Het boomregister gaat bijen helpen

Wist je dat bijen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 70% van de groenten, fruit en noten op de versafdeling van de supermarkt? Als je dan beseft dat er van de 360 bijensoorten in Nederland ruim 56% op de rode lijst staan is dat best even schrikken.
Gelukkig zijn er allerlei initiatieven en partijen die zich inzetten om de bijenpopulatie een handje te helpen. Zo is er onlangs een boomregister in het leven geroepen. Bomen spelen namelijk een grote rol in de voedselvoorziening van de bij.
De zoektocht naar voedsel
In hun zoektocht naar voedsel maken bijen niet alleen gebruik van bloeiende bloemen, kruiden en planten, maar ook van bomen. Zo maken ze in het voorjaar bijvoorbeeld dankbaar gebruik van wilgen en in de zomer vooral van lindebomen en fruitbomen.
Als deze bomen zijn uitgebloeid moeten bijen steeds grotere afstanden vliegen om voedsel te vinden. Onder de bomen en planten die nog wel bloeien liggen elk jaar weer veel uitgeputte en stervende bijen en hommels. Om hen een handje te helpen zou er dus eigenlijk veel meer bomen moeten staan die verspreid over het hele seizoen bloeien.
Boomregister Bij
Het boomregister
Het zou natuurlijk geweldig zijn als er door heel ons land genoeg bloeiende bomen staan zodat de bijenpopulatie weer kan groeien. Gelukkig hebben vier partijen, waaronder Alterra (onderdeel van de Universiteit van Wageningen) en Cobra Adviseurs daar iets slims op bedacht: het boomregister.
Met dit splinternieuwe register willen zij graag in kaart brengen welke bomen er eigenlijk allemaal in ons land staan. Zo kunnen gemeenten veel makkelijker inspelen op het tekort aan voedsel voor bijen. Op dit moment hebben gemeenten namelijk alleen hun eigen bomen in kaart gebracht. Ze hebben vaak geen idee wat voor bomen er op terreinen en tuinen van bewoners, bedrijven en instellingen staan. De bedenkers van het boomregister zijn druk bezig om hier verandering in te brengen.
Ze hebben enorm veel luchtfoto’s gemaakt en deze gecombineerd met satellietdata en andere gegevens. Dat klinkt misschien alsof dat zo was gepiept maar dat viel nog flink tegen. Het computersysteem rekende namelijk soms per ongeluk groene daken en hoogspanningsmasten als bomen mee. Die moesten allemaal handmatig uit het bestand worden verwijderd, maar het is gelukt.
Boomregister Bij
Een bijenlabel
In het boomregister staan nu maar liefst honderd miljoen boomkronen! De komende tijd wordt iedere boom aan de juiste soortnaam gekoppeld. Dat doen ze met een soort bomenwikipedia die Cobra Adviseurs heeft ontwikkeld. Uiteindelijk moet het boomregister een instrument worden om zichtbaar te maken hoe bomen bijdragen aan het leven van bijen.
Zo laat het boomregister bijvoorbeeld met een handige kaart zien waar er onvoldoende nectar en stuifmeel te vinden is. Deze plekken blijven wit op de kaart. Gemeenten kunnen die witte vlekken dichten door er belangrijke bijenbomen bij te planten.
Uiteindelijk willen de initiatiefnemers er samen met de Bee Foundation voor zorgen dat er een écht bijenlabel komt. Gemeenten kunnen dan trots laten zien dat ze goed voor de bijenpopulatie zorgen.
Wil jij meer weten over het boomregister? Klik dan hier voor het register en hier voor de site van Cobra Adviseurs. Ben je benieuwd naar onze andere artikelen over bijen? Klik dan hier.

Over de schrijver