Carolien is de eerste botanische kapper van Nederland

Ze is geschoold bij Kinki Kappers en liep lange tijd met platina- of asblond haar rond, maar vijf jaar geleden gooide kapper Carolien de Buck het roer om. Ze liet haar chemische haarkleur uitgroeien en ging aan de slag bij een kapper die natuurlijk kleurde. Tegenwoordig heeft ze haar eigen zaak, in Utrecht, waarmee ze nog een stapje verder gaat. Ze kleurt niet meer en maakt zelf botanische verzorgingsproducten voor je haar. Gewoon in een koperen ketel, met planten en kruiden uit de omgeving. Daarmee is ze de eerste botanische kapper van Nederland. HetkanWEL sprak met haar.

Botanische kapper

“De meeste kappers willen creatief bezig zijn en als je alleen maar met natuurlijke producten wilt werken, word je enorm in die creativiteit beperkt. Kleuren zonder chemicaliën kan alleen als je dichtbij de natuurlijke haarkleur blijft bijvoorbeeld. En styling producten zonder micro-plastics bestaan eigenlijk niet. Ik stop al mijn creativiteit in het goed knippen van een passend kapsel. Knippen is ook wat ik het liefste doe en als je goed knipt, heb je geen stylingproducten nodig. Ik werk wel met natuurlijke verzorgingsproducten, die ik deels zelf maak. Met een koperen ketel, in mijn atelier.”

Kruidengeneeskunde

“Het begon allemaal met reizen: ik liet me altijd rondleiden door een plaatselijke gids en leerde dan heel veel over de natuur in het betreffende land. Op een dag dacht ik: wat gek eigenlijk, dat ik bijna niets weet over de natuur en de kracht van planten en kruiden uit mijn eigen omgeving. Ik ben toen een studie kruidengeneeskunde gaan doen om meer te leren over de mogelijkheden van Westerse planten, die hier gewoon in de buurt groeien.”

Stomen in een koperen ketel

“Simpel gezegd stoom ik lokale planten en kruiden in een koperen ketel in mijn atelier. De stoom vang ik op en door dat weer te verkoelen ontstaan hydrolaten, oftewel botanisch water waarmee ik hoofdhuidbehandelingen geef. Zo werkt rozemarijn, salie en berk goed tegen roos bijvoorbeeld. Bij droog haar is lindebloesem een goed middel. En Lavendel en lariks kan helpen bij haaruitval. Al moet je natuurlijk ook altijd naar de oorzaak kijken: dat kan van alles zijn. Van seizoenswisseling tot vitaminegebrek of chronische stress. Ik wil mensen vooral een fijne beleving geven, ze inspireren om anders naar onze natuur te kijken en ondersteuning te bieden voor hun hoofdhuid. Als er chronische klachten zijn, moeten ze daarvoor natuurlijk naar een arts. Dat zeg ik ook tegen mensen.”

Botanische Kapper

Minder wassen, geen stylingproducten

“Er komen ook mensen bij mij, die hun haar niet wassen. Dan kan zo’n behandeling met botanisch water een fijne opfrisbeurt zijn. Je haar niet meer wassen, is niet voor iedereen weggelegd, maar je haar minder wassen is voor iedereen goed. We hebben ons laten wijsmaken dat je je haar elke dag moet wassen, omdat het anders vies is, maar dat is echt onzin. Vervolgens komen we in een vicieuze cirkel terecht waarbij ons haar slap en droog wordt door het vele wassen, waardoor we weer stylingproducten nodig hebben om volume, body en glans te creëren waardoor we het weer vaker moeten wassen.”

“Als je je haar minder wast, krijgt het z’n natuurlijke volume en glans terug. Dan heb je ook echt geen styling producten meer nodig. Het is beter voor je haar, maar ook voor je hoofdhuid en voor het milieu. Zelf was ik het gemiddeld eens per twee weken. Bij het wassen hoeft je haar ook echt niet 100% schoon te worden, want daarmee maak je het ook weer droger. En ‘schuim’ is een toegevoegd ingrediënt: een natuurlijke shampoo schuimt niet. Alle producten waar ingrediënten in zitten met ‘poly’ moet je sowieso terugzetten in het schap, want dat duidt op microplastics.”

Gel van lijnzaad

“In de toekomst zou ik het liefst een eigen verzorgingslijn willen maken, met botanisch water, maar ook met crèmes en oliën. Maar ik wil ook heel graag mensen inspireren om thuis aan de slag te gaan. Lijnzaadgel is bijvoorbeeld heel makkelijk te maken en werkt heel goed in je haar. Het geeft stevigheid, het voedt (er zit veel proteïne in) en het definieert je krullen beter. Gewoon in nat haar doen, een beetje inkneden en je haar laten opdrogen. Het enige is, dat het maar twee weken houdbaar is, in de koelkast. Dus je moet niet te veel tegelijk maken.”

Hier lees je meer tips voor mooi natuurlijk haar. En hier lees je hoe je zelf haargel van lijnzaad kan maken.

Carolien is de eerste botanische kapper van Nederland. Haar zaak Wildgroei zit in Utrecht.

Over de schrijver

4 gedachten over “Carolien is de eerste botanische kapper van Nederland”

Reacties zijn gesloten.