Word jij de nieuwe boswachter op Texel?

Dit najaar start een bijzonder tv-programma bij SBS6: Boswachter Gezocht. In deze serie gaan tien natuurliefhebbers de strijd met elkaar aan in acht verschillende natuurgebieden. Ze worden getest op hun natuurkennis, sociale vaardigheden en andere specifieke competenties. Zo krijg je als kijker een goed beeld van het werk van boswachters en een brede kijk op de natuur in ons land. Uiteindelijk blijven er drie kandidaten over waarvan een de hoofdprijs wint: een baan als boswachter bij Natuurmonumenten op Texel.
Wij waren wel benieuwd naar dit unieke programma en of je ook kans maakt als je weinig of geen ervaring hebt met natuurbeheer. Daarom spraken we Dieuwertje Penders van Natuurmonumenten over potentiële kandidaten en de prijs die er te winnen valt.
Er is een groeiende groep mensen die er van droomt om als boswachter aan de slag te gaan. Waar komt dat enthousiasme volgens jullie vandaan?
“Boswachter is altijd een beroep geweest dat tot de verbeelding spreekt. Het is een veelzijdig beroep en dichterbij de natuur kom je niet. De behoefte aan natuur is onverminderd groot en de manier waarop mensen genieten van de natuur wordt steeds diverser. De aantrekkingskracht van het beroep van boswachter groeit daarin mee. Er is meer aandacht voor “groene” beroepen in het algemeen. Wat ook leuk is: steeds meer jongeren en vrouwen kiezen voor een baan in het groen.”
Natuurmonumenten Door Sanne Van Gemerden
Hoe ziet een werkweek van een boswachter er uit en hoe sluiten de opdrachten in het programma daar op aan?
“Een werkweek van een boswachter is heel afwisselend. De taken van een boswachter hangen af van het soort natuurgebied en het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een plan om dieren en planten te beschermen, activiteiten voor natuurliefhebbers organiseren, een mountainbike pad onderhouden, schapen verplaatsen en toezicht houden op de rust en veiligheid in de natuur. In het programma krijgen de kandidaten met allerlei uitdagingen te maken. Wat ze precies gaan doen zullen we uiteraard niet verklappen. Dat zien jullie dit najaar.”
Over welke vaardigheden en competenties moeten kansmakers beschikken? En heeft het ook zin om je op te geven als je geen of weinig ervaring met hebt met natuurbeheer?
“Naast natuurkennis, beschikt onze nieuwe collega ook over verschillende vaardigheden en competenties. Een goede boswachter is flexibel, communicatief, stressbestendig, resultaatgericht en kan goed plannen en organiseren. En natuurlijk kan een boswachter bij Natuurmonumenten goed samenwerken.
Uiteraard zijn de juiste opleiding en ervaring zijn van belang, maar er is geen specifieke opleidingsachtergrond vereist. Je kunt je dus ook onderscheiden met een overtuigende motivatie of passende competenties. Iedereen kan solliciteren!”
© Natuurmonumenten - Rob Doolaard
De gelukkige winnaar wordt boswachter op Texel. Kan je iets meer vertellen over wat de prijs precies inhoudt?
“De winnaar krijgt een baan als boswachter op het mooie waddeneiland Texel. Hij of zij gaat daar aan de slag om de natuur te beschermen en om mensen te laten genieten van de schoonheid van dit eiland. Het gaat om een voltijdbaan met een vast contract. Natuurmonumenten gaat de kandidaat ook helpen bij het zoeken van een woonplek op het eiland.”
Kan het ook nog zo zijn dat de finalisten zich positief in de kijker zetten bij Natuurmonumenten?
“Natuurlijk kijken wij met veel belangstelling uit naar de kandidaten, maar we gaan uiteindelijk voor één winnaar. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk bijzonder leuk is dat Natuurmonumenten tien kandidaten met hart voor natuur én interesse in onze organisatie goed leert kennen.”
Sta jij te trappelen om mee te doen? Klik dan hier om je op te geven. Wees er snel bij want de aanmeldingsprocedure sluit zodra ze tien geschikte kandidaten gevonden hebben. Klik hier voor de site van Natuurmonumenten.
De afbeeldingen bij dit stuk zijn eigendom van Natuurmonumenten en gemaakt door J. Seinen, Sanne van Gemerden, Rob Doolaard en Martijn Nugteren.
© Natuurmonumenten - Martijn Nugteren

Over de schrijver

2 gedachten over “Word jij de nieuwe boswachter op Texel?”

  1. Ik wil mij opgeven voor boswachter op Texel. Ik woon al op Texel en gezien de gevraagde competenties en ervaringen ben ik een geschikte kanditaat. Ik heb ook reeds ervaring met opnames voor de TV met de programma’s Nederland verhuist en Binneste Buiten.
    Ik hoop dat de inschrijving nog open is, via jullie website lukt dat in ieder geval niet.

Reacties zijn gesloten.