Bomen in de stad maken lucht tot acht keer schoner

Bomen
Uit onderzoek blijkt dat bomen in de stad de lucht tot acht keer schoner maken. En niet alleen bomen hebben dat effect; ook gras, klimop en andere planten zuiveren de vervuilde lucht in stedelijke gebieden. Dat planten en bomen een positieve invloed hebben op het stedelijk klimaat is bekend, maar nu weten we ook hoe ver die invloed strekt. Maar bomen hebben nog veel meer voordelen voor de stad.

Aanzienlijk minder vervuiling

Met tests zijn wetenschappers erin geslaagd om het verschil te meten tussen stedelijke gebieden met en zonder groen. Hieruit bleek dat de hoeveelheid NO2 op straatniveau met 40 procent verminderd kan worden en de hoeveelheid vervuilende deeltjes met maar liefst 60 procent. Hiervoor is het wel belangrijk dat met name de bomen goed onderhouden worden en erop gelet wordt dat de vervuilende stoffen niet vast kunnen komen te zitten onder de kruin van de boom.

Meer onderzoek

Deze positieve resultaten maken het interessant om meer onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de milieuvervuiling in stedelijke gebieden te beperken met slim gekozen beplanting. Als steden dan tegelijkertijd schoner worden doordat ze aantrekkelijker worden voor wandelaars, fietsers of elektrische voertuigen, hoeft de lucht daar in de toekomst niet meer veel viezer te zijn dan op het platteland.

Waarom bomen nog meer voordelig zijn in de stad

Bomen helpen niet alleen de lucht te verschonen, ze laten ook de temperatuur in de stad dalen en ze dempen het geluid. Beplanting op de grond of op daken helpt om water op te vangen, zodat bij een hevige regenbui het riool niet overbelast raakt.

De Groene Stad

Dit initiatief streeft naar een meer attractieve, gezonde leefomgeving. Door het geven van voorlichting, het belichten van succesvolle praktijkvoorbeelden en het delen van nieuwe wetenschappelijke inzichten willen zij ‘groener denken’ stimuleren. Het initiatief richt zich op beleidsmakers, politiek, adviseurs en bedrijven. Volgens De Groene Stad is doordacht aangelegd en goed onderhouden groen een investering die veel oplevert.
Bron: Treehugger.com

1 gedachte over “Bomen in de stad maken lucht tot acht keer schoner”

  1. Pingback: Ecosia plant bomen als jij op internet zit

Reacties zijn gesloten.