Rammenas, recept voor een gezonde winter

Rammenas BeautifulcatayaRadijs, rammenas, rettich en mierikswortel: lekker pittig bij vis en vette spijzen en erg gezond. Rammenas is van deze knollen het effectiefst. Deze zwarte winterrettich, zoals de Duitsers hem noemen,  smaakt ook het scherpst. Hij helpt tegen galstenen, hoge cholesterol en is ook nog eens een krachtige antioxidant. Maar ook een heftig goedje: een scherpe zwarte winterknol onder de loep.
In rammenas zitten mosterdoliën die je ook vindt bij radijs, rettich, mierikswortel, broccoli en, inderdaad, mosterd. Het gebruik van pittig bij vet is diep verankerd in onze cultuur. In elke snackbar krijg je mosterd bij je kroket, en in haute-cuisine restaurants worden vette spijzen altijd geserveerd met ‘pittig’ zoals geraspte rammenas. Tegelijkertijd zijn in westerse landen met een hoge vet- en vleesconsumptie galstenen vanouds een bekend probleem.

Cholesterol

Vaak wordt bij ernstige klachten de galblaas door een chirurg verwijderd. Minder drastisch en effectief is wat rammenasrasp kauwen. Deels uithollen, vullen met suiker en het sap opvangen helpt ook bij vastzittende slijmhoest. Rammenas is niet alleen bij Duitsers, maar ook onder bijvoorbeeld Mexicanen al eeuwenlang bekend als remedie tegen ingewandstenen. Een wetenschappelijk onderzoek van Castro-Torres uit 2012 toonde aan dat muizen galstenen krijgen als je ze vet eten geeft waardoor hun lichaam veel cholesterol en cholinezuur aanmaakt (je lever maakt dat van cholesterol). Ze losten op nadat de onderzoekers hen enige tijd rammenassap te drinken gaven. Het sap blijkt ook preventief te werken’. Ook bij een Hongaars onderzoek op ratten met galstenen bleek toedienen van rammenassap duidelijk effect te sorteren. Bij mensen met hepatitis wordt het vaak gebruikt om de leverfunctie weer te stimuleren en de weerstand op te vijzelen.

Heftig: gebruik rammenas met mate

Rammenassap is echter een heftig goedje, vandaar het advies ‘met mate.’ Een Montenegrijnse vrouw die om van haar galstenen af te komen, enige tijd tweemaal daags 150 ml rammenassap dronk, werd na klachten opgenomen in het ziekenhuis en getest. Daar bleek dat ze hepatitis C had. Kwam dit door de rammenas, of had ze het al? In elk geval gaven de artsen haar als therapie vloeistoffen met aminozuren te drinken, waarna haar lever geheel herstelde. Paracelsus, aartsvader van de geneeskunde, zei: “Alle voedsel is gif als je te veel neemt. Maar in de goede dosis is voedsel juist je beste medicijn.” Dat zou zomaar ook kunnen opgaan voor rammenas.

Salmonella

Rammenas bevat als werkzame stoffen onder andere glucosinolaat en glucoraphanine, vooral in de zwarte schil. Deze stoffen werken als sterke anti-oxidanten en activeren enzymen die vet afbreken. Ze verlagen het gehalte aan slechte cholesterol en breken ingewandstenen en vetten af. Volgens een onderzoek gepubliceerd in NetJournal hebben stoffen in de zwarte schil bovendien (in vitro) een bacteriedodende werking van o.a. salmonella.

Soepje

Wie rauwe rammenasrasp bij zijn speklapje te scherp en bitter vindt, kan dit Duitse recept proberen: een romig rammenassoepje. 750 g rammenas, 150 g aardappelen, een liter groentebouillon, een halve biologische citroen, 200 ml room, nootmuskaat, peper, chilipeper. Rammenas en aardappel schillen, in grote stukken snijden, koken in 1 liter groentebouillon met de schil van een biologische halve citroen. Kook de groenten zacht in 15 minuten. Pureer met een staafmixer en breng op smaak met room, nootmuskaat, peper en chili. Bestrooi met peterselie of waterkers, serveer met croutons. De kokende soep blussen met een glaasje witte wijn.
Rammenas smaakt in rauwe vorm zeer scherp, maar wordt na het koken zacht en mild. Ook gekookt behoudt hij zijn gezonde werking, omdat de mosterdoliën erin aanwezig blijven. Eet smakelijk!
Bronnen: Phytotherapy Research, tmg.org. NetJournal
Lees ook
Seizoensgroente voor november: lekker en gezond
Lees meer in ons dossier Superfood
[adrotate banner=”39″]

Over de schrijver

1 gedachte over “Rammenas, recept voor een gezonde winter”

Reacties zijn gesloten.