed-in tarief. Dat maakt dat Duitse boeren graag investeren in zonnepanelen, omdat ze hierdoor snel rendabel zijn.
windpanelen?? Een vreemd bericht, in Flevoland hebben boeren al jaren een windmolen, doch een vervanging door een grotrere is heel moeilijk en vaak alleen in de vorm van een "park". De problemen daarmee kennen we van Urk. Zou Drenthe heel anders zijn?
""zal 15% van alle duurzame energie in Groot Britannië door boeren opgewekt worden" GB heeft nu heel weinig duurzame energie dus die 15% kan gemakkelijk. Tegen windmolens op land is veel weerstand. Er zijn nu veel plannen voor zeewindmolens, dan is de 15% onwaarschijnlijk.
Kortom weer zo'n bericht dat niet informeert maar indruk wil wekken door overdrijving.
Zo'n twee weken geleden was ik met een motorclub door Duitsland aan het touren en daar zijn zonnepanelen bij boeren bijna niet weg te denken. Ik stond perplex te kijken toen we langs boerderijen reden en panden volledige bekleed waren met zonnepanelen. Ik ben benieuwd of dit vanuit de overheid sterk word gestimuleerd of dat de Duitse boeren hier graag op vooruit willen lopen/de voordelen van inzien. Al met al is het natuurlijk geweldig dat deze "ondernemers"die een behoorlijke percentage CO2 uitstoten met het vee wat ze hebben, aan de natuur denken 🙂
Reacties zijn gesloten.