Bolderburen: het nieuwe ecodorp van 2018

Vlakbij Almere, op nog geen half uur rijden van Amsterdam wordt hard gebouwd aan het ecodorp Bolderburen. Hier zullen dit jaar 22 houten huizen in Zweedse stijl verrijzen. De huizen variëren van villa’s met wel vijf slaapkamers tot tiny houses en seniorenwoningen. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze zijn vrijstaand en hebben allemaal een grote tuin, die acht keer groter is dan het oppervlakte van het huis zelf.

Zweedse stijl

Het dorp is een initiatief van Martin Qvist en Jessika Kerstding. Zij hebben allebei Zweedse roots en verkopen al tien jaar lang vakantiehuizen in Zweedse stijl. “De Zweedse huizen zijn gemaakt van hout en zijn goed geïsoleerd tegen koude winters. Verder zijn de planken bijvoorbeeld verticaal geplaatst en niet horizontaal, zoals je vaak in Nederland ziet. Ook zijn de ramen minder groot in Zweden,” legt Jessika uit. “We hebben heel veel plaatjes van Zweedse huizen bekeken toen we deze huizen gingen ontwerpen.”

Ecodorp Bolderburen

De inspiratiebron voor het dorp zijn de boeken van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren over Bolderburen: een klein dorpje in het groen met heel veel ruimte om samen te wonen, te spelen en de mogelijkheid om zelf je eten te verbouwen. “Hier is volop ruimte voor moestuinen en fruitboomgaarden. Water wordt op eigen terrein gezuiverd en energie wordt grotendeels zelf opgewekt,” zegt Martin. De huizen in het ecodorp worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen in Zweden. Voor elke boom die gekapt wordt, worden er twee teruggeplaatst.

Villa

Er zijn nog 5 huizen te koop

Er is al veel interesse voor het dorp en een groot deel van de huizen is al verkocht. “Sommige mensen voelen zich aangetrokken door het Zweedse aspect (een vrijstaand houten huis), anderen juist door het community idee (zelfstandig wonen, maar toch dingen samendoen),” vertelt Jessika. “Daarbij komt dat veel mensen graag ecologisch willen leven, maar dat is best ingewikkeld om zelf voor elkaar te krijgen, dus als je dat zomaar aangereikt wordt met zo’n dorp is dat aantrekkelijk.”

Community

Het community-aspect is belangrijk in Bolderburen. “Per huis hebben we minimaal 1/3 van de grond gemeenschappelijke grond gemaakt,” vertelt Jessika. “Hier kan je picknicktafels zetten of een speeltuintje, waardoor er voor je huis een plek is waar je samen kan leven en elkaar kan ontmoeten.” Er komt geen buurthuis of iets dergelijks. “Dat komt misschien ook door onze Zweedse achtergrond: dat gemeenschappelijke doe je als het mooi weer is, buiten. Voor de rest ben je gewoon binnen in je eigen huis, waar je natuurlijk wel iedereen kan uitnodigen.”

Tinyhouse2 Groot

Ambitie

De huizen moeten aan het eind van dit jaar allemaal staan. En hoewel het stel hun handen vol heeft aan dit eerste woonproject zijn de ambities groot. “Ik wil deze maand kijken of ik nog een groep geïnteresseerden bij elkaar kan krijgen,” vertelt Jessika. “Het is een beetje afwachten hoe dat gaat, maar we hebben 350 serieuze mails gehad van mensen die geïnteresseerd zijn.”

Open minded

“Ook dit tweede dorpje willen we weer realiseren in Oosterwold, waar Bolderburen komt. Maar die huizen gaan we dan in 2019 bouwen.” De mensen die geïnteresseerd zijn in het ecodorp zijn veel diverser dan Jessika vooraf had bedacht. “Ze komen uit alle lagen van de bevolking, zijn van alle leeftijden en hebben allerlei verschillende beroepen. Maar ze zijn allemaal heel open minded.”
De foto’s zijn een impressie van hoe het dorp eruit komt te zien en komen van Kvist. 
Lees ook: Deze mensen bouwden hun eigen droomhuis en Een frisse update uit ecodorp Boekel

Over de schrijver

15 reacties op “Bolderburen: het nieuwe ecodorp van 2018”

  1. Pingback: Duurzaam en sociaal samenwonen in woongemeenschap Wij_Land - hetkanWEL

Reacties zijn uitgeschakeld.