Bourgondisch koken met restjes

Schermafbeelding 2012 10 16 Om 10.08.28 Goed eten is niet alleen een kookboek, maar ook het verslag van een zoektocht die de Vlaamse journaliste Dorien Knockaert ondernam om erachter te komen hoe we kunnen genieten van eten zonder de natuur te veel te belasten. Knockaert wisselt recepten af met reportages waarin ze onder meer een biologische varkensboerderij bezoekt en leert koken met restjes en afdankertjes.

Waarom heb je gekozen voor die combinatie van recepten en reportages?
‘Voor mij hangen die twee dingen met elkaar samen. Ik kook heel graag én ik ben constant bezig met de vraag waar mijn eten vandaan komt. Ik heb erg genoten van mijn research. Met dit boek wil ik laten zien dat je bourgondisch kunt zijn, terwijl je toch heel bewust met voedsel omspringt.’
 
Je beschrijft je zoektocht met veel humor en nuchterheid. Is dat voor jou de manier om mensen te overtuigen om ecologisch verantwoord te zijn?
‘Ik wil mensen daarvoor inderdaad enthousiasmeren. Ik geloof ook echt dat er iets moet veranderen en ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen. Dat had ook gekund door mensen te choqueren, zoals Jonathan Safran Foer deed met zijn boek Dieren eten, maar mijn manier is zachter. Verandering gaat in kleine stapjes en ik vind het belangrijk dat mensen niet het gevoel krijgen dat ze niet genoeg doen.’
 
Voordat je begon aan dit boek, had je veel vragen over wat ‘goed eten’ precies is. Wat zijn de belangrijkste antwoorden?
‘Twee zaken hebben prioriteit, namelijk dat we plantaardiger moeten eten en minder moeten verspillen. Dat zou al een geweldig verschil maken. Zelf leef ik nu wat soberder, maar wel uit goesting, zoals wij Vlamingen dat zeggen. Ik heb niet het gevoel dat ik spartaans moet leven om die antwoorden in de praktijk te brengen. Maar ik kijk bijvoorbeeld wel vaker wat er nog in de koelkast ligt in plaats van naar de winkel te gaan.’
 
In je boek zeg je: ‘gebruik je koelkast als schatkamer, niet als vergeetput’. Heb je tips voor mensen die daarin niet zo creatief zijn?
‘Wees niet bang om dingen uit te proberen. Als je tussendoor blijft proeven, kan er weinig misgaan. Bij kookcursussen zie ik vaak dat mensen niet durven, maar er gaat echt niets ontploffen als je experimenteert! Daarnaast denken veel mensen dat een maaltijd uit drie componenten moet bestaan: vlees of vis, aardappelen of een ander soort zetmeel en groenten. Laat dat los. Neem een voorbeeld aan de Aziatische keuken, waar ze van alles in schaaltjes op tafel zetten. Zo kun je ook met je restjes omspringen, dan krijg je vaak een leuke maaltijd die ook nog compleet is qua voedingswaarden.’
Lees ook Knockaerts kookblog op jongesla.wordpress.com 
Meer lezen over gezond en lekker eten?
Paddenstoelen als krachtige ziektebestrijders
Met deze seizoensgroenten eet je deze herfst bewust én gezond
Biologisch eten steeds populairder
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €15,-

Over de schrijver