In deze woestijn wordt een bos aangelegd met behulp van afvalwater

Water is in heel veel landen schaars. Vooral schoon water, maar wat blijkt? Om een bos te laten groeien in de woestijn is helemaal geen schoon water nodig. Gereinigd afvalwater is voldoende.

Woenstijnvorming

In landen met grote oppervlakten woestijn, is woestijnvorming aan de orde van de dag. Woestijnvorming betekent dat een woestijn zich verder uitbreidt, of dat er een ‘nieuwe’ woestijn ontstaat. In Egypte, waar 97 procent van het land uit woestijn bestaat, is dat een groot probleem.

Serapium Forest van afvalwater

In Egypte werken ze daarom druk aan een oplossing. Het resultaat is Serapium Forest, een bos dat speciaal is aangelegd om woestijnvorming tegen te gaan. Het bijzondere aan dit bos is, dat het duurzaam wordt gemanaged en volledig wordt bewaterd met afvalwater.

Bacterieën zuiveren het water

Serapium Forest ligt dichtbij de stad Ismailia. In deze stad wonen 400.000 mensen, die elke dag afvalwater creëren. Dat water wordt gebruikt voor het bos. Het afvalwater van de stad, wordt in grote vaten opgeslagen, waarbij zuurstof bacteriën helpt om het water snel te zuiveren. Als dat proces klaar is, wordt het door het bos verspreid, met een systeem van pijpen.
Zoals het er nu uitziet, werkt het systeem goed en heeft het heel veel potentie. Als de inwoners meer afvalwater opvangen, dan is het mogelijk om 6.500 km2 woestijn om te zetten in een bos.

Andere initiatieven

Niet alleen on woestijnvorming tegen te gaan, maar ook om de CO2-uitstoot van de afgelopen tien jaar te neutraliseren, moeten we 1,2 biljoen bomen gaan planten. Dat stelt Dr. Thomas Crowther van de Technische Universiteit (ETH) in Zürich, Zwitserland. Overal ter wereld onstaan er projecten, die daarmee aan de slag gaan. In Engeland planten ze een nieuw bos met 50 miljoen bomen, Los Angeles geeft bewoners een gratis boom en in Myanmar planten ze met drones 400.000 bomen per dag.  En in Egypte zetten ze nu de woestijn om in bos.
Wat vind jij hiervan? En heb je nog andere voorbeelden? Laat het ons weten!

Over de schrijver

4 gedachten over “In deze woestijn wordt een bos aangelegd met behulp van afvalwater”

  1. ja het kan wel, ten zuiden van Cairo is jaren geleden een groep mensen neer gestreken in de woestijn
    dat dorp is uit gegroeid tot een grote gemeenschap, helemaal zelfvoorzienend
    de naam van dat dorp is SEKUM

  2. Het landschap rond de Chinese stad Tjanjin is een zoutwoestijn, waar alleen iets groeit wanneer er schone grond is opgebracht, zoals ze daar met alle parken doen. En langs het afvoerkanaal vanaf de rioolwaterzuivering naar zee; daar groeit dankzij het zoete effluent een rijke groenstrook.

Reacties zijn gesloten.