Je boot verduurzamen. Dat kan op verschillende manieren.

Koop een boot, werk je dood. Dat is wat elke booteigenaar weet. Maar dat mag de pret niet drukken, want niets is fijner dan de vrijheid op het water. Veel boten zijn nog niet echt milieuvriendelijk, maar daar komt langzaam verandering in. Of je nu een zeilboot, motorboot of sloep hebt, er zijn diverse aanpassingen die je kunt doen om jouw boot milieuvriendelijker te maken. Je boot verduurzamen? Zo maak je stappen.

Hoe kun je je boot verduurzamen

Een van de gemakkelijkste manieren om je boot te verduurzamen, is door te letten op het brandstofverbruik. Vaar zo efficiënt mogelijk, vermijd onnodig stationair draaien en onderhoud je motor regelmatig om deze in topconditie te houden. Ook het verminderen van het gewicht aan boord en het regelmatig schoonmaken van de romp van de boot kan bijdragen aan een lager brandstofverbruik. 

Hoe je met je boot omgaat is voor een groot deel bepalend voor de duurzaamheid. Natuurlijk zijn er ook producten en technieken waarin je kunt investeren om je boot nog duurzamer te maken.

Zonnepanelen voor een boot

Het gebruik van zonne-energie aan boord kan een flinke bijdrage leveren aan de verduurzaming van je boot. Zonnepanelen voor de boot worden steeds populairder. Ze zijn er in vele vormen en maten, van flexibele panelen die je eenvoudig kunt opbergen tot vast gemonteerde panelen. Ze kunnen de accu opladen voor elektrische apparatuur aan boord, zoals navigatie- en communicatieapparatuur, en in sommige gevallen zelfs voor de aandrijving van de boot.

Elektrische buitenboordmotoren voor een boot

Een andere manier om je boot te verduurzamen, is door over te stappen op een elektrische buitenboordmotor. Elektrische motoren zijn aanzienlijk efficiënter dan hun benzine-equivalenten en ze stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit. Ze zijn ook stiller, wat bijdraagt aan vaarcomfort en het behoud van de rust op het water. Elektrische buitenboordmotoren zijn er inmiddels in veel varianten. Er zijn zeker ook exemplaren met een hoge capaciteit verkrijgbaar zodat je boot een mooie actieradius behoudt. 

Duurzame technieken voor nieuwe boten

Ook bij nieuwe boten is de trend naar duurzaamheid zichtbaar. Naast de toepassing van elektrische aandrijving en zonnepanelen, worden er materialen gebruikt die minder belastend zijn voor het milieu. Denk aan biologisch afbreekbare verven en lakken, en composietmaterialen van natuurlijke vezels.

Het is duidelijk: er zijn tal van mogelijkheden om je boot te verduurzamen. Of je nu kiest voor zonnepanelen, een elektrische motor of duurzame materialen, elke stap die je zet draagt bij aan het behoud van de prachtige wateren waar we zo van houden. Ga aan de slag en draag jouw steentje bij aan een groenere en schonere toekomst voor het varen.

Over de schrijver