Nederlandse basisschoolleerlingen weten weinig van boerenleven

Basisschoolleerling onwetend over boerenleven, brond: Mechan Groep
Basisschoolleerling onwetend over boerenleven, brond: Mechan Groep
De kennis over het boerenleven onder basisschoolleerlingen is schokkend laag. Zo denkt een kwart van de basisschoolleerlingen bijvoorbeeld dat leer wordt gemaakt van kunststof, terwijl volgens ruim één op vijf scholieren aardappels aan een boom of struik groeien. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder leerlingen in het basisonderwijs in opdracht van de Mechan Groep, dat werd uitgevoerd in aanloop naar de Wintershow Achterveld.

Brits onderzoek toonde twee jaar geleden pijnlijk aan hoe onwetend de Engelse jeugd tegenwoordig is over het boerenleven. Vier op de tien Britse kinderen dachten bijvoorbeeld dat melk uit de fabriek komt. Omdat de Mechan Groep, een Nederlandse importeur van tractoren, benieuwd was naar de kennis van Nederlandse basisschoolleerlingen, liet het een soortgelijk onderzoek uitvoeren.

Uit een enquête onder ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen blijkt dat ruim een kwart van hen denkt dat leren schoenen worden gemaakt van kunststof. Volgens één op de acht scholieren bemest een boer zijn land vooral omdat ‘ie niet weet waar ‘ie de uitwerpselen anders moet laten. Meer dan een vijfde denkt dat aardappelen bovengronds groeien. En nog niet de helft van de ondervraagde scholieren weet dat biefstuk van de haas van een koe komt. Het meest genoemde alternatief? Een haas.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), gesteund door diverse koepelorganisaties van Nederlandse pluim- en melkveehouders en akkerbouwers, luidde vorige week in een zwartboek de noodklok over de lesstof in basis- en voortgezet onderwijs. Deze werd door de NVV ‘onjuist, niet-objectief en misleidend’ genoemd. Nu blijkt uit dit onderzoek in opdracht van de Mechan Groep dus ook met de basiskennis van scholieren van alles mis is. Zeker in de leeftijdscategorie 6- en 7-jarigen.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020