Boren naar schaliegas verboden door rechter

5658560854 Cd0Cd8517B
Foto: Progressohio, Flickr

Voorlopig kan in de gemeente Boxtel niet naar schaliegas worden geboord. De bestuursrechter in Den Bosch bepaalde dinsdagmiddag dat de gemeente geen tijdelijke ontheffing had mogen verlenen om proefboringen mogelijk te maken.

Dit meldt het Brabants Dagblad vandaag.

De Rabobank en inwoners van Boxtel hadden bezwaar ingediend tegen de proefboring, omdat het duidelijk de bedoeling was om, als er gas werd gevonden, ook te gaan boren. Daardoor is de vergunning onjuist verstrekt, aldus de rechter.

De winning van schaliegas is omstreden omdat het tot veel milieuproblemen en mogelijk ook aardbevingen kan leiden. Het nabijgelegen datacentrum van de Rabobank en het leefmilieu van de inwoners van Boxtel zou daardoor in gevaar kunnen komen.

Schaliegas is moeilijk te winnen omdat het opgesloten zit in keiharde kleisteenlagen op drie tot zes kilometer diepte. Om het gas vrij te maken worden er onder hoge druk chemicaliën via schachten in de diepe lagen gepompt om de klei of steenkool open te breken. Bij zo’n proces van ‘fracking’ (hydraulic fracturing) wordt er al snel vier miljoen liter water, vermengd met minstens 20.000 liter giftige chemicaliën en zand in de grond gepompt. Een deel van de frackingvloeistof blijft ondergronds, maar minstens de helft komt weer naar boven met de oorspronkelijke chemicaliën er nog in. De kans is groot dat hiermee grondwater en landoppervlak vervuild worden. Ook zijn er signalen dat fracking tot verhoogde seismische activiteit kan leiden.

Ook in de rest van Nederland zijn veel mensen tegen de winning naar schaliegas. Vandaar dat deze uitspraak met argusogen gevolgd werd en nu met gejuich begroet zal worden.

Lees ook

Over de schrijver