Zero waste boodschappen doen: met deze tips lukt het

Zero waste boodschappen doen is veel gemakkelijker dan je denkt. Speciaal voor de Minimal Waste Maand deelt auteur en expert Emily-Jane Townley haar tips met je. Zo helpt je op weg naar een huishouden met zo min mogelijk afval.

[button link=”https://hetkanwel.webinargeek.com/masterclass-minimal-waste-maand” color=”silver”] Emily-Jane geeft speciaal voor de lezers van hetkanWEL een masterclass op dinsdag 16 juni om 20.00 uur. Je kunt je nog inschrijven.[/button]

Ik zal nooit de eerste keer vergeten dat ik met een schoon jampotje bij de notenkraam stond. Moed verzamelend, spiedend of ik de enige klant was. Uiteindelijk gaf ik het jampotje aan de dame achter de toonbank en vroeg: ‘Gemengde noten graag, mag het in deze pot?’ ‘Maar natuurlijk, geen probleem,’ zei ze vriendelijk. Ze zette het potje op de weegschaal en zette het op TARE (nul) om te voorkomen dat het gewicht van het potje werd meegewogen. ‘Dit zouden meer mensen moeten doen, wat een verschil zou dat maken.’

Geweldig voor het milieu

Er viel meteen een last van me af. Wat de dame zei, klopte ook: als iedereen boodschappen deed op een milieuvriendelijke manier, is dat ge-wel-dig voor het milieu. Denk aan alle plastic verpakkingen, alle plastic tassen, die meteen worden weggegooid als je thuis bent. Gelukkig is tegenwoordig het uitdelen van gratis plastic tasjes verboden en nemen steeds meer mensen een eigen boodschappentas mee naar de winkel. Maar er is zoveel veel meer dat je kunt doen! Makkelijke stappen die je kunt volgen, die weinig moeite kosten, alleen een andere mindset. In het begin krijg je misschien wat gekke blikken (niet iedereen is zoals bij de notenkraam, helaas), maar geloof me: je bent bezig met het redden van de planeet en dat is alleen maar goed.

Maak een checklist

Eerst een checklist: wat heb je allemaal nodig voor het boodschappen doen? Ten eerste: zoek winkels waar je onverpakte producten kunt kopen. Als je wat research doet, zijn dat er best veel. Ik ga zelf altijd naar de markt, de Turkse winkel, toko, of thee-en koffiezaak. En ik neem een stevige boodschappentas, zakjes en netjes van katoen in verschillende maten en glazen potten mee. De kleine katoenen zakjes vul ik met kerstomaatjes, koekjes of sperziebonen, de grotere zakjes gebruik ik voor croissants of druiven en de grootste zakken voor aardappels, uien en peren. De glazen potten gebruik ik voor de natte of vette producten zoals pesto, olijven of noten. Maak je geen zorgen, ik sleep niet enorm veel spullen en potten mee naar de winkel. Over het algemeen wat katoenen zakjes en netjes en hooguit twee potjes.

Koop in bulk

Een andere tip is het inkopen van levensmiddelen in bulk. 1 grote zak van 5 kilo in plaats van 10 kleinere zakken van 500 gram maakt al een groot verschil. Thuis bewaar ik de etenswaren in weckpotten en luchtdichte bewaarbakken. De meeste producten die ik in bulk koop, zoals pasta, rijst en peulvruchten, zijn lang houdbaar. Maar als je een voorraad hebt die niet opkomt, kun je de producten ook delen met familie, vrienden of buren. Hou bijvoorbeeld een gezellige milieuvriendelijk etentje met elkaar.

Moeilijk of niet?

Vragen die ik vaak krijg zijn: is zero waste boodschappen doen moeilijk, tijdrovend of duur? Ik verzeker je, zero waste is niet moeilijk, kost weinig tijd én je bespaart geld. Zolang je niet vergeet je eigen zakjes en potjes mee te nemen, is het heel simpel: je schept je producten in je eigen zakje en niet in het plastic zakje van de supermarkt. In het begin kost het uitzoeken van nieuwe winkels wat tijd, en het aanschaffen van potjes, flesjes en zakjes ook, maar daarna wordt het tweede natuur en vraag je je af waarom je het ooit anders deed. Daarnaast bespaar ik geld doordat ik goedkopere en gezonde producten koop van de markt en in bulk, en omdat ik als vanzelf bewuster ben gaan inkopen.

Potjes mee

Probeer eens een keer je eigen glazen potje of katoenen zakje te vullen in de winkel, en je zult zien hoe trots je op jezelf bent. Als we met elkaar zulke kleine stapjes voorwaarts zetten, komen we vanzelf uit bij een zero waste levensstijl. En dat verrijkt ons leven én onze planeet.

Bedankt voor het lezen van mijn blogs, ik hoop jullie geïnspireerd te hebben tot een milieuvriendelijker leven. Lees mijn boek Leven zonder afval voor nog veel meer tips.

Liefs,

Emily-Jane Townley

TIP1: Inventariseer waar je in jouw buurt of op jouw route producten los kunt kopen. Maak een lijst met waar je ze al hebt gevonden en voor welke producten je het nog moet uitzoeken.

TIP2: Bewaar je brood in een broodzak in plaats van in plastic, ook in katoen is het prima vers te houden in combinatie met een broodtrommel. Of stop het in de vriezer, daar blijft het brood maximaal twee weken vers. En als je handig bent met een naaimachine, kun je zelf een broodzak maken van oude stoffen.

TIP3: Milieuvriendelijk eten betekent niet dat je niet meer lekker kunt eten of geen eten meer kunt afhalen. Neem wat glazen bakken mee naar de Chinees en ze scheppen het vol met rijst en Tjap Tjoy voor je!

Heb je tips of vragen? Stel ze dan als reactie onder het blog.  

Minimal Waste Maand

De Minimal Waste Maand is een samenwerking tussen auteur en minimal waste expert Emily-Jane Townley, uitgeverij Becht en hetkanWEL. Emily-Jane schreef het boek ‘Leven zonder afval’ en gaat jou nu helpen om je afval thuis te minimaliseren. Als je meedoet aan de Minimal Waste Maand, ontvang je elke donderdag een speciale nieuwsbrief boordevol tips en inspiratie. Eerder ging het al over schoonmaken en DIY cosmetica en gezichtsverzorging Inschrijven kan nog via deze pagina.

Photo by Polina Tankilevitch

Over de schrijver