Boerenverstand beste hulpmiddel tegen voedselhypes

2426694092 90F91832A1
Foto: D Sharon Pruitt, Flickr

Volgens dagblad Metro geven veel onderzoeken over voedsel een onjuist beeld wat gezond is en wat niet. Om de zoveel tijd komt er een onderzoek die één wondermiddel of één boosdoener aanwijst die ons gezond dan wel ziek maakt. Melk zou volgens onderzoeken een “witte moordenaar” zijn, terwijl anderen zeggen dat het de hersenen stimuleert. Kort geleden kopte de NRC nog met “suiker is gif” (en ook wij droegen een steentje bij aan deze discussie). Experts zijn echter skeptisch over het nut van deze onderzoeken.
Volgens Roy van der Ploeg, perswoordvoerder van het Voedingscentrum, zijn er veel partijen die belang hebben bij een bepaalde uitkomst over een product. Echter: “Pas als meerdere correct uitgevoerde onderzoeken onafhankelijk van elkaar hetzelfde resultaat geven, is er sprake van wetenschappelijke consensus en kun je burgers goed voorlichten.” Volgens Van der Ploeg moeten consumenten daarom ook hun “boerenverstand” gebruiken, en niet te snel met de resultaten van één onderzoek aan de haal gaan.
Het advies van Van der Ploeg past bij de adviezen die ook de Amerikaanse onderzoeksjournalist Michael Pollan geeft. Pollan heeft een aantal boeken over eten geschreven, waarbij hij heel veel wetenschappelijke literatuur verwerkt. Eigenlijk is het heel simpel, zegt hij. De mens kan op veel verschillende diëten gezond leven. Er zijn Innuït volken die prima gezond blijven met een menu van voornamelijk blubbervet van zeehonden. Ook zijn er volken die vooral van planten leven.
Alleen het Westerse dieet van teveel eten, met rood vlees en bewerkte producten (= dingen die in pakjes zitten en tig keer door een machine zijn gegaan) als belangrijkste bestanddelen, is bewezen ongezond. Zijn simpele advies, nadat hij honderden wetenschappelijke artikelen gelezen had: eet onbewerkt voedsel, vooral groente en niet teveel. Je oma had het je ook kunnen vertellen.
Bron: Metro
Lees ook
Dossier gezond en lekker eten
“Ik wil alleen nog maar bamboe”
Eendeveren en andere smerige ingrediënten in fastfood

Over de schrijver

2 gedachten over “Boerenverstand beste hulpmiddel tegen voedselhypes”

  1. Het voedingscentrum loopt hopeloos achter. Die werken met BMI en je moet vetarm eten etc. etc. En laat nou het grootste deel van de Nederlandse bevolking denken dat het Voedingscentrum een authoriteit is op het gebied van voeding. Heel erg jammer.

  2. Ja, maar oma is niet altijd daar om dit te vertellen en bovendien wordt er naar haar geluisterd of is ze " ouderwets" . Het zou fijn zijn als ons voedingscentrum deze wijsheid gaat uitdragen en doortastend de strijd aan gaat met ons veel te bewerkte fabrieksvoedsel. Puur en biologisch dus. Maar ja, ook dan hebben we te maken met miljoenen belangen! Zie ook het boek van Julia Kang en amber Albarda . Deze kennis maakt je heel wat wijzer zodat je met je eigen gezonde verstand keuzes kan maken

Reacties zijn gesloten.