De bouw van de derde Knarrenhof is begonnen

Deze maand is de bouw van de derde Knarrenhof van start gegaan, in Hardenberg. Het gaat om een hofje met 15 levensloopbestendige koopwoningen, zoals dat zo mooi heet. Daarbij staan zelfredzaamheid, zelfstandigheid en vooral ook noaberschap centraal. Oftewel: je woont zelfstandig, maar als het nodig is, ben je er voor elkaar. Een succesvol concept, want de wachtlijsten zijn groot en de woningen in Hardenberg waren binnen een dag verkocht.  

Knarrenhof

Twee jaar geleden werden de eerste en tweede Knarrenhof opgeleverd, allebei in Zwolle. Het concept van zelfstandig wonen binnen een gemeenschap van krasse knarren sloeg meteen aan. “De verzilvering van Nederland gaat sneller dan de zeespiegelstijging,” zegt Peter Prak, initiatiefnemer van het Knarrenhof. “Toch gebeurt er nog weinig en wordt de achterstand ten opzichte van de behoefte elk jaar groter.”

Een groot deel van de ouderen woont in huizen, die eigenlijk niet meer bij hun levensbehoefte passen. De woning is bijvoorbeeld te groot of er zijn te veel trappen. Veel van hen zouden wel willen verhuizen, maar er is simpelweg nikst dat geschikt is. Ook de Commissie toekomst zorg thuiswonende ouderen kwam eerder dit jaar al tot de conclusie dat er te weinig gebouwd wordt voor ouderen.

Hardenberg

Een Knarrenhof lijkt de ideale oplossing voor dit probleem. Toch durven veel gemeenten de bouw van iets als een Knarrenhof niet aan. Ook in Hardenberg zijn ze sinds 2014 bezig om het project van de grond te krijgen. “We wachten 5 jaar op de grond en in 5 maanden bouwen we een Knarrenhof,” zei Dinie Koekoek tegen RTV Oost. “Het probleem ligt dus vooral bij het toewijzen van de grond. Als dat sneller gaat, gaat de trein vanzelf rijden.”

Knarrenhof Hardenberg

De 15 huizen in Hardenberg worden energiezuinig gebouwd en krijgen zonnepanelen en een warmtepomp. De woongedeeltes begeven zich allemaal op de begane grond en zijn voorbereid op groeiende zorg. Er is een gemeenschappelijke binnentuin en een gezamenlijk Hofhuys. Hierdoor is er ruimte voor privacy, maar ook voor gemeenschapszin.

Zelfstandig, maar niet eenzaam

Ouderen kunnen op deze manier langer zelfstandig blijven wonen en er wordt korte metten gemaakt met eenzaamheid. Ook voelen ze zich langer nuttig, omdat ze elkaar kunnen helpen met dingen als vervoer, de tuin, eten koken of het ophangen van een schilderijtje bijvoorbeeld. “Dit zou wel eens dé manier kunnen zijn om de stijgende zorgkosten te beteugelen,” schrijven de mensen van het Knarrenhof dan ook.

Wat vind jij van het idee van een Knarrenhof? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

12 gedachten over “De bouw van de derde Knarrenhof is begonnen”

  1. Prachtig inititiatief! Wat zou ik blij zijn met iets dergelijks in mijn omgeving (midden Nederland) en vooral ook: voor mensen die alleen een AOW’tje hebben en niet kunnen kopen. Een Knarrenhof-sociale woningbouw…

  2. Quinta van Limburg Stirum

    het is een fantastisch initiatief ! er zou in Enschede een informatie avond gehouden worden, maar werd door de Corona uitgesteld.
    helaas, zou ik zeggen, want het kan zo allemaal nog langer gaan duren. ik ga me er zeker voor opgeven mocht het zover komen.

    1. Dat klinkt erg goed. Waar liggen de boerderijen? Hoeveel initiatieven zijn er? Op welke termijn is het mogelijk om in te kunnen trekken? Het lijkt me nogal de wens van velen te zijn om zo te kunnen worden met lange wachtlijsten.
      Ik werk in de particuliere thuiszorg en ben beeldend kunstenaar. Op dit moment woon ik nog in Zeeland maar wil graag actief zijn in een andere woonvorm. Mijn leeftijd is 60.
      Ik hoor graag van u.
      Met vriendelijke groeten, Kristiane Reinhardt

Reacties zijn gesloten.