Bont past de groene fashionista niet

Foto: Lynsey Dubbeld

(Gastbijdrage door Lynsey Dubbeld. Zelf ook bloggen?). Bontkragen op jassen en tassen, bontgevoerde laarzen en ballerina’s, stola’s en handwarmers van fake fur. Zowel op de rode loper als op straat is bont anno 2011 alomtegenwoordig. Bij de finale van de Green Fashion Competition, die plaatsvond tijdens de Amsterdam Fashion Week in januari van dit jaar, verschenen weliswaar geen dode dieren op de catwalk. Maar het publiek droeg wel opvallend vaak bont.

Bont is modieuzer dan ooit. Maar bontvrij is mooier.

De koude winter is een goed excuus om grootmoeders bontmantel uit de kledingkast op te diepen, of een jas met bontkraag uit de winkelschappen te plukken. Vanwege de kouwerende eigenschappen van bont worden in Azië jaarlijks naar schatting twee miljoen honden en katten gedood. Wereldwijd leggen vijftig miljoen dieren per jaar het loodje om als modeaccessoire een tweede leven te krijgen. Wintermaanden met Antarctische temperaturen en tijdschriften vol dierenprints maken de levensverwachtingen voor vossen, nertsen, konijnen en andere warmgeklede dieren er natuurlijk niet beter op.

Tot nu toe blijkt nepbont geen aantrekkelijk alternatief. Het namaakstofje is namelijk minder warm dan het echte werk. Bovendien wordt er lustig gerommeld met kledinglabels, waardoor producten die als nep in de winkels hangen in werkelijkheid van dierlijke oorsprong zijn. Zo zijn er vermoedens dat Chinese fabrikanten knoeien met labels om de Europese regels, die bont van katten en honden verbieden, te omzeilen. En in de Verenigde Staten lopen consumenten kans om bij Barneys en andere luxe warenhuizen zonder het te beseffen kleding met bont van de oer-Amerikaanse coyotes te kopen.

Gelukkig komen er op Hollandse bodem al hartverwarmende initiatieven van de grond. Vijfentwintig Nederlandse ontwerpers steunen de campagne Fur Free Fashion, waarmee zij beloven geen bont in hun collecties te verwerken. Om het initiatief in de spotlights te zetten, exposeerden toonaangevende ontwerpers zoals Bas Kosters, Antoine Peters, Bas Kosters en And Beyond tijdens de Amsterdam Fashion Week een bontvrije creatie in de Hortus Botanicus. En daarmee maakten ze het ferme modestatement: bontvrij = beautiful.

Tekst en foto’s Lynsey Dubbeld, http://modevoormorgen.blogspot.com

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020