Dit zijn de gezonde hapjes van de toekomst

Botanic Bites wil de meest gezonde en smakelijke hapjes van de toekomst maken. Hun plantaardige snacks zijn namelijk niet alleen erg lekker, maar dragen ook bij aan een beter milieu en klimaat. Initiatiefneemster Doreen Westphal vertelde ons alles over duurzaamheid, bitterballen en ontspullen.
Een passie voor duurzaamheid
Doreen Westphal studeerde theatervormgeving en werd altijd al gedreven door duurzaamheid. Zo zette zij eerder al een bedrijf (Mensch Made) op dat tassen maakte van oude binnenbanden en restleer. Daarnaast was zij een van de eerste ontwerpers ter wereld die met UHPC werkte, een innovatie op het gebied van beton. Haar passie voor duurzaamheid bleef maar groeien, en op een dag besefte ze dat ze geen spullen meer wilde maken.
Van spullen naar shiitake bitterballen
Westphal: “Ik wilde niet langer bijdragen aan het ‘verspullen’ van onze wereld, en vroeg me af wat ik dan wél wilde doen.” Ze besloot de overstap te maken van spullen naar voeding. Daarbij had ze veel geluk, want ze kreeg in die tijd een jaar lang een enorme kelder tot haar beschikking. Daar, in het voormalige archief van Eindhoven, begon ze allerlei soorten paddenstoelen te kweken. Na een succesvolle crowdfunding actie ontwikkelde ze échte shiitake borrelhapjes, zoals een kroket en bitterbal. En dat smaakte naar meer. Ondertussen werkt Doreen Westphal in de wereld van de voedselproductie.

Afbeelding: Botanic Bites
Afbeelding: Botanic Bites Door Ruud Scheerens


Over boeren en Botanic Bites
Tegenwoordig kweekt ze zelf geen paddenstoelen meer maar werkt ze samen met verschillende boeren en telersverenigingen. Westphal: “Er is voedsel genoeg. Het probleem is dat er veel te veel verloren gaat. Dat komt omdat verse groente maar een korte houdbaarheid hebben. Daarnaast zijn er grote stromen voedzame groenten die niet door de esthetische keuring van de consument komen. Puur omdat ze niet mooi genoeg zijn. Botanic Bites maakt van deze groente lekker, voedzaam, gezond, duurzaam en puur plantaardig voedsel.”
We moeten afkicken!
Volgens trendwatchers gaan we in de toekomst minder, maar beter vlees eten. Voor de dagen waarop we geen vlees eten gaat Botanic Bites heerlijke producten maken. Doreen Westphal vertelt enthousiast: “ Alle producten worden puur plantaardig, zonder toegevoegde E-nummers en zelfs zonder soja gemaakt. Dat wordt immers vaak ver weg en veel te grootschalig verbouwd. Aan onze producten komt zelfs geen ei of melkproduct aan te pas!”
“Dat is het grote verschil met alle andere producenten van zogenaamde vleesvervangers die nu in de schappen van de supermarkten liggen. De productie van dierlijke voeding is compleet doorgeschoten en dat brengt een enorme schade aan ons milieu en ons klimaat toe. We moeten afkicken!”
Een plantaardige verleiding
De missie van Westphal is om mensen te verleiden om steeds vaker van plantaardige maaltijden te genieten. Zelf deed ze eerder dit jaar mee met de Vegan Challenge. Bij deze uitdaging gaan deelnemers een maand lang plantaardig eten. Westphal: “ Op dag 21 had ik zo’n enorme zin in een lekkere snack. Ik bekeek alle producten in de supermarkt en kwam er achter dat er vaak een ei als bindmiddel wordt gebruikt en dat er bijna in alle plantaardige soja zit. Ik vind het belangrijk om lokale producten te gebruiken.” Na deze ervaring zette ze een crowdfunding actie op om een veganistische snack te produceren. En met succes: de eerste veganistische shiitake kroket was geboren.
Afbeelding: Botanic Bites
Afbeelding: Botanic Bites Door Ruud Scheerens


Een toekomst met algen, paddestoelen en andere reststromen
Inmiddels is Botanic Bites hard bezig met de ontwikkeling van meer plantaardige producten van lokaal verbouwd voedsel. Zo startten ze vorige week een internationale crowdfundingcampagne op werelds grootste crowdfundingplatform Kickstarter. Door voorverkoop van de Culinaire Botanist en een paar andere verrassende beloningen wordt geld opgehaald om een reeks nieuwe producten te ontwikkelen op basis van algen, paddenstoelen en nog meer reststromen.
Doreen Westphal is optimistisch over de toekomst: “Onze droom is dat de rijkdom van onze aarde eerlijker wordt verdeeld. Daarbij is plantaardig eten een belangrijke stap.”
Wil jij Botanic Bites helpen? Dat kan bijvoorbeeld door ze te steunen via Kickstarter of door mee te doen met de voorverkoop van de nieuwste hapjes.Bestellingen worden dan de week voor kerst geleverd.
Klik hier om meer te weten te komen over Botanic Bites via de site en Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Botanic Bites en gemaakt door Ruud Scheerens
Afbeelding: Botanic Bites
Afbeelding: Botanic Bites Door Ruud Scheerens

 

Over de schrijver